BIST 10.115
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.413,22
HABER /  GÜNCEL

12 Haziran 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah, eşcinsel evliliklerin yasal hale getirilmesi tartışmaları öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bu sabah, Kilise ve hükümetin arasını açan eşcinsel evlilik tartışmaları öne çıkıyor.

Guardian gazetesi eşcinsel evliliklerin yasal hale getirilmesi önerisini manşetine taşırken, yasa teklifine Kilise'nin cevabına geniş yer ayırıyor.

Anglikan Kilisesi, eşcinsel evliliklerin yasallaştırılmasının, devlet ve kilisenin arasını açacağı uyarısını yaparken devlet adına nikâh kıyma işlemlerini de sona erdirmek durumunda kalacaklarını belirtiyor.

Gazete, evliliğin yalnızca kadın ve erkek arasında yapılması gerektiğini savunan kilisenin ve bazı parlamento üyelerinin, eşcinsel evliliği desteklediğini dile getiren ve bu nedenle Muhafazakâr milletvekillerinin tepkisini çeken Başbakan David Cameron'a baskı uygulayabileceklerini yazıyor.

Eşcinsel evliliğin "doğaya aykırı" olduğunu belirten kilisenin açıklamasına yer verilen haberde, İngiltere'deki evliliklerin dörtte birinin kilisede yapıldığına dikkat çekiliyor.

Guardian, kiliselerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından nikâh kıymaya zorlanabileceği yorumunu yapıyor.

Gazete, hükümetin York Başpsikoposu John Sentamu tarafından da daha önce uyarıldığını hatırlatırken, eşcinsel hakları aktivistlerinin tepkisine de yer veriyor.

'Yasal ayrımcılık yapılıyor'

Guardian'a konuşan bir aktivist kiliseyi "korku tellallığı yapmak, eşcinsel evliliğin etkilerini abartmak ve yasal ayrımcılık yapmakla" suçluyor.

Haberde, İçişleri Bakanlığı sözcüsünün "Hiçbir dini kurumu, önerilerimiz doğrultusunda eşcinsel çiftlerin nikâhını kıymaya zorlamayacağız. Yasayla ilgili tüm görüşleri dinleyip yılsonuna kadar kararımızı vereceğiz" sözlerine de yer veriliyor.

Eşcinsel evlilik tartışmalarını manşetine taşıyan bir diğer gazete de The Times.

"Eşcinsel evlilik planı devlet ve kilisenin boşanmasına neden olabilir" başlığı atan gazete, yasa önerisine karşı çıkan siyasilerin görüşlerine yer veriyor.

İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, hükümetin "daha önemli meselelerle ilgilenebilmesi için" yasanın ertelenmesini tavsiye ederken, Eski Savunma Bakanı Liam Fox'a göre eşcinsel evliliği "sıradan insanlar yerine metropol elitlerinin takıntısı" olarak değerlendiriyor.

Gazete, yasanın İçişleri Bakanı Theresa May tarafından desteklendiğini de hatırlatıyor.

Haberde, yasaya karşı çıkan Roman Katolik Kilisesinin görüşünü de yakında açıklayacağı belirtilirken, İngiltere Müslüman Konseyi'nin de yasa karşıtı kampanya başlattığı aktarılıyor.

Geçen hafta yapılan bir anket sonuçlarına yer veren The Times, eşcinsellerin dörtte birinin "böyle bir yasaya gerek duymadığını" yazıyor.

'Yaşlı hastalara iyi bakılmıyor'

Daily Telegraph gazetesi manşetini, İngiltere sağlık sistemine dair bir habere ayırıyor.

Gazete, İngiltere hükümetinin yaşlı hastaları tedavi etmeyi reddeden doktorlara ve İngiliz Ulusal Sağlık sistemi yetkililerine cezai yaptırımlar getirme hazırlığında olduğunu yazıyor.

Hemşire ve hasta bakıcılara, yaşlı hastaların sağlıklarıyla ilgilenmeleri için yasal yükümlülük getirileceği belirtilen haberde, yaşları nedeniyle hastalara ayrımcılık yapan kamu hizmetlilerine uygulanacak yasal yaptırımların Ekim ayında yürürlüğe gireceği ifade ediliyor.

Gazete, yaşlıların hastanelerde yeterince iyi bakılmadığı haberleri üzerine böyle bir yasaya gidildiğini yazıyor. Haberde, tedavi için doktorlara başvuran bazı hastaların, "Bu yaşta neden uğraşıyorsun ki?" gibi cevaplar aldıkları belirtiliyor.

Gazete, istatistiklerin genç hastalara daha iyi bakıldığını gösterdiğine dikkat çekerken, göğüs kanseri olan 65 yaş üstü kadınların çoğunun 'iyi tedavi edilmedikleri' için hayatlarını kaybettiklerine dikkat çekiyor.

'Suriye'ye askeri müdahale olacak mı?'

Independent gazetesinde Suriye'deki kriz öne çıkıyor.

Gazete iç sayfalarında geniş yer ayırdığı haberdei şiddetin giderek tırmandığı "Suriye'ye askeri bir dış müdahale olacak mı?" sorusunu irdeliyor.

Gazetenin muhabiri Kim Sengupta, Afganistan ve Irak Savaşları'nda görev almış İngiltere ordusu mensuplarına yönelttiği bu soruya, "İngiliz askerleri Suriye'deki iç savaşa sürüklenmemeli" cevabını aldığını aktarıyor.

Bosna'daki savaşa 12 bin İngiliz askerinin katıldığını, Afganistan'ın Helmand vilayetinde de 9 bin 500 İngiliz askerin bulunduğunu belirten gazete, bu tip bir askeri gücün konuşlandırılmasının artık mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Independent muhabirinin konuştuğu askeri yetkililer, "Suriye'nin Libya gibi olmadığı ve askeri müdahalenin çok riskli olacağı" konusunda hem fikir.

Gazeteye göre Suriye'ye askeri müdahale ihtimalini imkânsız kılan sebeplerin başında, Libya'nın aksine, Suriye için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi onayının çıkmaması geliyor.

Batılı askerlerin bölgeye konuşlandırılmasının, provokatif bir eylem olarak görüleceği, İngiltere'nin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yardımı olmadan Nato'nun da böyle bir adım atmayacağı vurgulanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın da müdahaleden yana bir tavır sergilemediği belirtilen haberde, Suriye ordusunun gücü, İsrail ve İran arasındaki gergin ilişkiler de müdahaleye engel olan sebeplerin arasında gösteriliyor.

Gazeteye göre, Irak ve Afganistan Savaşları sonrası İngiltere savunma bütçesinde gidilen kesintiler de askeri müdahale ihtimalini zayıflatıyor.

Avrupa'da bankacılık birliğine doğru

Financial Times gazetesi bu sabah, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile euro bölgesindeki bankacılık sistemi ile ilgili yaptığı söyleşiyi manşetine taşıyor.

Barroso, euro bölgesinde yaşanan finansal krize çözüm olarak sunduğu "Avrupa'da bankacılık birliğine" ilişkin görüşlerini aktardığı söyleşide, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeye, en büyük bankalarını Brüksel'in doğrudan denetimine sokmaları uyarısında bulunuyor.

Financial Times'a konuşan Barroso, Avrupa Birliği'nin borç krizinden ders alıp daha derin bir entegrasyona doğru büyük bir adım atması gerektiğini vurguluyor.

Gazete, Barroso'nun entegrasyon çağrısına rağmen İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un, İngiltere'nin vergi mükelleflerine euro bölgesinin bankalarını kurtarma sorumluluğu yüklememek için, herhangi bir bankacılık birliğine dahil olmayacağı yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatıyor.

Financial Times'a göre, gelecek yılbaşında yasalaşması beklenen 'Avrupa'da bankacılık birliği' önerisi Almanya'nın da engeline takılabilir.

Gazeteye konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u, kurtarma paketini kabul etmesi için telefonda ikna ettiğini belirtirken, İspanya'ya yapılan desteğin, Avrupa Birliği'nin kısa vadede harekete geçmesi gerektiği konusunda da bir işaret olduğuna dikkat çekiyor.

İngiliz gazetelerinde Avrupa Şampiyona'nın D grubunda karşı karşıya gelen ve beraberlikle sonuçlanan İngiltere - Fransa maçı da öne çıkıyor. Times gazetesi "İngiltere iyi değil ama dayanıklı, yine de iyimser olunmalı", Independent gazetesi "Puan kapıldı" başlığını atarken Guardian da "İngiltere sağlam durdu" yorumunu yapıyor.