BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 34,98
ALTIN 2.506,31
HABER /  GÜNCEL

ABD: Haffa'da yeni bir 'katliam' olabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Suriye'nin Haffa bölgesinde yeni bir katliam olmasından endişe duyduklarını belirtti.

Abone ol

Suriye’nin Humus ve Haffa kentlerinden gelen saldırı haberlerinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Suriye hükümetinin “yeni bir katliam planladığına dair endişeleri olduğunu” belirtti.

Uluslararası arabulucu Kofi Annan da Haffa’daki helikopter ve tank saldırıları ile açılan topçu ateşinin kaygı verici olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri ekibine eşlik eden BBC muhabiri, Humus’ta açılan ateşe tanık olduğunu aktarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Washington’da gazetecilere verdiği demeçte, “BM, rejimin endişe verici planlar hazırlığı içinde olduğuna dair duyumlar aldığı için Haffa’ya girme talebinde bulundu” dedi.

Nuland, “Aynı zamanda, Suriye medyasını takip ederseniz, muhalefetin de bir katliama neden olacağı iddiasını duyarsınız” diye konuştu.

'Siviller tuzağa düşürüldü'

Aybaşında, aktivistler Suriye hükümetine bağlı birliklerin Humus’un Hule bölgesinde 108, Hama’daki Kubeyr bölgesinde de 78 kişiyi öldürdüğünü söylemişti.

Dış müdahaleye vurgu yapmaktan kaçınan Nuland, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine karşı siyasi ve ekonomik önlemler alınarak baskı uygulanması fikri üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

Suriye hükümeti, şiddetten yabancı ülke desteğini alan silahlı terörist çeteleri sorumlu tutuyor.

BM-Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan, “Humus ve Haffa’da çok sayıda sivilin tuzağa düşürüldüğünü” ifade etti.

Suriye’deki BM gözlemci heyeti yazılı açıklamasında, Humus’un kuzeyindeki Rastan ve Telbisa kentlerinde de “topçu ateşi açıldığını, helikopterlerden de makineli tüfek ve küçük silahlarla ateş açıldığını” belirtti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de bölgedeki kaynaklara dayandırdığı açıklamasında, Deyr el Zor’da bir aracın infilak etmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü duyurdu.

Lavrov Tahran'a gidiyor

Türkiye sınırına yakın İdlib’ten de çatışma haberleri geldi.

Rusya, Suriye’de 15 ay süren çatışmanın sona erdirilmesi için İran’ın müdahil olması çağrısını yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise geçen hafta İran’ın müdahil olması fikrine karşı çıkıp Tahran’ı “Suriye’deki uygulanan baskının gizlenmesine” yardım etmekle suçlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Çarşamba günü Tahran’a gitmesi bekleniyor.