BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül utanç müzesi kuruluyor

12 Eylül Darbesinin 30. yılında Ankara'da "utanç müzesi" kurulacak. Müzede canlı tanıklar da yer alacak.

Abone ol

Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül'ün yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında ''utanç müzesi'' açacak

Ankara'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 3-5 Eylül tarihleri arasında açılacak sergide 12 Eylül dönemine ait ait yaşanmışlıklar belge ve bilgilerle sunulacak.

Utanç müzesinde dönemin canlı tanıkları da yer alacak. Yapılan işkenceler yaşayanların ağzından anlatılacak.

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, federasyonun araştırmalarını, çalışmalarını, ortaya çıkardığı bilgi ve belgeleri, dün yaşanılan ama yarını aydınlatacak arşivleri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Tarihin Güncellenmesi, Akademi 78, Kültür ve Sanat Komiteleri'nce yürütülen çalışmaları 3-15 Eylül arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde halkın görüşüne sunulacağını bildiren Esentürk, ''Başta darbecilerini yargılayamamış bir ülke olan ülkemizde bu utancı daha fazla taşımamak için, darbecilerin yargı önüne çıkmasını sağlamak için, 12 Eylül faşizmini teşhir eden 12 Eylül utanç müzesi açıyoruz'' dedi.

Esentürk, bu yıl 12 Eylül'ü kültürü, sanatı, ekonomisi, sağlığı, hukuku, siyaseti ve birçok ana başlığı ile inceleyen, irdeleyen bilim insanları, akademisyen, siyaset bilimci, hukukçu, sağlıkçı ve eğitimciyle derli toplu bir çalışmanın sunulduğu etkinlikler zincirini hayata geçireceklerini belirtti.

Yeni tanıklıklarla, yok sayılan, karartılan bir dönemin gün yüzüne çıkarılacağını dile getiren Esentürk, şöyle konuştu:

''Ders kitaplarında yazan resmi tarihin ne kadar gerçek, ne kadar gerçek dışı olduğunu göreceğiz. Sizlere 12 Eylül'ün en korkunç, en acımasız yüzünü göstereceğiz.12 Eylül darbesinin ve darbecilerinin yargılanması, darbe rejiminin son bulması, vesayet rejiminin ortadan kalkması için böyle bir çalışmanın anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir çalışma 12 Eylül'ün tüm ürünlerine, tüm kurum ve kuruluşlarına, 12 Eylül'den nemalanan herkese bir yanıt olacaktır.''