BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,86
ALTIN 2.387,53
HABER /  GÜNCEL

12 Ekim 2011 Basın Özeti

Eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko'ya verilen cezanın yankıları, 'Çin'in Suriye konusunda sabrı tükeniyor', Kaddafi yanlılarıyla barışmak, Franco'nun mezarını taşıma planları ve doğum kontrol haplarının eş seçimine etkisi

Abone ol

İngiltere basını, eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun, iki yıl önce Rusya ile imzalanan bir doğal gaz anlaşması yüzünden yedi yıl hapse mahkum edilmesine geniş yer ayırıyor.

Independent'ın ilk sayfasında Timoşenko'nun mahkemede çekilmiş bir fotoğrafının altında, "Yedi yıl hapis: Turuncu devrimin öldüğü an bu mu? sorusu yer alıyor.

Financial Times da Timoşenko'nun kararı dinlerkenki gözü kapalı halinin fotoğrafını ilk sayfasına basmış.

Resmin altında da cezanın ülkenin demokratik geleceği ve Batı'yla daha yakın entegrasyon umutları konusunda şüphe yarattığı belirtiliyor.

Gazetenin konuyla ilgili haberindeyse, kararın Ukrayna'yı en büyük ortaklarından ikisiyle de karşı karşıya getirdiği belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nin kararı önde gelen bir muhalife karşı 'seçici adalet' diyerek eleştirdiği, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de kararı tehlikeli ve zararlı' diye tanımladığı yazıyor.

'Siyasi mahkûmiyet'

Financial Times başyazılarından birini de bu konuya ayırmış. 'Siyasi mahkûmiyet' başlıklı yazıda dikkat çeken satırlar şöyle;

'Ukrayna'yla geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını tamamlamak üzere olan Avrupa Birliği Komisyonu bu tür seçici adaleti görmezden gelemez. Ancak Avrupa ve Rusya arasındaki bu önemli tamponu, tam olarak Batı'nın saflarına çekmenin stratejik önemini de yadsıyamaz. Karar kınanmalı. Ama ticaret müzakerelerinin sonuçlanmasını tehlikeye atmamalı. Ortak pazara erişim ve muhtemelen vizesiz seyahat taahhütlerini geri çekmek, Ukrayna'yı Rusya'nın yörüngesine itmek gibi, istenmeyen bir etki yatabilir'

Guardian dünya haberleri sayfalarında Çin'in Suriye konusundaki sabrının tükendiği ve bu konudaki söylemini değiştirdiği belirtiliyor.

'Çin'in sabrı tükeniyor'

Haberde ülkedeki muhalif gösterilerin başladığı son altı aydan bu yana Beşar Esad yönetimine tutarlı bir şekilde destek veren Çin'in ilk kez, Suriye yönetimine 'Suriye halkının makul beklentilerine yanıt verme' çağrısında bulunduğu söyleniyor.

Guardian, bazı uzmanların bu çağrıyı Çin'in sabrının tükendiği şeklinde yorumladığını kaydediyor.

Haberde, Rusya'nın da Esad rejimine 'reform yap, ya da istifa et' diyerek bir kaç gün önce tutumunu değiştirdiği hatırlatılıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin ve Rusya'nın, Suriye'ye yaptırım öngören karar tasarısını veto ettikleri için, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden eleştiri aldığı da kaydediliyor.

'Generaller sözlerini tutmaya başlamalı'


Independent, Mısır'da geçen Pazar günü Kıpti Hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 25 kişinin ölümünü ve 200'den fazla kişinin yaralanmasını bugün başyazılarından birinde işliyor.

Yazının başlığıysa 'Mısır ordusu sözlerini tutmaya başlamalı'. Yazıda özetle, Kıpti Hristiyanlara karşı girişilen şiddetin, daha geniş kapsamlı bi istikrarsızlığın parçası olduğu vurgulanıyor ve şöyle devam ediliyor;

'Üst düzey ordu yetkilileri defalarca mümkün olan en kısa sürede iktidarı sivillere devretmek istediklerini söyledi. Ama devir takvimi sürekli uzuyor. Şimdi en az bir yıl iktidarda kalmaktan bahsediyorlar. Yabancı yatırımcılar ekonomide alınan tuhaf kararlardan zaten kaygılıydı. Şimdi de adalet talep eden barışçı bir gösteri ezildi. Mısır Arap dünyasında doğru bir değişimin modeli olmalı. Bu hala mümkün olabilir. Siyasi gruplar ordunun temsili, sivil bir hükümet kurmasını ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının durdurulmasını talep etti. Gelecek yılın ortalarına dek sivil yönetime geçiş için dört yol sundular. Mısırlı generaller şimdi bu yollardan birini izlemeli, karmaşık oy verme sistemini basitleştirmeli ve cumhurbaşkanı seçim sürecini hızlandırmalı. Demokrasi hassas bir çiçek. Mısır toplumunun tüm kesimlerinin ortak çabaları ve işbirliği olmadan büyüyüp serpilmeyecektir. Bu süreç yakında başlamalı'

Kaddafi yanlılarıyla barışmak


Financial Times, Libya'da yönetimi ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi güçleri için, Kaddafi yanlılarının gönlünü kazanma mücadelesinin yaklaştığını yazıyor.

Haberde, Nato destekli Ulusal Geçiş Konseyi güçleri Kaddafi'nin son direniş noktaları Sirte ve Beni Velid'i ele geçirmeye çalışırken, eski rejime destek verenlerin dönüşümü kenardan, asık bir yüzle izlediği söyleniyor.

Bu sırada da ülkede yaşamaya, eğitim görmeye, bakanlıklarda ve hatta Ulusal Geçiş Konseyi üyelerinin kaldığı otellerde çalışmaya devam ettikleri vurgulanıyor.

Haberde Kaddafi destekçilerinin en azından bir kısmını kazanmanın, yeni siyasi seçkinler için önemli bir amaç olacağı söyleniyor.

Kaddafi'ye destek verenlerin Albay'a karşı duygusal bir bağ hissettiği belirtiliyor.

45 yaşındaki Naciye Muhammed adlı bir kadın, 'Onu televizyonda görmeyi özledim. Yüzünü özledim. Onu bir baba gibi görürdüm' diyor.

29 yaşındaki Hüda adlı bir Kaddafi yanlısı da, 'Böyle olmamalıydı. Kaddafi'yi çok sevdiğimizden değil, isyancıların davranışları yüzünden savunuyoruz. Onlar daha kötü. Bence Nato bir diktatörü ulusal bir kahramana dönüştürdü' diye konuşuyor.

Franco'nun mezarı

Daily Telegraph, İspanya'nın eski diktatör General Fransisco Franco'yu gömüldüğü, siyasi mahkumlara zorla çalıştırılarak yaptırılan anıt mezardan çıkarmayı değerlendirdiğini yazıyor. Habere göre, Franco buradan çıkartılıp, eşinin yanına gömülecek.

Anıt mezardan açılacak yere de bir barış müzesi inşa edilmesi planlanıyor. Franco'nun ailesinin plana şiddetle karşı çıktığı kaydediliyor.

Haberde Franco taraftarlarının hala anıt mezara gelip ayinler yaptığı ve çiçekler bıraktığı da belirtiliyor.

Doğum kontrol hapı ve eş seçimi


Times'ta yer alan bir sağlık araştırmasının sonuçlarına göre, doğum kontrol hapı kullanan kadınlar daha az çekici, cinsel açıdan daha az tatmin eden ancak daha güvenilir ve uzun süreli ilişkiler yaşadıkları eşler seçiyor.

Habere göre, İskoçya'daki Stirling Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırmada Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Kanada ve İngiltere'de en az bir çocuk annesi 2500'den fazla kadınla görüşüldü.

Deneklerin bin kadarı eşleriyle tanıştıklarında doğum kontrol hapı kullanıyordu. 1500 kadarı da kullanmıyordu.

Araştırmada eşleriyle tanıştıklarında doğum kontrol hapı kullanan kadınların, daha uzun süreli ilişkiler yaşadıkları ve ayrılma ihtimallerinin daha düşük olduğu saptandı.

Uzmanlar bu durumu, doğum kontrol hapı alan kadınlardaki hormon değişiklikleriyle açıklıyor.