BIST 10.279
DOLAR 32,19
EURO 35,09
ALTIN 2.456,97
HABER /  GÜNCEL

11 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinin hepsinin manşetinde, BBC Genel Müdürü George Entwistle'ın istifa haberi yer alıyor. Gazetelerde ayrıca ABD seçimleri, "Amerikan toplumundaki değişim" ekseninde irdeleniyor.

Abone ol

İngiliz gazetelerinin hepsinin manşetinde beklendiği gibi, BBC Genel Müdürü George Entwistle'ın henüz görevinin 54. gününde istifa etmesine yol açan olaylar zinciriyle ilgili haberler yer alıyor.

Guardian gazetesinin Pazar versiyonu Observer, Newsnight programında Muhafazakâr Partili bir lordun haksız yere 1980'li yıllardaki çocuk istismarı iddialarıyla ilişkilendirilmesinin ardından gelen istifayı, "BBC tarihindeki en derin krizin" göstergesi sayıyor.

Gazetedeki bir yorumda, şimdi gözlerin BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Lord Patten üzerinde olduğu vurgusu öne çıkarılıyor.

Sunday Times da, BBC Genel Müdürü'nün istifasını başka üst düzey yöneticilerin ayrılışının takip edebileceği söylentilerini aktarıyor.

BBC haberlerini 4 sayfaya yayan ve çok sayıda yoruma da yer veren Independent, "Karşılıklı suçlamalar havada uçarken, Entwistle kasıp kavuran 54 günün ardından çekildi" başlığını kullanıyor.

Sunday Telegraph, "Entwistle neden istifa etmek zorunda kaldı" başlığıyla, BBC'yi sarsan olayları okuyucularına 2 sayfada sunuyor. BBC komuta kademesinin altında bir bomba olduğu benzetmesini yapan Andrew Gilliagan'ın yorumu iyimser değil: "Büyük kaygı, özgün haberciliğin yok olması."

Su şirketleri ve çalışan yoksullar

Observer'ın sayfalarında, İngiltere toplumuna ilişkin iki önemli konuyla ilgili incelemeleri okumak mümkün.

Özelleştirilen su şirketlerinin "Bizans gibi" karmaşık bir mali yapısı olduğunu yazan gazete, kâr eden ve hissedarlarına milyarlar aktaran şirketlerin, kanalizasyon sistemi modernizasyonuna para bulamadığını, müşterilerin ödediği faturaların ise bakardığını yazıyor.

Başbakanlık'ta ve bakanlık binalarında temizlik görevlisi olarak çalışan Valdemar Ventura'nın yaşam koşulları, "İngiltere'nin Çalışan Yoksulları" başlıklı kampanya sayfasında irdeleniyor.

Haberde şu bilgiler veriliyor: "Asgari ücret saat başı 6,19 sterlin. Ventura 6,95 sterlin kazanıyor. Londra'da geçim sağlayacak ücret olan 8,55 sterlini alabilmesi için saat başına yaklaşık 2 sterlin daha fazla alması gerek. Bu ücret Londra dışında 7,45 sterlin. Sabah 5'ten öğleden sonra 2'ye kadar çalıştıktan sonra 11 yaşındaki oğlu Enivalde'yi okuldan alıyor. Daha sonra Ventura'nın eşinin vardiyası başlıyor..."

Gazetenin uluslararası gelişmelerle ilgili bölümünde Michael Cohen'in ABD'de geçen hafta yapılan başkanlık seçimleriyle ilgili analizi yer alıyor.

Analizin başlığı şöyle: "Liberal, gey ve çok ırklı - Obama'nın gökkuşağı ulusu yeni Amerika'nın sinyalini veriyor."

Askeri hizmet sonrası travma

11 Kasım, İngiliz Milletler Topluluğu'na üye ülkelerde, orduda görev yaparken hayatlarını kaybeden kişileri anma günü.

Ancak Independent, konuya başka bir açıdan yaklaşan ayrıntılı bir haber sunuyor okuyucularına: "Irak ve Afganistan, çatışmaların yüksek maliyeti konusundaki toplumsal bilinci tazeledi ama birçok uzman, gizli zihinsel travma yaşayan binlerce kişiye yardım etmek için yeterince hazırlıklı olmadığımızdan korkuyor."

Haberde, İngiliz ordusunda görev yaptıktan sonra toplum hayatına dönemeyenler anlatılıyor.

AKP ve Müslüman Kardeşler örneği

Patrick Cockburn, Barack Obama'nın seçim kampanyası boyunca İran ve Suriye planları veya ABD'nin Ortadoğu'da azalan etkisi konularında sıkıştırılmadığını belirtiyor.

Ancak Cockburn'e göre, ABD liderinin ikinci döneminde bölgedeki çatışmalar çoğalabilir.

Diğer yandan, Cockburn ABD'nin bölgedeki avantajlarını sıralarken, Türkiye'deki AKP hükümetinin ve Mısır'da iktidara gelen Müslüman Kardeşler hareketinin "kendi toplumlarını İslamize ederken ABD ile karşı karşıya gelmek istemediklerini" iddia ediyor.

"İçerideki muhaliflerini ABD desteği beklentisinden mahrum bırakmaya ihtiyaçları var" diyen yorumcu, "çapraz etkili bu kadar çatışmanın" olduğu bölgenin, 1960'lardan beri görülmeyen çalkantılı bir döneme girdiğine dikkat çekiyor.

ABD seçimleriyle ilgili 2 sayfalık ayrıntılı bir analiz de Sunday Times gazetesinde bulunuyor.

Christina Lamb, ABD toplumunun değişen yüzünü görememenin ve eskide kalmış değerlere bağlılığın Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'e maliyetinin bir seçim yenilgisi olduğunu vurguluyor.

Ayrıca, Çin'in reformcularının iktidara yürüdüğünü yazan gazete, skandallarla geçen bir yılın ardından Çin Komünist Partisi'ndeki tutucu kanadın ipleri elinden kaçırdığı yorumunu aktarıyor.

Sunday Telegraph'ta biyografisini yazan kadınla "yasak aşkı" gerekçe gösterip istifa eden eski CIA Başkanı General David Petraeus'un öyküsü genişçe yer alıyor.

Ayrıca, Polonya ormanlarında binlerce dişbudak ağacının kuruduğuna dikkat çeken gazete, İngiltere'deki 90 milyon ağacın da tehdit altında olduğunun altını çiziyor.

Ağaç katili mantarı etkisiz hale getirme çalışmalarının sürdüğünü aktaran haberde, İngiliz hükümetine gerekli önlemleri almadığı için yöneltilen eleştirilere de işaret ediliyor.