BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

11 Ekim İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Amerika'da devam eden borç tavanı görüşmelerini, Libya'da Başbakan Zeydan'ın kaçırılmasını ve eski Ukrayna başbakanı Timoşenko'nun serbest bırakılma ihtimalini ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Amerika'da devam eden borç tavanı görüşmelerini, Libya'da Başbakan Zeydan'ın kaçırılmasını ve eski Ukrayna başbakanı Timoşenko'nun serbest bırakılma ihtimalini ele alıyor.

Financial Times, manşetten duyurduğu haberde Beyaz Saray'ın kısa dönemli bir borç tavanı artışı anlaşmasına yaklaştığını yazıyor.

Gazete, Beyaz Saray'ın ve Cumhuriyetçilerin Amerika'nın borçlanma limitinin kısa süreliğine uzatılması konusunda uzlaşmaya yakın olduğunu; bunun da dünyanın en büyük ekonomisinin borçlarını ödeyememe durumuna düşmesinin engelleneceği yönündeki umutları kısmen arttırdığını aktarıyor.

Financial Times, anlaşmaya varılması durumunda borç tavanının yükseltilmesi için son haftaya girilmeden sorunun çözüleceğini yazıyor.

'Patlamaya hazır Kaddafi sonrası Libya'da yeni bir dip'

Guardian gazetesi dış haberler manşetini Libya'da Başbakan Ali Zeydan'ın kaçırılmasına adamış. Ian Black konuyla ilgili analizinde, Zeydan'ın kaçırılmasını "rakip milisler, zayıf bir merkezi hükümet, ve artan İslami aşırıcılığın yarattığı tehlikeli karışıma" bağlıyor.

Black, Kaddafi'nin indirilmesi sonrasında ortaya çıkan bölgesel ve aşiret taleplerinin siyasette artık alışılagelen bir şey olduğunu yazıyor: "Kaddafi'nin geri gelmesini fazla Libyalı istemiyor ama güvenlik eksikliği ve kötüleşen ekonomik durum ülkenin geleceğine gölge düşürüyor."

'İngilizler petrolün geleceği için 2 bin asker eğitiyor'

Times gazetesi, yine Libya'yı konu aldığı bir haberde "İngiltere, Libya'da iş kapıları açmak için Kaddafi'nin devrilmesinde üstlendiği rolün altını çiziyor." diyor.

İki ülke arasındaki ticaretin geçen sene 1,8 milyar sterlini bulduğunu aktaran gazete, ülkede iş çevrelerinin korunması için İngiltere'nin çeşitli adımlar attığını yazıyor.

Gazetenin haberine göre Londra, 2 bin Libyalı askerin eğitilmesi için "petrol zengini ülkeye" 20 askeri danışman göndermiş.

'Timoşenko serbest bırakılmaya çok yakın'

Independent gazetesi, kendilerine konuşan Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov'un, eski Başbakan Yulya Timoşenko'nun hapisten serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşamaya varılmasına çok yaklaşıldığını doğruladığını aktarıyor.

Gazete, Avrupa Birliği'nin de Rusya'yla yapılan bir doğalgaz anlaşmasında görevini kötü kullandığı gerekçesiyle hapse atılan Timoşenko'nun, Kasım ayında yapılacak AB zirvesi öncesinde serbest bırakılmasını istediğini yazıyor.

Independent, Cumhurbaşkanı Yanukoviç'e rakip olarak görülen Timoşenko'nun taraftarlarının kendisinin siyasi nedenlerden dolayı hapse atıldığına inandıklarını da aktarıyor.

'İsrail, İngiltere'nin İran'la yakınlaşmasının sonlanmasını istiyor'

Financial Times gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendilerine verdiği mülakatta İngiltere'nin İran'la yakınlaşmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini yazıyor.

Netanyahu'nun İran hükümetini "tatlı sözlerle kaplı çılgın bir ideoloji" olarak nitelediğini ve Batı'yı ülkenin nükleer programı konusunda taviz vermemeye çağırdığını yazan gazete, başbakanın "İran, bir BM üyesinin ve Yahudi ülkenin haritadan silinmesini istediğini" söylediğini aktarıyor.

Financial Times, Netanyahu'nun son zamanlarda İran'la yaklaşma gösteren İngiltere'nin "Diplomatik ilişki kurmadan önce bu fikirlerden vazgeçin" demesini istediğini de makalesine ekliyor.

'Clegg öğrencilerin inançlarını göstermekte özgür olduğunu söylüyor'

Telegraph gazetesi, geçenlerde İngiltere'de bir lisede okuyan iki 14 yaşındaki erkek öğrencinin sakallarını kesmemelerinden dolayı okuldan uzaklaştırılmalarıyla patlak veren tartışmaya başbakan yardımcısı Nick Clegg'in de dahil olduğunu yazıyor.

Gazetenin haberine göre Clegg "insanların dini inançlarını göstermekte özgür olduklarını" ve "tüm öğrencilere eşit davranılması gerektiğini" söyledi.