BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,56
ALTIN 2.382,71
HABER /  EKONOMİ

100 bin şirket fişlendi mi?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 100 bin şirketin Maliye Bakanlığı'nca fişlendiği iddialarına tepki gösterdi.

Abone ol

Bu haberleri yalanladıklarını söyleyen Şimşek, "Biz artık bu konularda yazılıp çizilenlere ilişkin tekzip yayınlamaktan yorulduk, açık ve net olarak söylüyorum." dedi.

Şimşek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı'nda düzenlediği "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2014 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

100 BİN ŞİRKET FİŞLENDİ İDDİASINA TEPKİ

Bir gazetecinin, "100 bin şirketin Maliye Bakanlığı tarafından fişlendiği iddiaları var. Bu konuya açıklık getirir misiniz?" sorusu üzerine de Şimşek, şöyle konuştu: 

"Bu haberleri biz yalanladık. Biz artık bu konularda yazılıp çizilenlere ilişkin tekzip yayınlamaktan yorulduk, açık ve net olarak söylüyorum. Hiç bir şirketimize ilişkin bizim başka türlü bir yaklaşımımız söz konusu olamaz. Denetimler 3 çerçevede yapılıyor. Bir denetim planı hazırlanıyor sektörel anlamda, o çerçevede yapılan denetimler var. Risk analiz sistemimiz var, ondan çıkan çıktılar çerçevesinde yapılan denetimler var. En sonda da ihbar ve şikayetlere dayalı denetimlerimiz var. Şunu görmemezlikten gelmeyin, denetim kapasitemizi neredeyse 3'e katlamış durumdayız. VDK'yı yeniden yapılandırdığımız günden bu yana vergi denetim kapasitesini artırmışız ve bu artış devam edecek. 

Eğer siz 77 milyonun hakkını tam ve zamanında ödüyorsanız, vergi denetiminden niye korkulsun ki?. Aynı mecralarda, 'Yandaş denetlenmiyor' deniliyor. Bir taraftan da 'Denetlendi, vergisi uzlaşmada silindi' deniliyor. Bu nasıl bir ikilem, bu nasıl bir yaklaşım? Uzlaşma müessesesi 1960'tan bu yana bu ülkede var, uygulanıyor. Keşke yargı sistemimiz daha hızlı çalışsa, davalar bir iki ayda sonuçlansa da biz o zaman bu uzlaşma sistemini kaldırmaya dünden razıyız. Biz büyük bir camiayız Maliye olarak. Her şeyimiz mükemmeldir, hiç bir raporda hatamız yoktur diyemeyiz, bunu daha önce de söyledim ama bu hataları en aza indirmek için de ciddi reformlar yaptık."