BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

10 yıllık sır anlaşma ortaya çıktı

Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve ABD'li meslektaşı Colin Powell arasındaki gizli görüşmenin tutanaklarına ulaşıldı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Gül ile Powell’ın imzaladığı anlaşma şunları içeriyor: İncirlik’teki hastanenin ve diğer Türk askeri hastanelerinin yaralanan ABD askerleri için kullanılması. Kuzey Gözetleme Arama ve Kurtarma Operasyonu kapsamında Türkiye’de olan varlıkların Irak’a yeniden intikali. ABD güçleri için gerekli malzemelerin Türkiye’den Irak’a teslimatı.

1 Mart tezkeresi reddedildikten sonra Dışişleri Bakanı Gül ile ABD'li mevkidaşı Povvell'ın imzaladığı anlaşma birçok iddiaya konu olmuştu. O görüşmenin tutanaklarına ve anlaşmaya Milliyet ulaştı.

Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, o anlaşmanın detaylarını taşıdı. Tutanaklarda Powell’ın talepleri ile Gül’ün tespit, uyarı ve talepleri yer alıyor.

Gül ise tezkerenin geçmemesiyle ilgili "Bu başarısızlıkta iki tarafın da hatalı olduğunu düşünüyorum" dedi ve sonuçta bunun Türkiye'deki demokrasinin sonucu olarak görülmesi gerektiğini söyledi. ABD basınının Türkiye'yi küçük düşürücü hareketlerine de sitem eden Gül, Musul-Kerkük'ün güvenliği ile peşmergelere karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı.

Türkiye'nin onayladığı ABD talepleri şöyle:

a) İncirlik Hava Üssü’ndeki hastanenin ve Diyarbakır’daki gibi bütün diğer Türk askeri hastanelerinin Irak’ta yaralanan ve buradan tahliye edilen Amerikan askerleri için kullanılması
b) Kuzey Gözetleme Arama ve Kurtarma Operasyonu (ONW-SAR) kapsamında Türkiye’de olan varlıkların Irak’a yeniden intikali
c) Ticari tedarik güzergahı yaratılarak Amerikan güçleri için gerekli lojistik malzemelerin Türkiye’den Irak’a teslimatı
A ve b maddelerinde belirtilenlere uygulanacak yöntem Türk Genelkurmayı ile tartışılmalı ve karara varılmalı.
C maddesinin uygulanması için gerekli olan prensipler ilişikte yer almaktadır. Bakanlık Büyükelçilik’ten ilişikteki prensiplerin ilgili Amerikalı yetkililerin dikkatine sunmasını ve harfi harfine uymalarının sağlanmasını istemektedir.
Büyükelçilik’ten bu notanın ve ilişiktekilerin onaylandığına dair bir nota gelmesinden memnuniyet duyulacaktır.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği’ne en yüksek derin saygılarını iletmektedir.