BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

10 Yaşındaki mucitler yeni gezegenin peşindeler

Kayseri’de yaşayan 10 yaşındaki ikiz kardeşler, ’’Mars’ta Yaşam Projesi’’ ile dünyadan başka bir gezegende insanlar için hayat arıyor. <br/>...

Abone ol

Kayseri’de yaşayan 10 yaşındaki ikiz kardeşler, ’’Mars’ta Yaşam Projesi’’ ile dünyadan başka bir gezegende insanlar için hayat arıyor.
Kayseri’de 5. sınıf öğrencisi olan Tarık umut ve Rumeysa Umut kardeşler, 10 yaşında olmalarına rağmen yaşıtlarından farklı araştırmalar yapıyor. Birçok konu üzerinde araştırma ve deney yapan ikizler, Mars’ta yaşam olduğunu ve insanların orada yaşamaları için seçenekler olduğunu söyledi. Üzerinde çalıştıkları proje hakkında İHA muhabirine bilgiler veren ikizler, Mars’ta yüzde 95 oranında karbondioksit olduğunu ve orada yapılan çalışmalarla bu oranın oksijene çevirebilindiğini söyledi. Projenin amacının Mars’ta yaşam oluşturabilmek olduğunu söyleyen Tarık Umut, projelerinin belirli aşamalara geldiğini belirtti. Mars’ta araştırma yapabilmek için gereken aracın maketini de yaptıklarını dile getiren Umut, “Bizim Mars’ta Yaşam Projemiz var. Projenin aslı Mars’ta yaşam oluşturabilmektir. Mars’ta yaşamı araştırmak değil de, Mars’ta yaşam oluşturabilmek. Projemiz zaten belli aşamalara geldi. Araştırmaya da devam ediyoruz. Projede, Mars’ta oksijen yapabilen canlılar var. Biz bu canlıları Mars’a göndereceğiz ve bu canlılarla orada mikro organizmal yaşam başlatacağız. Mars’ta yüzde 95 oranında karbondioksit var. Biz bu karbondioksiti ağaçlar ve bitkiler yolu ile oksijene çevireceğiz. İnsan yaşamı için sadece oksijen yetmiyor, diğer gazlar da gerekiyor. Araştırdık ve Mars’ta azot gibi diğer gazlar da bulunuyor. Biz bunu bütün Mars’ta başlatmayacağız. Biz bunu bir cam alanının içerisinde başlatacağız. Bu cam alanın içerisinde bir besin zinciri oluşturacağız. Daha sonra zaten oksijen üretimi başlayacak. Daha sonra Mars’tan suyu kendimizi çıkaracağız. Mars’ta kıta levhaları iç içe geçmiş durumda. Bu yüzden su Mars’ta yer altına gömüldü. Sular Mars’ta yeraltında ve donmuş durumda. Bu suyu ısıtıp sondaj vurup ve çıkaracağız. Böylece Mars’ta su ihtiyacımızı karşılayacağız. Biz projemizi geliştirmek için maket araçlar yaptık. İnsanlığın Mars’a gidebilmesini istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için çalışacağız ve halen çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İkizlerden Rumeysa Umut ise, proje üzerinde 6 yaşından beri çalıştıklarını söyledi. Mars’ta su bulunduğunu ama yer altında donduğunu söyledi. Umut, “Bu projeye daha küçük yaşta başlamıştık. Projemiz Mars’ta yaşamdır. Biz Mars’ta yaşamı oluşturmak istiyoruz. Mars’ta yaşam başlatmak istiyoruz. Mars güneşe dünyadan daha uzak ve dünyadan daha küçük bir gezegendir. Bu yüzden sıcaklığı daha düşük derecededir. Sular yer altında. Mars’ın ortalama sıcaklığı -63 derece ve bu yüzden sular donmuş durumda. Zaten Mars dünyanın 3’te 1 büyüklüğünde ve güneşe daha uzak. Bu yüzden kıta levhaları ve su levhaları daha yoğun olduğu için sular dipte. Mars’ta su var. Zaten birkaç yıl öncede Mars’ta donmuştu ve kurumuş su yatakları bulundu. Biz önce bunu bir koloni içerisinde gerçekleştireceğiz. Zaten Mars’ın atmosferi dünyanınkinin tam zıttı diyebiliriz. Diğer gazlar da bulunuyor ama buradaki oksijen oranı oradaki karbondioksit oranı diyebiliriz. Zaten yüzde 95 oranında karbondioksit var. Biz bunu bitkiler ile fotosentez yolu ile oksijene çevireceğiz. Sonra bu şekilde orada da oksijen üretilecek. Mars’taki suyu önce ısıtacağız sonra sondaj vurarak yerin altından çıkaracağız. Enerjiyi de rüzgar panellerinden sağlayacağız. Mars’ta çok şiddetli rüzgarlar esiyor. Bizde orada bu rüzgarlar ile elektrik üreteceğiz. Öncelikle Mars’a robotlarımızı göndereceğiz. Elimize Mars’ın 3 boyutlu görüntüleri geçti. Bu şekilde araştırmamızı çok daha iyi geliştirebiliyoruz” şeklinde konuştu. Rumeysa Umut ayrıca, projelerine ‘Mars’ta yaşam olanaksız’ diye bir cümle duydukları için araştırmaya başladıklarını ve Mars hakkında kitaplar okumaya başladıklarını söyledi.
Kayserili ikizler ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kayseri ziyareti sırasında kendileri ile görüşme imkanı bulduklarını ve projelerini anlattıklarını kaydetti.
(İHA)