BIST 10.793
DOLAR 32,19
EURO 34,94
ALTIN 2.426,85
HABER /  GÜNCEL

10 Ekim İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün İngiltere'nin savaşlara katılması yönünde savunma bakanının açıklamalarını, Mısır'daki gelişmeleri ve Avrupa'daki ekonomik durumu ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün İngiltere'nin savaşlara katılması yönünde savunma bakanının açıklamalarını, Mısır'daki gelişmeleri ve Avrupa'daki ekonomik durumu ele alıyor.

Telegraph gazetesi, İngiliz savunma bakanı Philip Hammond'un "İngiltere'nin savaşlara kuşkulu gözle baktığı" yönündeki sözlerini okuyucularıyla paylaşıyor.

Gazete, savunma bakanının, halkın ancak 11 Eylül saldırıları gibi "olağanüstü durumlarda" durumlarda ülkenin savaşa gitmesini destekleyeceğini söylediğini aktarıyor.

Telegraph, savunma bakanının "Irak ve Afganistan'daki savaşların seçmenleri yurtdışı savaşlarından soğuttuğunu" söylediğini yazıyor.

'Süratli davayla Mursi idam edilebilir'

Times gazetesi, dışhaberler sayfalarında Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin gelecek ay Kahire'de hakim karşısına çıkacağını yazıyor.

Gazete, hakkında idam cezası istenen Mursi'nin "şiddete azmettirmeyle" suçlandığını yazıyor.

Times ayrıca, davaya gidilmesi kararının Mursi destekçileriyle askerlerin desteklediği hükümet arasındaki gerginliği arttıracağını da belirtiyor.

Gazeteye konuşan Kahire Amerikan Üniversitesi'nden hukuk profesörü Amr Shalakany "Mursi için durum iyi gözükmüyor. Devletin delil toplama kurumları, savcılık ve İçişleri Bakanlığı onun aleyhine çalışıyor." demiş.

'Avrupa'da toparlanma bir hayal'

Guardian gazetesi ön sayfasından duyurduğu haberde Kızılhaç Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda Avrupa'nın yoksulluk, işsizlik, sosyal dışlanma ve eşitsizlik batağına sürüklendiğinin söylendiğini yazıyor.

Gazetenin haberine göre Kızılhaç raporunda "Diğer kıtalar yoksulluğu azaltırken Avrupa arttırıyor." diyor.

'Yeni başlangıç isteyen Suriyeliler için hayat zor'

Financial Times gazetesi, Suriye'deki iç savaştan kaçanların "içinde bulundukları durumun vahametinden dolayı" insan kaçakçılarına dönmeye ve daha uzak diyarların yolunu tutmaya başladıklarını okuyucularına aktarıyor.

Gazete, Türkiye'de bulunan bir Suriyeli mülteciye konuştuklarını, ve ülkede artan Suriye karşıtı hislerden dolayı isminin açıklanmasını istemeyen kişinin Bulgaristan'a gidebilmek için bir insan kaçakçısına bin dolar ödediğini yazıyor.

Financial Times, mültecinin Bulgaristan sınırında yakalandığını ama bir kez daha mülteci başvurusu yaptığını da haberine ekliyor.

'Maduro Venezuela'yı kararnameyle idare etmeye çalışıyor'

Independent gazetesi dış haberler sayfalarının manşetini Venezuela'ya ayırırken ülkenin cumhurbaşkanının ülkede 'kaos haline gelen' ekonomiden ve artan yolsuzluktan Amerika'yı sorumlu tuttuğunu yazıyor.

Venezuela parlamentosunun cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler tanınıp tanınmamasını görüşmeye başladığını aktaran gazete, Maduro'nun bu yetkileri "kaos halindeki ekonomiyi düzeltmek" için istediğini söylediğini yazıyor.

Gazetenin haberine göre muhalefet bu isteğe şiddetle karşı çıkarken hükümetin de bu önergeyi kabul ettirmek için mecliste yeterli çoğunluğu bulunmuyor.