BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,73
ALTIN 2.398,45
HABER /  GÜNCEL

1 Ocak 2013 Basın Özeti

İngiltere 2013 yılına girmeden önce basılan gazeteler, ön sayfalarına Avustralya'nın Sydney şehrinden havai fişek gösterisinin fotoğraflarını taşımış.

Abone ol

Guardian gazetesinden John Hooper imzasıyla dış haberler bölümünde yayınlanan bir analiz, Türkiye ve Abdullah Öcalan'ı konu alıyor. Hooper'ın yazısı şöyle: "Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetiyle hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan arasında örgütün silahları bırakması doğrultusunda görüşmeler yapıldığı doğrulandı. 40 bin kişinin hayatına mâl olan direniş hareketinin sonlanması doğrultusunda en ufak bir ümit bile sevinçle karşılanmalı. Ne de olsa Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından beri görülmemiş bir seviyede şiddete son 18 aydır tanık olunuyor. Ama bu noktada iki cevaplanmamış soru var: Guardian kendisiyle yakalanmadan önce konuştuğunda Öcalan PKK'nın kesinlikle lideriydi. Ama şimdi Marmara Denizi'nde bir hapiste. Son 14 yılda örgütün geçirdiği evrimlerden haberdar mı? İkinci soru da ateşkesi kabul etse bile Kandil'deki kişilere bunu uygulatabilecek mi?"

Hooper, analizinin devamında açlık grevlerini durdurabilmesinin Öcalan'ın gücünün kanıtı olduğunu söylüyor. Yazar, AKP'nin 2011 yılındaki popülaritesinin düştüğünü; partinin ülkenin güneydoğusunda PKK sempatizanı partilerle doğrudan oy yarışına girdiğini, Türkiye'de iki yıla kadar seçimler olacağından dolayı da Başbakan Erdoğan'ın PKK'ye konuşuyormuş gibi gözükmek istediğini öne sürüyor.

Hooper, geçen ay bir röportajda PKK liderlerinin, Oslo'ya gönderilen hükümet temsilcilerinin anayasa değişikliği ve Kürt halkına özerklik sağlanması konularını müzakere etme yetkisi tanınmamasından yakındığını hatırlatıyor ve makalesini şöyle sonlandırıyor: "Türk halkı herhangi bir konuda ödün verilmesine kesinlikle karşı olduğundan bir çözüm bulunması uzun sürebilir."

Avrupa'nın savunma bütçesi

Guardian gazetesinin manşetten duyurduğu haberde Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO büyükelçisinin Avrupa'nın savunmaya daha fazla para yatırması uyarısı yaptığı yazıyor. "Büyükelçi Ivo Daalder, İngiltere ve Avrupa ülkelerinin Afganistan'dan çekilerek yaptıkları tasarrufları ordularına yatırarak endişe verici kesintileri geri çevirmesi gerektiğini söyledi." diyen gazete haberine şöyle devam ediyor: "Büyükelçiye göre Washington'ın uzak doğu ve Çin'i yeni stratejik odağı olarak belirlediği bir dönemde Avrupa'nın yeni yatırımlar yapmaması durumunda, ABD'ye bağımlılığı devam edecek. Daalder, 'Yeni yeteneklere yatırım yapılmazsa ABD ve diğer ülkeler arasında uçurum açılacak. Sorunların olması durumunda da bunların etkisi daha ağır olacak.' dedi."

Times: "Obama ve Kongre uçurum kenarında güreşiyor"

Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkesinin ekonomik resesyona girmesini engelleyecek bir anlaşmanın mazide olduğunu söylediğini aktarıyor. Gazete, Kongre'deki politikacıların anlaşmaya varamamış olmasından dolayı gece yarısında bir dizi mali düzenlemenin devreye girdiğini aktarıyor. Times, Obama'nın "Hâlâ çözülmeyi bekleyen konular var ama Kongre’nin bunu gerçekleştireceğinden umutluyum" dediğini yazıyor.

Times gazetesi için yazan Bronwen Maddox, aynı konuyu daha geniş bir makalede ele almış. "Mali uçurumu aşarsak mutlu bir 2013" başlıklı yazısında Maddox, mali uçuruma düşülse bile Kongre ve Obama'nın bunun etkisini azaltmak için bir dizi ek önlem alacağını umduğunu söylüyor. 2013 için başka tahminler de yapan Maddox, İran cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ın bu yıl yapılacak seçimlerde aday olamayacağını, ve bu sırada etkisini git gide gösteren ambargolardan dolayı ülkenin ünlü nükleer sorununun çözülmesi için daha fazla adım atacağını öne sürüyor. Gazeteci Maddox makalesinin devamında dünya nüfusunda artışın yavaşlamaya başladığını, ve iklime olan etki de göz önünde bulundurulduğunda nüfusa bir sınır getirilmesi tartışmalarının artık tabu olmaktan çıktığını söylüyor. "Bu kadar optimizm yeter" diyen Maddox, 2013'de İsrail – Filistin ilişkilerinin daha karamsar olabileceğini yazıyor. Maddox'a göre ABD Başkanı Obama'nın İsrail Başbakanı Netanyahu'yla uğraşacak veya bu soruna çözüm bulmak için harekete geçecek kuvveti olmayabilir.

Londra'da Türk genç cep telefonu için bıçaklandı

Telegraph gazetesi, Londra'nın Peckham bölgesinde 17 yaşındaki Türk kökenli Doğan İsmail'in cep telefonunu çalmaya çalışan dört kişi tarafından bıçaklandığını yazıyor. Gazete, İsmail'in kan kaybından öldüğünü, olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiğini ekliyor.

Rusya'da bira 'artık alkol'

Daily Telegraph gazetesi, 1 Ocak'ın başlamasıyla Rusların bira konusunda ufak bir şaşkınlık yaşayacağını yazıyor. Alkol oranı %10'un altına olan içkilerin geçmişte gıda ürünü olarak sayıldığını belirten gazete, yeni yıla girilmesiyle biranın artık alkol olarak sayılacağını ve bu kanunların kapsamına alınacağını aktarıyor. Rusya'da içki içenlerin biranın votkaya oranla zayıf olmasıyla alay ettiğini; ama artan içki bağımlılığı karşısında hükümetin yeni önlemler aldığını yazıyor Telegraph. Bu yeni önlemlere göre artık bira bakkallarda satılamayacak ve reklamına da kısıtlamalar getirilecek.