BIST 9.006
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,76
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs alarmı nerede ne olacak?

1 Mayıs resmi tatil olurken, Taksim yine kutlamalara kapalı olacak. İstanbul'da 1 Mayıs etkinleri nerede ne yapılacak? Metro kapalı metrobüs çalışıyor mu?

Abone ol

1 Mayıs yaklaştı. Gözler bu yıl da Taksim'de.

Peki İstanbul Valiliği Taksim'de 1 Mayıs kutlaması yapılmasına izin verdi mi? Sendikalar bu yıl 1 Mayıs'ı nerede kutlayacak? İstanbul'da metro seferleri 1 Mayıs'ta iptal edildi peki metrobüs, vapur ve otobüsler 1 Mayıs'ta çalışacak mı?

1 Mayıs öncesi yaşanan en son gelişmelerin detaylarını sizler için derledik. 

VALİ VASİP ŞAHİN'DEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin 21 Nisan'da sendika temsilcileri ile bir araya gelmişti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Şahin, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacağını açıklamıştı. 

DİSK'TEN  1 MAYIS AÇIKLAMASI

Görüşme sonrası konuşan DİSK Başkanı Kani Beko ise Vali Şahin'e bir dosya sunduklarını açıklamıştı. Vali Şahin'in kendilerine 1 Mayıs'ı kutlamaları için 'yeni miting alanlarını' gösterdiğini söyleyen Beko, Valinin kendilerine kesin bir yanıt vermediğini, dosyayı inceleyeceğini açıklamıştı. 

Beko şunları söylemişti:

“1 Mayıs 1977’de Taksim’de 37 işçi arkadaşımız katledildi. Onların katilleri ortaya çıkarılamadı. Onlar adalet önünde hesap verinceye kadar biz 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız."

TAKSİM'E 10 BİN POLİS

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in "Taksim kutlumalara kapalı" açıklaması sonrası İstanbul Emniyet Müdürlüğü de 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı ve çevresinde 10 bin polisin görevlendirileceğini açıkladı.

Taksim Meydanı'nın demir bariyerlerle çevrileceği 1 Mayıs günü, İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Mete Caddesi, Gümüşsuyu, Sıraselviler, Divan Kavşağı, Şişli'de DİSK önü, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe, TOMA ve zırhlı araçlarla güvenlik çemberine alınacak.

taksim-1-mayis-polis-barikatlari.jpg  Taksim Meydanı'na polis barikatları getirildi.

TAKVİYE POLİSLER GELİYOR 

İstanbul Emniyeti, 1 Mayıs için diğer şehirlerden de takviye polis talebinde bulundu. Gün boyu polis helikopterleri ise canlı olarak alacakları görüntüleri MOBESE merkezine aktaracak. Okmeydanı, Dolapdere, Gazi Mahallesi, Gülsuyu ve Sancaktepe'de de çevik kuvvet polisleri bekletilecek.

1 MAYIS'TA METRO VE FİNİKÜLER SEFERLERİ İPTAL

1 Mayıs'ta Levent - Yenikapı ve Kabataş - Taksim seferlerinin yapılamayacağı açıklandı. 1 Mayıs'ta Taksim'e giden metro ve finiküler seferleri iptal edildi. Konuyla ilgili metro istasyonlarına bir duyuru asıldı. Duyuruda 1 Mayıs'ta Levent - Yenikapı ve Kabataş - Taksim seferlerinin yapılamayacağı belirtildi. Belirtilen tarihte metro seferleri Levent - Hacıosman arasında yapılacak. 

METROBÜS AÇIK MI?

İstanbul'un en yoğun ulaşım hattı olan Metrobüs'ün ise 1 Mayıs'ta seferlerinin iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

HELİKOPTER DE YASAK

1 Mayıs'ta İstanbul Hava Sahası üzerinde helikopter gibi görerek şartlarda uçuş yapacak hava araçlarına izin verilmeyecek.

Notam olarak adlandırılan ve pilotların uçuş öncesinde bilgilendirme amaçlı yayınlanan yasağa göre, 1 Mayıs'ta gün doğumundan gün batımına kadar, Beyoğlu-Taksim Meydanı, Şişli-Mecidiyeköy, Fatih-Saraçhane, Beşiktaş-Dolmabahçe, Kadıköy-İskele Meydanı ve civarı görerek şartlarda uçuş yapacak hava araçlarına kapatıldı. Bu bölgelerde sadece Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı ve askeri hava araçları uçabilecek.

NOTAM NEDİR?

Uçucu personele uçuş ve uçuş emniyeti ile ilgili herhangi bir havacılık, hizmet, kolaylık, yöntem veya tehlikenin varlığını, koşullarını ya da değişikliğine özgü bilgileri zamanında bildirmek amacıyla yapılan bir duyurudur. Notam bilgisini almadan pilotlar havalanamazlar.

1 mayıs metro seferleri iptal.jpg 
HANGİ SENDİKA 1 MAYIS'TA NEREDE OLACAK? 

Türkiye Kamu-Sen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü Adana’da kutlayacağını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan İsmail Koncuk, 1 Mayıs’ı Adanada kutlamalarının gerekçesi olarak, “Türkiye Kamu-Sen, yıllardır 1 Mayıs’ı çalışma hayatının problemlerinin anlatıldığı bir gün olarak kutlayalım anlayışında hareket etti. 1 Mayıs’ı adına uygun bir şekilde kutlayalım diye çabaladık. Ama yıllardır, Taksim tartışmaları gölgesinde kalan 1 Mayıs’ta çalışma hayatının problemleri bir kenarda kaldı. Taksim’de atılan biber gazları, tomaların sıktığı sular gündeme oturdu. Nerede emek, nerede dayanışma, nerede alın teri… Ben böyle bir anlayışı doğru bulmuyorum. Bu anlayıştan Türkiye’de nemalananlar var. Örgütlerin 1 Mayıs hassasiyetine saygı duyarım, ama siyasi iktidarın bu tuzağına düşmemek lazım. Siyasal iktidar bu tezgahı kuruyor ve 1 Mayıs’ta biz çalışma hayatını ve sorunlarını konuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

MEMUR-SEN KONYA'DA 

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Konya’da olacaklarını belirtti. Yalçın, Taksim dayatmasının ülkeye bir şey getirmeyeceğini belirterek, Konya’da yapacakları kutlama ile ilgili olarak “Hoşgörü ve medeniyet şehrinden barış ve kardeşlik mesajlarını ve taleplerimizi dile getireceğiz. Taksim dayatması devam ediyor. Taksim üzerinden toplum gerilmeye, Taksim ısrarının bu ülkeye şimdiye kadar kazandırdığı tek şey anarşizm ve vandalizmdir. Emek örgütleriyle milli iradeyi uzaklaştıran, aralarına barikat koyan bu tür yaklaşımları doğru bulmuyoruz. Taksim ne kurtarılacak bir kale ne arkasına sığınılacak bir siperdir. Önemli olan, yerler değil, insandır, talepleridir ve insan onurudur. Taksim dayatmasının ve gerginliğinin bu ülkeye hiç bir fayda getirmediğini bundan önceki dönemde de test ettik. Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KESK TAKSİM'E ÇIKIYOR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu-KESK’ten yapılan açıklamada ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramının Taksim’de kutlanacağı belirtilerek şu açıklamalara yer verildi:

“1 Mayıs günü yolların kesilmesi, toplu ulaşım araçlarının iptali, tüm kentin gaza boğulması gibi nedenlerle yaşanacak olası mağduriyetlerin sorumlusu mahkeme kararlarını hiçe sayan, her sene aynı suçu işlemekte ısrar edenlerdir. Bu suça karşı çıkalım. Nice mücadeleler sonucu resmi tatil ilan edilen bir günü, silahlı adamların gölgesinde ev hapsinde geçirmeyi kabul etmeyelim. Evlerimizden sokağa çıkalım, mutlaka ama mutlaka Taksim’e doğru yola çıkalım. Engellendiğimiz her yerde tepkimizi gösterelim. 1 Mayıs günü, ellerimizde çiçekler, dilimizde türküler, işçilerle, emekçilerle, arkadaşlarımızla, dostlarımızla buluşmaya çıkalım.”

ankara-1-mayis-kutlamalari-iki-ayri-noktada-olacak.jpg
ANKARA 1 MAYIS KUTLAMALARI

1 Mayıs Ankara'da da çeşitli sendika ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla iki ayrı meydanda kutlanacak.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB "Güvenli iş, güvenceli gelecek" başlığı altında 1 Mayıs'ı Sıhhiye Meydanı'nda, Türk-İş ve beraberindeki örgütler ise yeni ismiyle Anadolu Meydanı'nda kutlayacak.

ANKARA'DA BU YOLLAR KAPANACAK

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs 2015 Cuma günü Ankara Tren Garı önünde toplanılarak Talatpaşa Bulvarı, Opera Meydanı ile Atatürk Bulvarı'nı takiben Sıhhiye Meydanı'na kadar yürümek suretiyle buradan 11.00-18.00 saatleri arasında "1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü" adı altında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleneceği belirtilerek şöyle denildi:

"Talat Paşa Bulvarı, Ulaştırma Kavşağı ile Hasırcılar Kavşağı arası, Cumhuriyet Caddesi Baruthane Kavşağı, Gar Kavşağı arası, Kazım Karabekir Caddesi, Ulaştırma Kavşağı ile Kazım Karabekir Kavşağı arası kortejin hareketine göre, Atatürk Bulvarı, Osmanlı Kavşağı ile Kızılay Kavşağı arası, Mithat Paşa Caddesi, Necatibey Caddesi miting süresince araç trafiğine kapatılacaktır."

Tandoğan'da düzenlenen kutlamalarla ilgili ise Kazım Karabekir Caddesi Ulaştırma Kavşağından Tandoğan (Anadolu) Meydanına kadar, Ulaştırma kavşağı Tandoğan istikametine dönüş varyantları, Celal Bayar Bulvarı Kazım Karabekir Caddesi'ne giriş varyantları, Beşevler Kavşağı Dö Gol Caddesi girişi, Anıt Caddesi ile Tandoğan (Anadolu) Meydanı Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Ankaray Maltepe Durağı arası ile Tandoğan (Anadolu) Meydanı'na açılan cadde ve sokakların miting süresince araç trafiğine kapatılacağı belirtildi.