BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  GÜNCEL

17-25 Aralık savcılarına büyük şok!

17-25 Aralık hükümete yönelik gerçekleşen operasyonları yürüten savcıları ve hakimine dava açıldı.

Abone ol

Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında  Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Görevi kötüye kullanma”, hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise “Görevi ihmal” suçlarından hazırlanan iddianameleri kabul etti.

İddianameleri kabul eden mahkeme, son soruşturmaya karar verebilmek için her üç şüpheliye de tebligat yollayarak savunmalarını sunmalarını ve varsa delillerini bildirmelerini istedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi’nin, 3 Mart 2015 tarihinde soruşturma izni vermesi üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Aralık soruşturmasının savcısı Celal Kara ile 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ve hakimi Süleyman Karaçöl haklarında hazırlanan iddianame, gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi

ÜÇ ŞÜPHELİ İKİ İDDİANAME

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ve oğlu Barış Güler’in şikayetçi olduğu 17 Aralık soruşturması savcısı Celal Kara hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Başsavcı vekili Engin Uçak’ın hazırladığı iddianamede, “Maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için dosyadaki şüphelilerin lehine ve aleyhine bütün delilleri toplamadan, suçun işlendiğine ve mal varlıklarının bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulunarak görevini kötüye kullandığı” ifadelerine yer verildi.

İddianamenin devamında savcının, kanuna aykırı olarak şüpheli Rıza Saraf’ın eşi Ebru Gündeş ile şüpheli Barış Güler’in o tarihte İçişleri Bakanı olan babası Muammer Güler ile yaptığı telefon görüşmelerinin uzun süre dinlenip kayda alınmasına, tape yapılmasına müsaade ettiği ve bu görüşmeleri soruşturmada dikkate aldığı, yok etmeyip dosyanın uhdesinde bulunduğu tarih sonu olan 30 Ocak 2014’e kadar muhafaza ettiği, eylemlerinin bu şekilde bir bütün olarak görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu belirtildi.

ADLİYENİN ÖNÜNDE DAĞITTIĞI BİLDİRİ İDDİANAMEDE YER ALDI

Yine HSYK’nın izni üzerine 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ile hakimi Süleyman Karaçöl hakkında da ayrı bir iddianame düzenlenmişti. İddanamede, savcı Akkaş’ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde dahi ayrıntılı bilgi bulunmadığı halde, soruşturmaya ilişkin bilgileri basına sızdırarak gizliliğe riayet etmediği belirtildi. İddianamede, Akkaş’ın, adliyenin önünde bildiri dağıttığı ve bu bildiride gerekçe gösterilmeden soruşturma evrakının elinden alınarak soruşturma yapmasının engellendiği görüşüne yer verilerek, “Görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği belirtildi.

Aynı iddianamede hakim Süleyman Karaçöl’ün, Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmadaki şüphelilerin mal varlığına, kuvvetli şüphe olmadığı ve malvarlıklarının isnat edilen suçlamalardan elde edilip edilmediğini incelemeden tedbir koymakla “Görevi ihmal” suçunu işlediği belirtildi.

Savcı Akkaş ile savcı Kara için “Görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıla, hakim Süleyman Karaçöl'ün ise “Görevi ihmal” suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

İDDİANAMELER KABUL EDİLDİ

İddianamelerin gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı Akkaş ve hakim Karaçöl ile savcı Kara için düzenlenen her iki iddianameyi de kabul etti. İddianameleri kabul eden mahkeme, her üç şüpheliye tebligat çıkararak, suçlamalara karşı savunmalarını ve varsa delillerini sunmalarını istedi.

Mahkeme, şüphelilerden gelecek bilgi, belge ve ifade doğrultusunda ya son soruşturmanın açılarak yargılamanın yapılması için dosyaları Yargıtay’a gönderecek ya da son soruşturma açılmasının reddine karar verecek. Mahkeme son soruşturmanın açılmasının reddine karar verirse, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kartal Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz hakkı bulunuyor.

ÜÇÜ DE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞTI

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Akkaş, HSYK tarafından tedbiren uzaklaştırılmıştı.

Hakim Süleyman Karaçöl ise İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim iken, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı'na hakim olarak atanmıştı. Karaçöl de HSYK tarafından görevinden tedbirden uzaklaştırılmıştı.

Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren uzaklaştırılmıştı.

YARGITAY’DA YARGILANACAKLAR

Şüpheliler iki savcı ve bir hakim hakkındaki iddianameler Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Bakırköy 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi iddianameleri kabul etti. Mahkeme her üç şüpheliye tebligat çıkararak suçlamalara karşı savunmalarını ve varsa delillerini sunmalarını istedi. Mahkeme, şüphelilerden gelecek bilgi, belge ve ifade doğrultusunda son soruşturmanın açılmasına karar verecek ya da ya da iddianameleri reddedecek. Son soruşturmanın açılmasına karar verirse şüpheliler birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay’da yargılanmaya başlayacaklar.