BIST 9.719
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.422,88
HABER /  GÜNCEL

07.07.2007 çılgınlığı

Her kültürde her dinde ayrı bir anlamı var. O gün insanlar bakın ne yapacak?

Abone ol Tarihin en popüler evlenme günü!.. Hıristiyan kültürüne göre 7 şanslı bir sayı. Takvimlerde üç tane yedinin yan yana gelmesi, herkesin özel günlerini o tarihe ayarlama çılgınlığına yol açtı.

Cennetin katları, meleklerin sayıları, haftanın günleri, bütün bunlar 7 sayısının şanslı olduğu fikrini güçlendirmiş. Amerika’da birçok ünlü evlilik planlarını bugüne göre yaptı. Türkiye’de de öyle...

7 Temmuz Cumartesi günü Türkiye’de de evlenme rekoru kırılacağı anlaşılıyor. Yüzlerce çift, bugün için aylar öncesinden gün alabilmek için yarıştı. Sadece Şişli Belediyesi’ne nikáh için başvuran çiftlerin sayısı 150’yi buldu. Kadıköy, Bakırköy, Beyoğlu, Bahçelievler de öyle... Büyük oteller düğünlerle kapatıldı. Otel oda numarasında 7, limuzin plakasında 777’yi isteyenler çok.

Amerika’da rezervasyonlar 2005 yılında başladı. Ayrıca 7 Temmuz’da Las Vegas’taki kumarhanelere akın olacak... Fakat evleneceklerin duymaması gereken bir gerçek ise, Çinlilerin 7 sayısını uğursuz görmesi ve ölümle ilişkilendirmesi.

’YEDİ’NİN HİKMETİ

Verda Aymete’
nin yazdığı metin, bir süredir internette ve çeşitli basın organlarında dolaşıyor; yedinin hikmetini anlatıyor:

"Dünya 7 kıta, hafta 7 gün, gökkuşağı 7 renk, dünyanın 7 harikası, eski Yunan uygarlığında 7 akıllı adam! Dünyada 7 kapı, mitolojide 7 esas Tanrı, soyumuz 7 göbek, Pamuk Prenses ve 7 cüceler, ilkokulun başlangıç yaşı 7, Çin’de kutsal 7 element, dünyanın etrafında 7 gezegen, Feng Shui’de iletişim sayısı 7, büyükayı 7 yıldızlı, insan 7 çakralı, nota sayısı 7, káinatın 7 safhada yaratıldığına inanılır. İrfanın, mistik gücün, dua ve meditasyonun, manevi başarının ve bilgeliğin rakamı yine 7... Kábe’nin etrafı 7 kez tavaf edilir, Katoliklerde 7 sakrament esas, kutsal şamdan 7 mumlu, Mısır’da güneş tanrısı RA 7 ruhlu, Tibet’te 7 Buda, Afrikalıların Kwanza bayramı 7 sembollü, Zulu süsleri 7 renkli, Eskimolarda kar 7 isimli, Hürmüz 7 kocalı, dinlenmek 7. günde, 7 tepe üstünde Rio, 7 tepe üstünde Roma, 7 tepe üstünde İstanbul, filmlerden ’7 kardeşe 7 gelin’, başka bir film ’7 günah’, ’James Bond 007’, Yüzünüzde 7 nokta (açık) var (ağız, kulak 2, burun 2, göz 2), dünya 7 kıta, denizlerin figüratif sayısı 7, Kızılderililere göre mevsimler 7 tane, Avustralya yerlileri Kulinlere göre de mevsimler 7 tane, Japonya’da rakamların en uğurlusu 7, Tarot falında 7 zafer, Mevláná yılı (doğum yıldönümü-1207-2007), gökyüzü 7 kat... "