BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.425,76
HABER /  POLİTİKA

1 milyar dolar reddedildi

Baykal'ın 'işte belgeler' dediği gizli anlaşma iddialarına Gül sert cevap verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kuzey Irak konusunda ABD ile gizli anlaşma yapıldığı iddialarına ilişkin olarak, ''Bunların hepsi yalandır, aslı yoktur'' dedi.

Gül, partisinin dün düzenlediği miting için geldiği Kayseri'de, Fuar Kültür Merkezinde gazetecilerin Kuzey Irak konusunda ABD ile gizli anlaşma yapıldığı iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı. İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Gül, şöyle konuştu:

''Bunların hepsi yalandır, aslı yoktur. ABD ile gizli bir anlaşma yapacağız, böyle şey olur mu? Onları işbirliğine zorlamak için elimizden geleni yapıyoruz. ABD ile anlaşma yaparsak bunların hepsi devletin kayıtlarında olur. Bunların hepsi devletin zabıtlarında olur ve bunların hepsi devletin ilgili makamları tarafından bilinir. Bunlar bu kadar açıktır. Bunların dışında söylenenlerin hepsi, milli menfaatlerimizi, çıkarlarımızı bile politikaya alet etmeye çalışan insanların yaptığı iftiralardır, yalanlardır. Çok üzücüdür.'' 

Gül, ABD'nin teklif ettiği parayı seçim istismarı olabileceğini düşündükleri için almadıklarını söyledi. 
 
Ana Muhalefet Partisi lideri Deniz Baykal'ın açıklamalarına karşılık veren Abdullah Gül, "Ana Muhalefet Partisi liderine hiç yakıştıramadım. Bu ülkenin Dışişleri Bakanı olarak tekrar açıklıyorum. Böyle bir anlaşma söz konusu değildir. Irak Savaşı'ndan birçok ülke zararlı çıkmıştır. Türkiye de zararlı çıkmıştır. Birçok ülke savaştan zararlı çıktığını söyleyerek ABD'yi sorumlu tutmuş, bir nevi tazminat, maddi yardım almıştır. En az 10 yıl boyunca sınır kapılarımız kapalı kaldı. Ticaret, ihracat yapamadık.

PARAYI KABUL ETMEDİK

ABD birçok ülkeye yaptığı gibi Türkiye'ye de maddi yardımda bulunmak istemiştir. Tabii ki almak isteriz. Kayıplarımız olurken 'Biz para almayacağız' mı diyeceğiz. Amerikan senatosu şöyle bir karar almış. Eğer Türkiye, Irak'a herhangi bir şekilde müdahale ederse yapılan yardımlar kesilir. Bunun siyasi istismar konusu olabileceğini düşündüğümüz için biz bu parayı almaktan vazgeçtik. Almış olsak bile böyle bir şey söz konusu değildi. Biz istediğimiz anda istediğimiz şeyi yapardık. Para vermezlerse de vermezlerdi. Seçim kampanyasında savaş çığlıkları atanlar şehitleri, gazileri vicdanlarında hissetmeyenlerdir. Hatta daha çok şehit cenazesi olsun da hükümet daha çok yıpransın düşüncesi içerisinde olanlardır" ifadelerini kullandı.

O ZAMAN PİYASADA İP Mİ YOKTU

İmralı'da mahkeme idam kararını verdiğinde iktidarda kimler vardı? Açın meclis zabıtlarına bakın. Böyle siyaset olmaz. Böyle millete hizmet olmaz. Yalanla dolanla seçim kazanılmaz. Hala onun suçluluğunu hissediyorlar. Gördüğüm kadarıyla Erzurum'da böyle ip fırlatıyorlar. O zaman
Türkiye'de, piyasada ip yok muydu. Onun için bunları Devlet Bahçeli'ye yakıştıramadım" şeklinde konuştu.