BIST 8.746
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.241,75
HABER /  SEÇİM

Zaman yazarı Diyarbakır'a gitti Kürtler'den umudu kesti!

Diyarbakır'dan izlenimlerini paylaşan Zaman yazarı Şahin Alpay, Kürtlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy tercihlerini analiz etti...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay, Diyarbakır'a yaptığı ziyaretten edindiği izlenimleri köşesinde paylaştı. Alpay, HDP ve AK Parti arasında paylaşılan Kürt seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki olası oy tercihlerini kritik ettiği yazısında "Edindiğim izlenim, muhafazakârların AKP’nin gösterdiği dışında bir adaya oy vermesi söz konusu değil. " dedi.

AK Parti seçmeni Kürtlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine nasıl baktığını anlatan Şahin Alpay, "muhafazakâr Kürtler tereddütsüz Erdoğan’a oy verecek." derken HDP seçmeni açısından da Demirtaş'ın ikinci tura kalamaması durumunda Erdoğan'ın tek seçenek olacağını iddia etti.

İşte Alpay'ın yazısındaki ilgili bölüm:

MUHAFAZAKAR KÜRTLER TEREDDÜTSÜZ ERDOĞAN DİYECEK

Edindiğim izlenim, muhafazakârların AKP’nin gösterdiği dışında bir adaya oy vermesi söz konusu değil. Muhafazakâr Kürt seçmen, AKP iktidarı altında, başta Kürt kimliğinin inkârının son bulması olmak üzere, en az bir yıldır süren barış ortamından ve bölgedeki (akmasa damlar türden) ekonomik canlanmadan hoşnut. Erdoğan’ın son dönemde temsil ettiği otoriterleşme ve yozlaşma, bunların yanında ikincil sorunlar olarak görülüyor. Netice itibarıyla muhafazakâr Kürtler tereddütsüz Erdoğan’a oy verecek.

HDP İÇİN ERDOĞAN, İHSANOĞLU'NDAN EVLA

HDP, tavanda pek tutulmasa da tabanda çok sevilen Selahattin Demirtaş’ın adaylığını bugün ilan etti. Her ne kadar KCK eşbaşkanı Cemil Bayık, Kandil’de verdiği demeçte, ikinci turun AKP ile HDP’nin adayları arasında geçeceği tahmininde bulunuyorsa da, bölgede genel kanı, eğer seçim ikinci tura kalacak olursa HDP’nin ikinci turda seçmenini kime oy vereceği konusunda serbest bırakacak olması. Göründüğü kadarıyla HDP, Demirtaş’ın ağzından bunu çeşitli şekillerde ifade ettiği gibi her ne kadar tuttuğu yoldan hayli rahatsız ise de, ona hiç güven duymuyorsa da, diğer adaya (CHP’nin ve MHP’nin adayı İhsanoğlu’na) göre evla bulduğu Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına taşıyacak.

KÜRTLER NİÇİN KEMALİST PARTİLERİN ADAYINA OY VERSİN Kİ?

Diyarbakır’dan bakınca, Kürtler hiç de haksız değiller. Onyıllar boyunca Kemalist yönetimler tarafından kimlikleri, dilleri, kültürleri inkâr edilen, asimilasyona zorlanan Kürtler, niçin Kemalist partilerin adayına oy versinler? Onları anlamamak mümkün değil. İşin acı tarafı şu: Türkiye devleti Kürt kardeşlerimize onyıllarca o kadar kötülük, haksızlık yapmış ki, bugün onlar Erdoğan gibi, ülkeyi badirelere sürükleyebilecek bir siyasiyi cumhurbaşkanlığına getirmeyi düşünebiliyorlar. Ne acı!!!

ERDOĞAN BAŞIMIZA TAM PADİŞAH KESİLEBİLİR

Evet, çok büyük bir sürpriz olmazsa, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçileceği anlaşılıyor. Bu durumda belki Erdoğan’ın ikinci turda açık ara seçilmesindense, ilk turda az farkla seçilmesi evla olacak. Zira, açık farkla seçilirse (çok akıllı bir dostumun uyardığı gibi) anayasadaki sınırlı yetkilerine bakmaksızın aklına eseni yapmaktan geri durmayabilir; başımıza tam padişah kesilebilir… Bakalım neler göreceğiz. Diyarbakır’dan anlatacağım çok şey var.

ŞAHİN ALPAY YAZILARI