BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.439,35
HABER /  GÜNCEL

Zaman ve Cumhuriyet işte orada buluştu!

Yakın zamana kadar zıt duruşlarıyla bilinen iki farklı cephenin gazetesi Zaman ve Cumhuriyet, bugün Twitter'da bir araya geldi.

Abone ol

INTERNETHABER.COM

Birbirine taban tabana zıt iki farklı cenahın yayın organı olan Zaman ve Cumhuriyet gazetesini bugün sosyal medya platformu Twitter buluşturdu.

Birbirine zıt görüşlerde yayın politikasına sahip iki gazete; Twitter'ı salladı. Zaman gazetesi, Cumhuriyet gazetesinin, Gezi eylemleri esnasında polis Ahmet Şahbaz tarafından vurulan Ethem Sarısülük'ün ailesine yine polis Şahbaz tarafından açılan dava haberiyle ilgili attığı 'Utan Adalet' manşetini  Twitter'dan paylaştı. Bu paylaşım, sosyal medya kullanıcısına 'zıt görüşler aynı noktada buluştu' dedirtti.

ETHEM SARISÜLÜK'ÜN AİLESİNE AÇILAN DAVADA NE OLDU?

Gezi eylemlerinde öldürülen Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı, kardeşleri Cem, İkrar ve Mustafa Sarısülük, cinayetten 7 yıl 9 ay hüküm giyen polis Ahmet Şahbaz’ın şikâyeti üzerine dün “sanık” olarak hâkim karşısına çıktı.

Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Şahbaz, mağdur sıfatını taşıdı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün de izlediği duruşmada Sarısülük ailesi, 23 Eylül 2013’teki
duruşmaya peruk ve takma bıyıkla gelen sanık Şahbaz’a hakaret etmek ve onu darp etmekle suçlandı. Aile hakkında toplam 10 yıl 5 aya kadar hapis cezası istendi. 

İşte Zaman'ın o tweeti ve Cumhuriyet'in ilgili manşeti:

screen-shot-2014-10-18-at-4.26.26-pm.20141018163314.png 

GEZİ EYLEMLERİ SÜRECİNDE ZAMAN GAZETESİ'NİN TAVRI NASILDI?

Gezi sürecinin ilk günlerinde AK Parti hükümeti'ni eleştiren Zaman gazetesinde, cemaatin kuruluşu olan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı gündemdeki iddialara ilişkin çok tartışılacak bir açıklama yayınlanmıştı.  

Her satırı olay olan açıklamada, verilen mesajlar da siyasi arenadaki safları değiştirecek nitelikteydi.

Fethullah Gülen, 10'ncu gününe giren Gezi Parkı eylemleriyle ilgili geçtiğimiz günlerde yayınladığı mesajında polisin tavrını eleştirmiş ve ''Zulme zulümle karşılık verme'' demişti. Gezi Parkı eylemi ve sonrasında yaşananlarla ilgili mesajlarına devam eden Gülen, "Bütün bütün böyle.. bir hak arama meselesi hiç yoktur!" derseniz, oradaki bazı masum insanları, masum istekleri de görmezlikten gelirsiniz" demişti.

Gülen, Gezi Parkı ve kendi resminin kullanıldığı internet sitesinde şu açıklamaları yapmıştı:

Bir yerde bir haksızlığı bastırmak için elli türlü haksızlık yapıyoruz, elli türlü zulme giriyoruz. Elli türlü zulüm ve haksızlığa sebebiyet veriyoruz. Kinleri, nefretleri körüklüyoruz. Üstesinden gelinmez bir şeye sebebiyet veriyoruz.

Ayrıca, Zaman gazetesinin önde gelen bazı yazarları da, Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye’nin temel çelişkisinin ne olduğunu olanca açık seçikliğiyle ortaya çıkardığını, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın 'Kışla yapımından vazgeçilmeyeceği' yönündeki açıklamasındaki tavrının 'sadece kendisini haklı görür nitelikte davrandığı' yönünde olduğunu ve bu yüzden de halkı galeyana getirdiğini dile getirerek Erdoğan'ı eleştirmişlerdi. (Turan Alkan,  ) 

Hrant Dink Vakfı'nın raporuna göre de Zaman ve Habertürk özellikle duruş belirtmeyen gazetelerdendi:

“Eylemlere eleştirel yaklaşan gazeteler: Yeni Şafak, Sabah; Eylemleri destekleyerek yaklaşan gazeteler: Hürriyet, Radikal, Özgür Gündem, Taraf, Sözcü; Özellikle bir duruş belirtmeyen gazeteler: Zaman, Habertürk. Araştırma verilerine göre, haber içeriklerinin dağılımına bakıldığında haber servisleri çoğunlukla bilgilendiren haber yapmayı tercih ederlerken, köşe yazarları eylemleri destekleyen ya da eleştiren fikirlerini açıklamakta daha net davranmışlardır. Örneğin; Radikal, Hürriyet, Sözcü ve Taraf köşe yazılarında %76.1, %80, %96.9, %66 oranlarında eylemleri destekleyen içerikler yayımlamışlardır.”

HALK TV'DEN FLAŞ ÇIKIŞ: ZAMAN REKLAMI YAYINLADILAR!

Cemaatçi ve ulusalcı medyanın yakınlaşmasına eklenen bir başka örnek de Zaman gazetesinin Halk TV'ye reklam vermesi oldu. 

zaman-halk-tv.jpg

Yeni bir reklam kampanyası yapan ve cemaatin yayın organı olarak bilinen gazete, özellikle Gezi eylemleri sürecinde ismini duyuran ve kesintisiz eylem yayını yapan Halk TV'ye reklam vermeye başladı.

ZAMAN'IN HALK TV'YE VERDİĞİ REKLAMI AŞAĞIDAKİ PLAYER'DAN İZLEYEBİLİRSİNİZ





Kaynak: Ajanslar ve İnternethaber.com arşivleri