BIST 9.819
DOLAR 32,59
EURO 35,06
ALTIN 2.457,15
HABER /  DÜNYA

YPG'den kritik açıklama! IŞİD Türkiye'den mi saldırdı?

YPG'den yapılan açıklamada IŞİD'çilerin Türkiye'den geldiğine ilişkin bir suçlamaları olmadığı belirtildi. IŞİD militanlarının güney ve batıdan sızdıkları kaydedildi.

Abone ol

Kobani'de yaşanan çifte patlama ve ardından çıkan çatışmalarda en az 40 kişinin yaşamını yitirdi, 140'a yakın yaralının olduğu ortaya çıktı. Türkiye'ye getirilen 134 yaralıdan 4'ü yaşamını yitirdi.

Kobani'dekilerin sınır köylerindeki akrabalarına verdiği bilgilere göre, kente giren IŞİD militanları gece saat 03.00'ten sabahın ilk ışıklarına kadar evlerin kapılarını çalarak içeri girdi ve sessizce insanları öldürmeye başladı.

"YPG ÜNİFORMALARI GİYEREK SALDIRDILAR"

Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, Kobani'nin güneybatısından IŞİD üyelerinin YPG üniformaları giyerek saldırdığını ifade etti ve "Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani güneybatısında yeralan Bexbetan köyüne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var" dedi.

İşte Kobani'ye saldıran o IŞİD'liler

BURKAN EL FIRAT GRUBU ÜYELERİ OLARAK TANITMIŞLAR
 
DHA'nın haberine göre IŞİD'çilerin YPG kıyafetleri giydiği, sakallarını kestikleri ve kendilerini ÖSO'ya bağlı Burkan El Fırat grubunun üyeleri olarak tanıtarak Kobani'ye sızdıkları ortaya çıktı.



YPG KOBANİ’DE 30 IŞİD'ÇİYİ ÖLDÜRDÜ

YPG Basın Merkezi Kobani bölgesinde yaşanan çifte patlamanın ardından çıkan çatışmalarda 30 IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

YPG: TÜRKİYE'DEN GEÇTİKLERİNE KANIT YOK

YPG Sözcüsü Halil, saldırganların Türkiye'den girdiğine dair bir suçlamaları olmadığı, IŞİD militanlarının ilçeye batı ve güneyden sızdıklarını ifade etti.

 Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye'ye sınır Kobani'de terör örgütü IŞİD militanlarının düzenlediği saldırıya ilişkin, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı Halk Savunma Birlikleri'nden (YPG) açıklama geldi. YPG Sözcüsü Redur Halil, saldırganların Türkiye'den girdiğine dair bir suçlamaları olmadığı, IŞİD militanlarının ilçeye batı ve güneyden sızdıklarını ifade etti.

YPG sözcüsü Redur Halil

AA muhabirinin sorularını yazılı yanıtlayan Halil, IŞİD militanlarının Kobani'ye Türkiye üzerinden girdiklerine dair iddiaları değerlendirdi. Halil, "Bizim Türkiye'ye resmi olarak bir suçlamamız olmadı. IŞİD militanları kente batı ve güneyden girdi'' ifadelerini kullandı. Saldırının yapılış şekli hakkında ayrıntılar veren Halil, ''IŞİD militanları şehre girdikten sonra bomba yüklü araç patlattılar. SonraYPG güçleriyle çatışma başladı. Saldıran IŞİD militanlarının bir kısmı öldürüldü ve 3 militan kaçtı. Diğer bir grup militan ise şu an kuşatılmış durumda'' dedi. 18 kişinin öldüğü, 40 kişinin yaralandığı saldırının ardından, çatışmalar ağırlıkla ilçe merkezinde devam ediyor. Yaralıların birçoğu Türkiye'de tedavi altında.

SALİH MÜSLİM: 60 IŞİD'Lİ ŞEHRİN 2-3 NOKTASINA YERLEŞTİ ÇATIŞMA SÜRÜYOR

İtalya'da bulunan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Kobanê'ye saldıran IŞİD militanlarının bölgeye Türkiye'den sızdığını iddia etti. 12 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili konuşan Müslim, "60 kadar kişi, Özgür Suriye Ordusu'nun giysilerini giyerek buraya sızmış. Şehrin 2-3 ayrı yerine yerleşmişler. Sivilleri hedef almışlar. Çatışmalar halen devam ediyor. Şimdi bir yere sıkıştırılmışlar. Onlardan şimdiye kadar 15 kişi öldürülmüş. Bu sayı daha da artmış olabilir. Bazıları sağ yakalanmış, bazıları ise Türkiye tarafına kaçmışlar" dedi.

Çatışmalar sırasında Kobanili 12 sivilin öldüğünü ve çok sayıda yaralının olduğunu, bu kentin 30 kilometre yakınındaki bir köyde ise 23 kişinin daha IŞİD militanlarınca öldürüldüğünüsöyleyen Müslim, "Her şey gösteriyor ki Türkiye'den sızmalar olmuş" ifadelerini kullandı.

SURUÇ KAYMAKAMI: KESKİN NİŞANCI İDDİALARI VAR

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kobani'de bugün meydana gelen patlamalar ve ardından yaşanan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiftçi, "En sağlam bilgi, yaklaşık 45-50 kişilik bir grupla, YPG kıyafeti giyip, Cerablus bölgesinden 11-12 araçla geldikleri yönünde. Şu ana kadar gelen bilgiler teyide muhtaç bilgiler. Bazı noktalara keskin nişancı yerleştirdikleri bilgisini alıyoruz. Karşı tarafta ölen Suriye vatandaşları olduğu bilgisi geliyor ancak onun sayısı yok elimizde" diye konuştu.
 
GELEMEDİKLERE YERLERE GELDİĞİNİ GÖRÜYORUZ
 
Çiftçi şunları kaydetti; "Gelen hiçbir yaralının mağdur olmaması için çok ciddi bir çaba gösterildi. Biz daha önce çok daha büyüğünü yaşamıştık bu sürecin. Ancak Kobani'de 5 aydır bir huzur vardı. Maalesef bu Ramazan ayında çatışma sesleri geldi. IŞİD'in daha önce gelemediği yerlere kadar geldiğini görüyoruz."
 
Saldırıyı gerçekleştiren teröristerin Türkiye'den geçtiği iddialarını net bir dille yalanlayan Çiftçi şunları kaydetti; "Türkiye'den kişilerin gittiği yönünde yalan yanlış bilgiler var. Görüntülerde her şey açık. Ben Kobani yönetiminden kişilerle de görüştüm, onlarda çok net bir şekilde bu araçların ve kişilerin Cerablus tarafından geldiğini teyit ediyorlar. Kamera görüntüleri ortadayken, karşı tarafta yönetimin bilgisi ve bize söyledikleri ortadayken art niyetli yayınların olmasını izah etmek çok kolay değil. Çünkü Türkiye, Kobani sürecinin başından beri Kobani'nin ayakta durması için insani noktadaki desteğini sağladı. Bugünde sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye'den birilerinin Kobani'ye gidip patlatma yapma ihtimali milyonda sıfır. Türkiye'den karşıya ne araç ne IŞİD militanın geçme şansı yok. Kayıtlarda, Kobani bölgesi yönetimi de bunu teyit ediyor."