BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,21
HABER /  GÜNCEL

Yılbaşı menüsü için özel hindi tarifi!

Yılbaşı sorfalarının vazgeçilmezi hindi nasıl yapılır? Hindi dolması yapmayı düşünüyorsanız işte size güzel bir tarif...

Abone ol

Yılbaşını ailece evde geçirmeyi planlıyorsanız harika bir hindi dolması ile sofranızı süsleyebilirsiniz. Peki hindi dolması nasıl yapılır? İşte size bu akşam için özel hindi tarifi...


Hindi Dolması İçin Malzemeler:


    1 adet hindi
    1 adet kuru soğan
    3 diş sarımsak
    1 çay kaşığı kekik
    1 çay kaşığı karabiber
    1 yemek kaşığı tuz
    6 yemek kaşığı zeytinyağı
    2 adet limonun suyu
    1 tatlı kaşığı kekik
    2 tatlı kaşığı pul biber
    1 adet küçük boy brokoli
    2 adet havuç
    2 adet patates
    1 çay bardağı bezelye
    2 adet yeşil biber

 Hindi Dolmasınin Yapılışı:

Hindinin her tarafını tuzlayarak yaklaşık 2 saat bu şekilde bekletin. Zamanınız yoksa daha az bekletebilirsiniz ama 2 saat bekletmenizde fayda var. Hindiyi büyük bir tencereye alın, eğer hindiniz düdüklü tencerenize sığarsa düdüklü tencerede işiniz daha kolay olur.  Üzerine sıcak su ekleyip, suya4 parçaya ayırdığınız kuru soğanı, sarımsak, kekik, karabiber ve tuz ekleyin. Düdüklü tencerede 30dakika, normal tencerede 1 saat boyunca haşlayın.

Hindi haşlandığında ve iç pilavı dinlendirdikten sonra, iç pilavı hindinin içerisine doldurun. Kalın bir iple hindinin ayaklarıyla kuyruğunu birleştirerek bağlayın ya da dikin. Bir kaseye zeytinyağını, limonsuyunu, kekiği ve pul biber ekleyerek sosunu hazırlayın. Hazırladığınız sosu fırça yardımıyla hindinin her tarafına iyice sürün. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hindinizi tepsiye koyun. Tepsiye 1 su bardağısıcak su koyun ve önceden ısıttığınız 180 derece fırında hindinin kilosuna göre (kilo başına yaklaşık 30 dakika) pişirin. Yani 4 kiloluk bir hindiyi yaklaşık 2 saat pişirin.

Fırındaki su buharlaştıkça sıcak su ekleyin. Hazır fırından çıkartmışken hazırladığınız sostan datekrar sürün. Hindinizin kilosuna göre hindi hazır olmadan yaklaşık 1 saat önce iri doğradığınız sebzeleri ve bezelyeleri hindinizin yanına serpiştirin, biraz tuz ve hazırladığınız sostan üzerine dökün. Son 1 saat birlikte pişirin. Tepsinin dibindeki suyun bitmemesine dikkat edin. Hindinizin üzeri yeterince kızardığında fırını kapatın ve hindi dolmasını yaklaşık 30 dakika kendi ısısında dinlendirin. Hindiyi keskin ve kalın bir bıçakla parçalayıp servis tabaklarına alın. Yanına iç pilavdan ekleyip servis yapın. Hindi dolması hazır. Afiyet olsun.

 

İç Pilav İçin Malzemeler:

    2 yemek kaşığı tereyağı
    1 adet kuru soğan
    2 adet yeşil biber
    1 adet kırmızı biber
    1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
    1 yemek kaşığı kuş üzümü
    1 çay bardağı pirinç
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 çay kaşığı yenibahar
    1 çay kaşığı pul biber
    1 çay kaşığı kekik
    1 çay kaşığı fesleğen
    5-6 dal maydanoz
    5-6 dal nane

İç Pilavın Yapılışı: 


İç pilav için tereyağını tencereye alıp, eritin. Tereyağı kızdığında üzerine ince ince doğradığınız soğanı ekleyin. Karıştırarak 5 dakika soteleyin. Ardından ince doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin. Hemen ardından dolmalık fıstıkları da ekleyin. 5 dakika daha karıştırarak soteleyin.Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri, kuş üzümlerini ve diğer baharatları ekleyip 5 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyin ve su çekene kadar (yaklaşık 10 dakika sürer) pişirin.Ocağın altını kapatıp iç pilava ince doğradığınız maydanoz ve naneyi ekleyin. 1-2 kez karıştırın ve 5 dakika dinlendirin. İç pilavınız hazır. Afiyet olsun.