BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,78
ALTIN 2.441,23
HABER /  GÜNCEL

Yemen lideri Salih için 'bir ayda istifa' planı

Körfez İşbirliği Konseyi'nin planı, protesto gösterilerine derhal son verilmesini ve Devlet Başkanı Salih'in bir ay içinde istifa etmesini öngörüyor.

Abone ol

Ali Abdullah Salih 1978'den beri iktidarda

Körfez İşbirliği Konseyi, Yemen'deki siyasi krizi sona erdirmeye yönelik bir plan sundu.

Plan, protetoslara derhal son verilmesini ve 32 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in bir ay içinde istifasını öngörüyor.

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdüllatif bin Raşid el Zayani, planı Sana'da Salih ve muhalefet temsilcilerine iletti.

Planda seçimle sonuçlanacak üç aylık bir geçiş sürecinden söz ediliyor.

Bu çerçevede Salih'in girişimi imzalamasından bir ay sonra istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesi planlanıyor.

Ulusal birlik hükümeti

Plan uyarınca ülkeyi cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlayacak bir ulusal birlik hükümeti kurulacak.

Hükümetin yüzde 50'si iktidar partisi üyelerinden, yüzde 40'ı muhalefet, yüzde 10'u da diğer siyasi gruplardan oluşacak.

Zayani, Salih'ten sonra muhalefet temsilcileriyle bir araya geldi. Ancak Salih'in de muhalefetin de, plana yanıtı bilinmiyor.

Salih dün muhalefetin istifa çağrısını reddetmişti.

Daha önce New York'ta toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, Yemen'de sükunet sağlanması ve göstericilerle yetkililer arasında siyasi diyalog başlatılması çağrısında bulunmuştu.

Ancak Konsey'in Yemen'deki gelişmeleri ele aldığı ilk toplantısı, ortak bir açıklama üzerinde anlaşılamadan son bulmuştu.

Birleşmiş Milletler'deki diplomatlar, Rusya'nın açıklama metnine karşı çıktığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov daha önce Yemen muhalefetini, Libyalı isyancılar gibi Batı'dan yardım beklememeleri yolunda uyarmıştı.

Salih'in derhal istifasını isteyen muhalefetin iki aydır devam eden protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu şimdiye kadar en az 100 kişinin öldüğü belirtiliyor.