BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Batum'dan Erdoğan'a Ergenekon yanıtı

Ergenekon sanıklarının adaylığını savunan Batum Erdoğan'ın eleştirilerine bakın nasıl yanıt verdi

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP Ergenekon sanığı milletvekili adaylarının gölgesinde seçime gidiyor. Başbakan'ın aday listeleri açıklandıktan sonra yaptığı bütün konuşmalarda Silivri mahkumlarına gönderme var. "Maskeli balo", "Ergenekon şubesi" gibi tanımlamalar seçim meydanlarında daha da sertleşeceğe benziyor.

Ergenekon sanıklarının adaylığını başlatan sürecin fitili ateşleyen Batum ise bu sözler karşısında sessiz kalmıyor. Başbakanın sözlerinin CHP'yi etkilemeyeceğini savunan Batum Erdoğan'a aldığı cezayı hatırlatıyor. "Başbakan'ın halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten mahkumiyet kararı yok mu?" diyen Batum, "Burada yazmadığı kitaptan, okumadığı şiirden yargılanan insanlar var" diyor.

Seçim meydanlarının en önemli polemik konularından biri olmasına kesin gözüyle bakılan Ergenekon sanıklarının adaylığı sonrası yaşanan tartışmaları bu öneriyi getiren CHP Genel Başkanı Batum ile konuştuk. Batum, "Seçime Ergenekon sanıklarının gölgesinde girmiyor musunuz? Bu partinin vaatlerinin anlatılmasında sıkıntı yaratmayacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

OKUNMAYAN ŞİİRDEN YARGILANIYORLAR!

"Oynanan oyunun farkında olduğum için ben bunun sıkıntısını hiç yaşamıyorum. Türkiye'de Başbakanımız Türkiye halkını din, etnik köken ayrımı gözetmek suretiyle kin ve düşmanlığa sevk etmekten ötürü mahkum olmuş bir kişi. Davası sürmüyor mahkum oldu. Biz 'şiir okuduğu için' diye biliyoruz. Burda ne var, yazmadığı kitaptan, okumadığı şiirden yargılanan insanlar var. Olmaz o Ergenekon'dan yargılanıyor boşver mi diyeceğiz.

AKP içinde Madımak'ta 33 aydını diri diri yakmaktan ötürü yargılananların avukatlığını yapanlar var. Hayati Yazıcı dahil 30 küsur kişi.. 'Profesyonel para kazanmak için bunu yaptılar' demek mümkün değil. Hepsinin tek partide olması birşey söylüyor. Kenan Evren'in avukatlığını yapmış kişi TBMM Adalet Komisyonu Başkanı. Bunları sorgulayan var mı?

Şimdi BDP'nin desteklediği 7 bağımsıza gelen vetoyu tartışıyoruz. Bu isimler de bazı konularda terör eylemlerine katılmaktan mahkum olmuş. Ama diyoruz ki bu demokratik değil kaldıralım. Ergenekoncular ise olmaz... Bu gerçek bir hukuk kavgası değil. Başbakan da kullanıyor. Biz bu rezil hukuk sistemini ortaya koymak zorundayız. Endişemiz yok. Başbakan onları almasak da kullanacaktı. Biz üzerimize düşeni yaptık. Onlar artık kendilerini savunacak."

BİZ ERGENEKONCU DEĞİLİZ

Batum Ergenekon sanıklarının adaylığını önerdiğinde sert eleştirilere maruz kalmıştı. Önerisinin kabul görmesinden sonra durum ne? Hala tepki var mı? Batum bu sorulara ise şu yanıtı verdi:

"Benim için neler yazdılar. "Parti ikiye ayrıldı. Bu Ergenekoncu diğerleri partiyi kurtaracak, genel başkan yalanlıyor" dediler. Ve sonunda benim dediğim çıktı mı? Balbay, Cihaner girdi şimdi Ergenekoncu mu oldu parti. Biz iktidara yürüyen bir partiyiz. Biz Ergenekoncu değiliz. Biz Türkiye'de bu işlerin hukuksuz yürüdüğüne inanıyoruz. Bir ülkenin rejimini değiştirmeye dönük hangi dava olsa bizim böyle tavır almamız gerek.

ZAVALLI 7 ADAM

Batum'u yakalamışken YSK vetosuna uğrayan BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarını da sorduk. Sorunun gerçek çözümü için CHP'nin önerisinin hayata geçmesi gerektiğini savunan Batum bu konuda da şunları söyledi:

"Yüzde 10 barajının düşürülmesini istediğimiz için menfaat gözetmekle suçlandık. Bugün YSK vetosunu bu nedenle konuşmuyor muyuz. Zavallı 7 tane adam giremedi. Zavallı diyorum çünkü ben veto yesem partim başkalarını gösterir ama bağımsızlarda böyle bir durum yok. Baraj olduğu için bağımsız girmek zorunda kalıyor.

Şimdi olmayan bir yöntem öneriliyor. "YSK görmesin" diyoruz. AKP'yi yıkamak için söylüyorlar bunu. Bu aklama hareketidir. Kanunlar ortada. 9 yıl önce Başbakan için yapılan yapılamaz mı? 'Gel bunu engelleyelim' diyoruz, ama 'Hayır' olmaz diyorlar. Sorun böyle çözülmeli. Ama şu an gerçek sorun henüz çözülmedi, kaldı.

'KÜRTLER YOK ERGENEKONCULAR VAR' PANKARTI

YSK'nın veto kararı nedeniyle yapılan protesto gösterilerinde Ergenekon sanıklarının adaylığının kabul edilmesi eleştiri konusu olmuş bu pankartlara da yansımıştı. Batum bu pankartlardan rahatsızlığını şöyle dile getirdi:

"Veto yiyenlere yönelik eyleme katılan Gültan Kışanak, Sürreya Önder'in arkasında "Kürtler yok ergenekoncular var" pankartı gördüm. Bütün Kürt vatandaşların böyle düşüneceğini sanmıyorum ama düşünüyorlarsa da yanlış düşünüyorlar. Başbakan şiir okudu gitti üstelik mahkum oldu. Birileri yazmadığı şiirden içeride ve yargılama hala sürüyor. BDP adaylarının mahkumiyeti var. Ama girsinler diyoruz Meclis'e. Onun da "öbürü girdi ben giremedim" değil, "Ben neden girmedim" demesi gerek. Bence böyle bakılmalı."