BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23

Yavru Putinler...

Sınırımızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından çıkan Türkiye - Rusya krizi sonrası ilk görüşme Belgrad'da gerçekleşti.

Sınırımızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Görüşme anında ikilinin mimiklerini izledim ve gözlerindeki şifreyi çözmeye çalıştım.

Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama Mevlüt Çavuşoğlu'nun duruşu, oturuşu, gülüşü bana çok ilginç geldi!

Lavrov üzerine kuma gelmiş kısır gelin gibi somurturken, Mevlüt Çavuşoğlu gülümsüyor, yayıla yayıla oturuyordu! Adamın uçağını düşürmüşsün, bir de karşısına geçip gülüyorsun!

Lavrov görüşme sonrası, "Türkler'den yeni bir şey duymadık" diyerek özür beklentilerini dile getirmiş.

Bir başka deyişle at sahibine göre kişnemiş!

İki bakan görüşürken, aynı saatlerde Putin de ekrana çıkmış, "Türkiye yaptıklarından pişman olacak ve bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Türkiye'ye ekonomik yaptırımların sınırlı olacağını düşünenler derin yanılgı içindedir" diye konuşuyordu.

Her gün bir demeç veriyor ama dediği bir şey yok!

"Savaşmayacağız, doğalgazı kesmeyeceğiz, ciddi ekonomik yaptırımlar uygulamayacağız, stratejik işbirliğimizi devam ettireceğiz ama onları pişman edeceğiz!" diyor, başka bir şey demiyor.

"Niye pişman edeceksin?" diye soranlara "Onlar bizim uçağımızı düşürdü" sözünü papağan gibi tekrarlayıp duruyor.

Sizi bilmem ama, Türkiye'nin bu meseleyi her gün tartışması, siyasilerin bu konu üzerine saat başı demeç vermeleri beni rahatsız ediyor.

Açıklamaları izledikçe, "İyi ki ben devlet yöneticisi falan olmamışım" diyorum vallahi.

Rus uçağını düşürdükten sonra Putin'in ağzını açmasına fırsat dahi vermezdim. Ekran ekran dolaşıp, "Ne uçak düşürmesi kardeşim? Biz kendi hava sahamızda füze uçuruyoduk. Sen geldin uçağınla bizim füzemize çarptın. Ver parasını" diyerek ortalığı ayağa kaldırırdım!

Bakmayın siz Putin'in dayak yiyen atarlı ergen gibi afra tafra yapmalarına...Bu tür adamların süper güç olma kompleksi var.

Derdi uçak falan değil.

Hani şu kemerini çıkarıp çöpçüyü dövmeye çalışan çocuğun yaptığını yapıyor. Madara olacağı kadar olmuş, karizmayı kurtarmaya çalışıyor. Ciddi bir hamle yaparsa süpürgeyi kafaya yiyeceğini biliyor.

Yalnız burada dikkatinizi bir konuya çekeyim.

Putin sağlıklı karar verebilen bir lider değil. Çizilen karizmasını kurtarmak için savaş ilan edebilecek bir tipi var. İç dengeler olmasa inanın şimdiye kadar bir çılgınlık yapabilirdi.

"Peki niye yapmadı?" diye soranlarınız olabilir.

Bu sorunun cevabını geçtiğimiz hafta Erdoğan'ın söylediği bir sözde bulabilirsiniz.

Parmak sallayarak ne dedi Erdoğan?

"Buradan Rusya'ya ateşle oynamaması gerektiğini tavsiye ediyorum."

Putin'in korktuğu yer tam da burası...

Putin, Rusya içinde yaşanacak ve ülkesini yangın yerine çevirecek gelişmelerden çekiniyor. Türki Cumhuriyetler  ile İslam Dünyası'nın Rusya'yı bir çırpıda Suriye'ye çevirebileceğini bal gibi biliyor.

Onun için demeç üstüne demeç verip ülkesindeki aşırıcıların gazını alma yolunu seçiyor.

Ukrayna, Gürcistan ve Kırım meselelerine bulaştığı için Rusya'yı zaten ciddi bir darboğaza sürükledi. Halkın tamamı bir yıl içinde yarı yarıya fakirleşti. Türkiye ile yaşanan krizi devam ettirmesi veyahut yaptırımlar uygulaması kendi halkını sıkıntıya sokar.

Rusya bu sıkıntıyı kaldırabilir ama Rus halkı kaldıramaz.

Dikkat ederseniz Gorbaçov ve görevdeki siyasetçiler kendisini topa tutuyor. Halk daha şimdiden kendisine isyan bayrağı açmaya başladı. "Türkiye haklı, biz haksızız" diyenlerin sayısı yüzde 60'lara dayanmış durumda.

Yani anlayacağınız Putin gerçekten ateşle oynuyor. Yaşanacak olan yeni bir kriz, kendi kellesini götürür.

Bu arada değinmeden geçemeyeceğim.

Az önce dediğim gibi, Ruslar kendi yöneticilerini haksız bulurken bizim içimizdeki yavru Putinler ise Rusya'yı haklı buluyor. Başka bir deyişle Rus uçağını düşürünce Rus uşakları havalanmış.

Onlara göre Putin, Türkiye'ye çok ağır bedeller ödetecek. Hatta yakında doğalgazı bile kesecek! "Türkiye bu sene donacak" diyen diyene...

Kim ne derse desin bu Erdoğan büyük adam şekerim! Rus uçağının düşürülmesi sayesinde bize kendi doğalgazımızı kazandırdı!

Baksanıza...

Birilerinin korkudan çıkardığı gaz öyle fazla ki bu yıl  değil donmak, yerler bile buz tutmayacak vallahi!