BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ve Toyota yeni Corolla Sedan seri üretime başladı

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan Toyota Türkiye Fabrikası, 7 yıl aradan sonra 11. nesil Corolla Sedan üretimine başladı. <br/>Seri üret...

Abone ol

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan Toyota Türkiye Fabrikası, 7 yıl aradan sonra 11. nesil Corolla Sedan üretimine başladı.
Seri üretime geçiş için fabrikada düzenlenen törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Toyota Başkanı Takeshi Uchiyamada, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki ile çok sayıda davetli katıldı.
Toyota Türkiye Fabrikasının tanıtım filmi ile başlayan törende ilk konuşmayı Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer yaptı. Özer, konuşmasında, Toyota Türkiye Fabrikasının kurulduğu günden bugüne 19 yıllık süreçte en kaliteli üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve tüm modellerde sıfır hata seviyesi ile çalıştıklarını anlattı. Toyota Türkiye’nin dünyadaki Toyota Fabrikaları arasında öncü fabrikalardan biri olduğunu söyleyen Özer, Corolla’nın 16 fabrikada üretileceğini ve 52 ülkede satışa çıkacağını anlattı. İlk üretimin Türkiye’de yapılacağını belirten Özer, şöyle konuştu: “2006 yılında 177 bin adet üretildi. 2008 yılından bugüne gelen süreç küresel kriz nedeniyle mücadele yılları olarak geçti. 150 milyon dolarlık bir yatırımla başlayacak olan üretimle yeni bir ivme kazanacağız. İhracat yaptığımız ülke sayısı 30’dan 52’ye yükselecek. 900 yeni arkadaşla birlikte 3 bin 200 kişilik bir aileyiz. Türkiye’nin gelişimine katkı sağladığımız için mutluyuz.”
Toyota Başkanı Takeshi Uchiyama da, Türkçe "Merhaba" diyerek başladığı konuşmasında şunları belirtti: “Toyota sürekli büyüyor. Türkiye fabrikası da bu kapsamda büyüyor. Buradaki fabrika diğer fabrikalarımız gibi üstün kaliteli araçlar üretti. Bu fabrikada 1 milyon 300 bin üzerinde araç üretildi. Bunda birçok kişinin emeği var. Herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ülkenin gerçek rekabetçiliği Toyota’nın yatırım yapmasının sebebi. İç Pazar gerçekten çok dinamik. Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında bir köprü bu da birçok avantaj sağlıyor. İki büyük kriz yaşadık. Biri 1999 yılındaki Marmara depremi diğeri de dünya ekonomik krizi. Biz her sefer çalışanlarımıza ve ortaklarımıza verdiğimiz sözleri tutmaya çalıştık. Toyota’nın daha da büyüyeceğine olan inancım şu an her zamankinden daha fazla. Bu yüzden Toyota’nın en çok bilinen modellerinden biri olan Corolla’nın burada üretilmesine karar verdik. İlk jenerasyonun üzerinden 40 yıl geçti. Bugüne kadar dünyada 40 milyon Corolla satışı yapıldı. Şu an Corolla, dünya genelinde 150’den fazla ülkede tutkunları olan bir model. Sakarya’da üretilecek Corolla, 30’dan fazla ülkeye ihraç edilecek. Zerafet içeren ve lüks bir tasarımla Corolla yeniden doğdu. Rahatlık ve konforu makul bir fiyatla sağlayan Türk yapımı Corolla küresel bir semboldür. Corolla’nın Sakarya’ya dönüşünden dolayı çok mutluyum.”
Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki ise, Türkiye ve Japonya hükümetleri arasındaki projeler ve yatırımların daha da ileri seviyelere getirileceğini belirterek "Bugünkü bu hattan çıkış seremonisi bu anlamda çok önemli” dedi.
Toyota’yı tebrik ederek konuşmasına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toyota’nın Türkiye’yi yatırım yapılabilir bir ülke olarak 22-23 sene önceden görmesi bizleri mutlu ediyor. Toyota bugüne kadar 1,4 milyar dolarlık bir yatırım yaptı. Toyota bugün dünyanın en çok araç üreten 3’üncü ülke. Toyota’nın Türkiye’deki yatırımları açısından daha Türkiye’yi tanımadığını düşünüyorum. Türkiye, uluslararası ortamda Türkiye’yi daha iyi keşfetmeli. Türkiye dünyanın en gelişmiş yan sanayisine sahip. Son dönemlerde verilen teşvikler ve Ar-Ge yasasına rağmen Toyota’nın başka ülkelere yatırım yapmasının şaşkınlığını yaşıyorum. Bugün Polonya’da yapmış olduğunuz yatırımı Türkiye’de daha ucuza yapabilirsiniz. Cumhuriyet tarihimizin en önemli teşvikini verdik. Üzerine otomotiv sektörü için bir revizyon daha yaptık. Dünyanın en iyi teşviğini veriyoruz. Bunları bir incelenmesini istiyorum. Ülkemiz genç bir nüfusa sahiptir."
Türkiye’nin çok dinamik bir iç pazara sahip olduğunu belirten Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’ye yatırım yapan tüm uluslararası yatırımcılar sıfır hata ile en verimli üretimi Türkiye’de yapıyor. Sıfır hata ile üretim yapmak olsa olsa Türkiye’de olurdu. Sizleri tebrik ediyor teşekkür ediyorum. Otomotiv sektörü sadece ihracatımızın lokomotifi değil. Bugün tüm dünyada krizin yaşandığı her yerde ithalatın azaldığı bir ortamda otomotiv sektörü olarak destanlar yazıyorsunuz. Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı. Haziran ayında yüzde 12,5 ihracatını artıran otomotiv sektörü yine destan yazdı. Türkiye ihracatının 4 kat artışından bahsediyoruz. Adeta krize meydan okuyor. Yüzlerce firma özellikle ana üretim konusu son derece önemli olan birçok sektörü yakından ilgilendiren bir sektör. Çok iddialı bir hale geldik otomotiv konusunda. İddia ediyorum ki dünyanın en önemli markaları üretimlerini Türkiye’ye taşıyacaklar bu teşvik sayesinde. 80 yılda gelen yatırım sayısı kadar yatırım son 10 yılda geldi. Buraya kaşımıza gözümüze gelmiyorlar. Allah’a şükür kaşımız gözümüz de yerinde”
Yerli otomotiv konusuna da değinen Çağlayan, şunları söyledi: “Babayiğit arayışımız sürüyor. Her ne kadar babayiğitler kendilerini saklasa da. Bunu yapacak zekaya, bilgi birikimine ve insan gücüne sahibiz. Bunu yapacak kişinin Ali Veli olması önemli değil. Önemli olan bu aracın Türkiye’de olması. Türkiye’nin artık kendi otomobilini yapma zamanı geldi. Türkiye dendiğinde otomobil, otomobil dendiği zaman Türkiye akla gelmeli. İlla bu otomobil olacak diye bir şey yok. Hafif ticari araç olur, elektrikli araç olur, hibrit araç olur. Bugün artık bunu yapmanın zamanın geldi. Nazlanmanın ayak direnmenin zamanı geçti.”

TOYOTA SAKARYA MODELİ
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Toyota Türkiye Fabrikasının ülke için önemli olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında şunları belirtti: “Hepimizin biçok aracı olmuştur farklı farklı modellerde. Benim en uzun süre kullandığım araç Toyota Corolla’nın 1994 yılında Adapazarı fabrikasında üretilen aracıdır. 6,5 sene hiçbir aksamını değiştirmeden arıza yapmadan kullandım. Yeni modelin de en az bu model kadar mükemmel olacağına inanıyorum. Benim Toyota’dan isteğim artık Toyota Sakarya Modelinin piyasaya sürülmesidir. Burada tasarlanmış, burada üretilmiş bir Toyota Sakarya modeli çok tutacaktır. Toyota, dış pazarın yanı sıra iç pazara da yönelmeli. Bu modelin adı Sakarya olursa hem dış pazarda hem de iç pazarda çok tutacağına inanıyoruz.”
Ergün, konuşmasının sonunda Toyota’nın Japonya Merkezindeki AR-GE ve İnovasyon çalışmalarını Türkiye’de de yapması gerektiğini, bunu yaparsa hem Japonya’nın hem de Türkiye’nin kazançlı çıkacağını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Toyota Başkanı Takeshi Uchiyama, Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Toyota Türkiye CEO’su Orhan Özer, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sakarya AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu yeni üretilen Toyota Corolla’nın önünde kurdele keserek yeni aracın önünde basına poz verdi.
(İHA)