BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Uzmanlar tansiyona karşı onu önerdi!

Günde bir bardak pancar suyunun tansiyonu yüzde 7 oranında düşürdüğü ortaya çıktı.

Abone ol

Uzmanlar pancarın içindeki yüksek seviyedeki nitratın bu etkiyi yaptığını belirtiyor. Kereviz ve lahanada da yüksek oranda nitrat olduğu kaydedildi.

Bilim insanları günde bir bardak pancar suyu içmenin kan basınıcını düşürdüğünü söyledi. Uzmanlar günde bir bardak (yaklaşık 225 gr) pancar suyunun tansiyonu yüzde 7 oranında düşürdüğünü belirtiyor. Yapılan testlerde pancar suyunun içinde bulunan nitratın bu etkiyi yaptığı tespit edildi.

YÜKSEK NİTRAT İÇEREN SEBZELER KANDAKİ OKSİJENİ ARTTIRIYOR

Bilim insanları yüksek oranda nitratın ayrıca kereviz, lahana ve ıspanak ve bazı marul çeşitlerinde olduğu gibi diğer yeşil yapraklı sebzelerde de bulunduğunu kaydetti. Yüksek nitrat içeren sebzeleri yemek kandaki bir dizi kimyasal reaksiyonları tetikliyor, bu da vücudun bu bölgesinde oksijeni artırıyor.

Pancar suyu 0.2 gr nitrat içeriyor. Bu miktarda nitrat büyük marul veya iki pancarda bulunabiliyor. İngiltere'deki Barts ve Londra Tıp Fakultesi'nden Prof. Amrita Ahluwalia bu kadar düşük nitratın bu kadar büyük etki yapması karşısında şaşkınlık geçirdiklerini söyledi.

Prof. Ahluwalia "Umudumuz yüksek besin nitratı içeren sebzelerin alınmasını artırmak. Böylelikle kalp damar sağlığında önemli iyileşmeler sağlanabilir" dedi.

Dünyada milyonlarca insan yüksek tansiyondan şikayetçi. Tuz ve alkol tüketimini kesmek, daha fazla hareket etmek gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri kan basıncını kontrol etmeye yarayabilir. Bunun yanında birçok ilaç da yüksek tansiyon tedavisinde kullanılıyor.

Çalışmada sekiz kadın ve yedi erkek ele alındı. Bunların tansiyonu 140/159 (140/90 mm Hg üzeri yüksek yansiyondur) olarak ölçüldü ve herhangi bir tansiyon ilacı almıyorlardı.

Katılımcılara günde 250 ml kırmızı pancar suyu veya düşük miktarda nitrat içeren su içti. Ve katılımcıların tansiyonu 24 saat monitörden izlendi. Amerikan Kalp Derneği'nin dergisi Hypertension'da yayımlanan çalışmada su içenlerle pancar suyu içenler karşılaştırıldığında pancar suyu içen katılımcıların kan basıncının 10 mm Hg daha az ölçüldüğü gözlemlendi. Pancar suyunu içtikten 3 ve altı saattte etki gözlemlenşrken 24 saat sonrasına kadar da sürdüğü ifade edildi. (GAZETEPORT/YAŞAM)