BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.401,56
HABER /  DÜNYA

MECLİS ÖNÜNDE ’DİYARBAKIR CEZAEVİ MÜZE OLSUN’ EYLEMİ

Diyarbakır Cezaevinin İnsan Hakları Müzesi yapılmasını isteyen 78’liler Girişimi Meclis önünde eylem yaptı. 78’liler Girişimi cezaevinin müz...

Abone ol

Diyarbakır Cezaevinin İnsan Hakları Müzesi yapılmasını isteyen 78’liler Girişimi Meclis önünde eylem yaptı. 78’liler Girişimi cezaevinin müze olabilmesi için toplanan 100 bin imzayı TBMM Dilekçe Komisyonu’na iletti.
78’liler Girişimi üyeleri, TBMM’nin Dikmen kapısında, Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması yönündeki taleplerini duyurmak için bir eylem gerçekleştirdi. “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek” sloganları atan grubun eylemine BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de katıldı. Baluken yaptığı açıklamada, “BDP Diyarbakır Cezaevinin müze olabilmesi için bu sürecin içerisinde aktif olarak bütün çalışmaları örgütleyen bir konumdadır. Diyarbakır cezaevinin bir insan hakları müzesi olarak yaşatılması düşüncesindeyiz. Cezaevinin müze olabilmesi için önümüzdeki süreçte BDP olarak elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” dedi.
“Diyarbakır cezaevi utanç sayfasını taşırken direnişlerin de olduğu bir cezaevidir” diyen Baluken, “Çözüm sürecinin barışa gitmesini istiyorsak tarihi yüzleşme hakikatlerini araştırmalıyız. Biz başta iktidar olmak üzere bütün siyasi partilerden, Diyarbakır cezaevine duyarlı yaklaşmalarını ve barış sürecine katkı vermelerini istiyoruz” diye konuştu.
“Diyarbakır Cezaevi’ni okula dönüştürmek ya da yıkmak, ‘oldubitti, unutalım gitsin’ demektir” diye konuşan 78’liler Vakfı Başkanı Celalettin Can ise, “Bu cezaevi hem unutulmayacak kadar derin izler bırakmıştır, hem de böylesi bir unutma talebi mağdur ve yakınları açısından ciddi bir saygısızlıktır” şeklinde konuştu.
Can, Diyarbakır Cezaevinin yapı olarak aynen korunarak, yaşanmışlıkları sergileyen, mağdurları onurlandıran, toplumu eğiten, dolayısıyla toplumsal hafızanın olumlu ve yapıcı bir yönden yeniden kurulmasına katkıda bulunan, barış ve kardeşlik sembolü bir İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesini talep ettiklerini ifade etti.
Basın açıklamasının ardından 78’liler Girişimi sözcüleri, TBMM Dilekçe Komisyonu’na Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için topladıkları 100 bin imzayı teslim etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde grup eylemin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
(İHA)