BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,73
ALTIN 2.441,00
HABER /  GÜNCEL

Utah idam mangasını geri getirecek mi?

ABD'nin Utah eyaleti idam mangalarını geri getirmeyi tartışıyor. Meclis üyelerince önerilen yeni düzenlemede, enjektörle idam için gerekli karışımların bulunmadığı durumlarda idam mangalarının görev yapması teklif ediliyor.

Abone ol

ABD'nin Utah eyaletinde on yılı aşkın bir süre sonra, idam mangalarının geri getirilmesi tartışılıyor.

Meclis üyelerince önerilen yeni düzenlemede, enjektörle idam için gerekli kimyasal karışımların bulunmadığı durumlarda idam mangalarının görev yapması teklif ediliyor.

Salı akşamı Utah Eyalet Senatosu'nda oylanarak kabul edilen tasarı idam cezasının nasıl uygulanacağı konusunu yeniden tartışmaya açtı.

Tasarıyı hazırlayan Cumhuriyetçi Paul Ray, hatalı enjeksiyon yüzünden uzayan ölümler yerine, idam mangasının ateşiyle ölümün gerçekleştirilmesinin çok daha hızlı ve "insani" olduğunu savunuyor.

Ancak tasarının muhalifleri idam mangalarının eyaletin Vahşi Batı dönemlerinden kalma acımasız bir uygulama olduğunu söylüyor. Eğer tasarı onaylanırsa Utah, idama mahkum kişileri kurşuna dizerek öldüren tek eyalet olacak.

Utah Valisi Gary Herbert'in tasarıyı imzalayıp imzalamayacağı bilinmiyor.

Diğer bazı eyaletlerde de öldürücü enjeksiyon yapılan kimi mahkumların ölümünün saatlerce sürmesi üzerine başka seçeneklerin tartışılmasına başlandı.

Avrupa'daki zehirli karışım üreticilerinin idam cezasına karşı çıktıkları için Amerikan eyaletlerine bu maddeleri satmayı reddetmesi yüzünden pek çok eyalette darlık çekiliyor.

İdam cezasının uygulandığı Teksas'tan daha önce gelen açıklamalarda enjektörle idam için gereken ilaçların bulunamadığı belirtilmişti. Teksas'ta sadece iki idama yetebilecek kadar öldürücü karışım kaldı.

Utah cezaevleri müdürü de ellerinde öldürücü ilaç karışımı kalmadığını belirtti.