BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ünlü kozmonotun ölüm nedeni belirlendi

Dünya’yı uzaydan gören ilk insan olan ünlü kozmonot Yuri Gagarin’in yıllardır süren ölüm nedeni spekülasyonları Gagarin’in yakın arkadaşı ol...

Abone ol

Dünya’yı uzaydan gören ilk insan olan ünlü kozmonot Yuri Gagarin’in yıllardır süren ölüm nedeni spekülasyonları Gagarin’in yakın arkadaşı olan ve uzaya ilk adım atan Aleksey Leonov’un araştırmaları sonucu açıklığa kavuşturuldu.
27 yıl boyunca kazanın nedenini araştıran Leonov Kremlin arşivlerinin açılması sonucu vardığı sonuca göre Gagarin’in sürdüğü jetin gökyüzündeki bir hava balonunu başka bir yöne hareket ettirmek için yaptığı hamle sonucu dengesini kaybedip dönerek yere çakılması sonucu hayatını kaybettiğini ifade etti.
Uzaya ilk adım atan adam olan Aleksey Leonov 27 yıl boyunca Sovyet ordusunda araştırmalar yapmıştı. Leonov olaya bir başka uçağın da dahil olduğunu ve bu uçağın pilotunun günümüzde halen hayatta olduğunu ifade etti. Bu pilotun da olaydan sorumlu olduğunu kaydeden Leonov gizlilik yemini etmesi nedeniyle ise pilotun ismini açıklamadığını ifade etti. henüz 27 yaşındayken uzaya giden ilk insan olarak kayıtlara geçen Gagarin 7 yıl sonra eğitim uçuşu sırasında yaşanan kaza sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın neden meydana geldiği hakkında bir sürü spekülasyon oluşmasına rağmen olay bir türlü çözülememişti. Kaza sonrası ortaya birçok iddia atılmıştı. Bunlardan biri Gagarin’in Sovyet Lider Leonid Brezhney’in partisine itaatsizlik etmesi sonucu Brazhney’in emri ile öldürüldüğüyken bir diğer iddia ise Gagarin’in UFO’ların saldırısı sonucu hayatını kaybettiği idi.
2011 yılında Kremlin arşivlerinin açılması sonucu jetin bir hava balonunun başka bir yöne yönlendirmek için yaptığı hareket sonrası dengesini kaybettiğini ve yere çakıldığını ifade eden Aleksey Leonov yaptığı açıklamada ise, “Bu sonuç siviller için inandırıcı olabilir fakat profesyonel değildi. Aslında her şey farklı olmuştu. Bunu biliyorum çünkü oradaydım sesi duydum ve tanık oldum” dedi. Olay sonrası birçok araştırma ve hesaplama yaptıklarını da belirten Leonov hayatta kaldığı iddia edilen diğer pilotun ise şu an 80 yaşında olduğunu ve sağlık durumunun çokta iyi olmadığını belirtti. Leonov ayrıca gizlilik yemini ettiği için bu kişinin kim olduğunu ve ismini söylemeyeceğini de ifade etti.
(İHA)