BIST 9.773
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.456,84
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversiteler bu sene de boş kalacak

Üniversite kontenjanlarında rağbet gören bölümlerde yığılmalar olurken, bazıları ise tercih alamadığı için boş kalıyor.

Abone ol

Arz talep dengesizliği sebebiyle öğrencilerin çoğunun istediği bölüme yerleşemeyeceğini belirten Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, adaylara "Dikkatli tercih yapın."uyarısında bulundu.Devlet ve özel üniversitelerin sayısı 165'i bulunca Okan Üniversitesi Rektörü Şule Kut'tan ilginç bir yorum geldi. Kut, "Türkiye'de üniversiteleri dolduracak kadar öğrenci yok. Kontenjanların dolacağını düşünmüyorum" dedi. Yerleştirme sisteminin sıkıntısından dolayı açık kontenjanı isteyenin giremediğini ve dışarıda kaldığını söyleyen Kut, "Ama uzun vadede rekabet iyi bir şey. Rekabet edemeyecek durumda olan okullar silinecek. Tabiî ki hiçbir vakıf üniversitesi kapısına kilit vurup gidemez. Aksi durumda anlaşmalı vasi devlet üniversiteleri bunları bünyesine katıyor. Ama onun dışında birleşmeler olabilir. Daha butikleşmeler olabilir" diye konuştu.

Öğrencilere, kaç puan aldığına göre değil kaçıncı olduğuna göre tercih yapması tavsiyesinde bulunan Kut, devlet-vakıf üniversitelerini karşılaştırmada da yanlış kavramlara değinildiğini söyledi. Rektör, "İnsanlarda yanlış anlama var. İyi üniversite kötü üniversite diye ayrım vardır, devlet üniversitesi vakıf üniversitesi diye bir ayrım doğru değil. Maddi durumu iyi olanlar içinde vakıf üniversiteleri iyi bir alternatif." dedi. Vakıf üniversitelerinin bu anlamda ekonomiye katkısı olduğunu aktaran Kut, vakıf üniversitelerinin ortaya çıkması ile eğitimde rekabetin başladığını hatırlattı. "Biz mesela öğrenciye geniş imkânlar tanıyoruz. 50 ülkede 300'den fazla üniversite ile değişim anlaşması imzaladık. ICEP diye bir kuruluş var. Tabiî ki bize maliyeti var ama bu sayede bizim öğrenciler ABD'den Uzakdoğu'ya kadar birçok ülkede eğitim görme imkânına kavuşacak." dedi. Programa göre anlaşmalı okullar öğrencilerini belli sürelerle değiştirebiliyor. Okul ücretine bakmaksızın her öğrenci kendi okuluna harcını ödüyor. Programda başta Avrupa'nın tamamı olmak üzere 50 farklı ülkeden 300 üniversite işbirliği yapıyor. Şule Kut, 22 üniversiteyi kontrol etmek için askeri bir darbenin ardından kurulan Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) sayısı 165'e ulaşan üniversiteleri kontrol etmekte zorlandığı tespitinde bulundu. "Şimdi YÖK'ün 165 üniversiteyi denetlemesi, yönlendirmesi mümkün değil. Bunun YÖK de farkında." diyen Kut, bütün birimleriyle kurulun da bunu düşündüğünü ve yakın zamanda bir değişiklik beklediğini dile getirdi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN YÜZDE 82'Sİ BURSLU

Okan Üniversitesi'nde 7 bine yakın öğrenci bulunuyor. Burslu öğrenciler başarıları ile eğitimin kalitesini yükseltiyor. Şule Kut, "Burslu öğrenci sınıfı da alıp götürüyor. O yüzden öğrencilerimizin yüzde 82'si burslu." dedi. Üniversite, tercihlerinde Okan'ı ilk 3'e yazan öğrencilere yüzde 25 burs veriyor. Okuldayken not ortalaması 3,5'un üzerine çıkan öğrenciler burslu okuyor. Engelli öğrencilere de ayrıca burs imkânı sunuluyor. Bunların dışında spor bursu da olduğu bilgisini veren Kut, "Spor müsabakalarında büyük başarılar elde ettik." dedi. Okan, yerleşen öğrenci bakımından da ilk 5'te yer alıyor.

SINAV TARTIŞMALARI HEP VARDI

Okan Üniversitesi Rektörü Şule Kut, bu yılki üniversite yerleştirme sınavlarında şifre skandalı ile tartışmaların odağı haline gelen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) hakkında da bir değerlendirmede bulundu. Bu tür sorunların daha öncede gündeme geldiğine dikkat çeken Şule Kut, kurumla ilgili gündemi işgal eden birçok sorunun geçmişte de yaşandığının altını çizdi. Kut, "Sorular çalınırdı, tekrar oldu. İki defa yapılan sınavlar oldu. Ama kamu vicdanı her konu için çok önemlidir. Benim testim o. Son olaylar kamu vicdanını bu kadar rahatsız etmemeliydi." değerlendirmesinde bulundu. Sonuç itibarıyla sınava karşı olmadığına dikkat çeken Rektör, ancak bunun tek kriter olmasından hoşnut olmadığını dile getirdi.