BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Times: Asmalımescit yasağı küçük ama önemli bir adım

İngiliz Times gazetesinde yayımlanan Alev Scott imzalı yazıda, Beyoğlu'ndaki barlara getirilen sokağa masa çıkarma yasağı 'daha mutaassıp bir Türkiye'ye giden yolda küçük ve önemli bir adım olabilir' yorumunda bulunuldu.

Abone ol

İngiliz gazetesi Times'ta bugün yayınlanan Alev Scott imzalı makale İstanbul Beyoğlu'nda uygulamaya giren, bar ve kafelerin sokaklara masa koymasını yasaklayan düzenlemeye dair endişeleri konu almış.

Ağustos'la birlikte başlayan Ramazan ayıyla, alkol tüketiminin yaygın olduğu barları hedef alan yasak arasındaki paralleliğe dikkat çekilen yazıda, tartışmalı uygulamanın Başbakan Erdoğan'ın şahsi talebi doğrultusunda gündeme geldiği iddia edilmiş.

Yazıda ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Beyoğlu bölgesindeki bir Mevlevi ayinini izlemeye giderken, barların olduğu Asmalımescit mahallesinde aracıyla ilerleyemediği ve bu sırada kendisine kadeh kaldırıldığı anekdotuna yer verilmiş.

Scott imzalı yazıda, belediye tarafından düzenlemenin eğlence mekanı sahiplerinin kamusal alanı işgal etmeleri sebebiyle uygulamaya konulduğu savunulsa da birçok kişinin yasağın Erdoğan'ın direktifleri sebebiyle yüyürlüğe girdiğine inandığı öne sürülmüş.

Erdoğan'ın alışılmış dışında ve otoriter tavrının Kars'taki heykelin yıkılması ve Kanal İstanbul projeleriyle örneklendiği yazıda silahlı kuvvetlerin zayıflayan pozisyonunun Başbakan'ı iyiden iyiye güçlendirdiği yorumunda bulunulmuş.

Yazıda ayrıca, Beyoğlu'nda uygulamaya giren yasağın büyük tepki çektiği, bu sebeple bir protesto yürüyüşü düzenlendiği söylenmiş.

Yaşananların, AKP'nin "İslami içgüdülerinin" Türkiye'ye karşı, Avrupa Birliği'nde hakim olan soğukluğu artıracağı endişesini taşıyanları daha da kaygılandırdığı yorumuna yer verilen yazı şöyle sona ermiş:

"Başbakan Erdoğan ekonomik başarıya dayanan iktidarı süresince, kararlı tavrının Türk halkı tarafından takdir edildiğini gördü. Böylesi geniş bir halk desteğiyle, Beyoğlu'ndaki sokaklara taşan bar maslarının yasaklanması, daha mutaassıp bir Türkiye'ye giden yolda küçük ama önemli bir adım olabilir."