BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.443,23
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da ağır silahlar çekilmedi

Ukrayna'da ateşkes anlaşması maddelerden biri olan ağır silahların sınır hattından çekilmesine henüz uyulmadı. Ukrayna, çatışma devam ettiği için silahları çekmeyeceğini, ayrılıkçılar da anlaşmanın Debaltseve'de geçerli olmadığını söylüyor.

Abone ol

Ukrayna'da hükümet ve ayrılıkçılar arasındaki anlaşma maddelerinden biri olan ağır silahların sınır hattından çekilmesi maddesine, Pazartesi'ye kadar verilen sürenin dolmasına rağmen henüz uyulmadı.

Anlaşma uyarınca tarafların, ateşkesin yürürlüğe girdiği Pazar gününden sonra en fazla iki gün içinde ağır silahları çekmeleri gerekiyordu.

Ukrayna hükümeti, Debaltseve'de çatışmalar sona ermeden silahları çekmeyeceklerini duyurdu.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar da kenti kuşatma altında olduğu gerekçesiyle anlaşmanın Debaltseve'de geçerli olmadığını söylüyor.

Ayrılıkçılar, kenti kuşatan Ukrayna ordusunun geçişi için bölgede güvenli bir koridor oluşturdu.

Çatışmalar devam ediyor

Geçen hafta tarafların üzerinde uzlaşıya vardığı Minsk ateşkes anlaşması uyarınca, ağır silahların çekilmesiyle 50-140 km genişliğinde bir tampon bölge oluşturulması da gündemdeydi.

Fransa, Almanya ve ABD devam eden çatışmalardan duydukları endişeyi dile getirdi.

Ukrayna ordusu, ayrılıkçıların Pazar gününden itibaren çoğu Debaltseve çevresinde olmak üzere en az 112 defa saldırdığını belirtti.

Ukraynalı bir yetkili, liman kenti Mariupol'de de çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Çoğu ayrılıkçıların kaleleri Donetsk ve Luhansk'tan olmak üzere 19 yetkiliye de yaptırım uygulanması kararı alındı. Yaptırım listesinde Rusya Savunma Bakanı yardımcıları ve Rusya'nın tanınan şarkıcısı ve milletvekili Iosif Kobzon da var.