BIST 9.929
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.440,09
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Rus yardım konvoyu sınıra yaklaşıyor

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda aylardır devam eden çatışmalar nedeniyle insani yardıma muhtaç sivillere gönderdiği yardım konvoyu sınıra doğru ilerliyor. Ukrayna konvoyun geçişine izin vermeyeceğini duyurmuştu.

Abone ol

Rusya’nın çatışmaların etkisindeki Ukrayna'nın doğusuna gönderdiği yardım konvoyunun sınıra doğru ilerlediği belirtildi.

300 araçlık yardım konvoyu dün geçe Rusya'nın güneyindeki Voronezh kentinde geçeyi geçirdi. Konvoyun bu akşam saatlerinde Ukrayna sınırına varması bekleniyor.

Ukrayna'nın sınırı geçmesine izin vermeyeceği konvoyun yardımları nasıl dağıtacağı henüz belirsiz.

Konvoyun ülkeye girişine izin verilmemesini gerekçe göstererek Moskova yönetiminin askeri bir operasyon yapacağı yönünde kaygılar da var.

Rusya, Ukrayna'nın doğusunda aylardır devam eden çatışmalar nedeniyle insani yardıma muhtaç hale gelen sivillere yardım götürdüğünü belirtiyor.

Kiev yönetimi ise Moskova'nın yardım adı altında ayrılıkçılara silah desteği sağlamasından endişe ediyor.

NATO hafta başında bir açıklama yaparak Rusya'yı konvoy adı altında askeri müdahaleye kılıf hazırlamakla suçladı.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in bugün daha önce Ukrayna'dan ilhak edilen Kırım'a giderek güvenlik konseyi üyeleri ile bir toplantı yapması bekleniyor.

Kiev yönetimi çatışma bölgesine insani yardımın ulaştırılabilmesi için bölgede bir güvenlik koridoru ulaştırmaya çalışırken, Rusya'dan büyük bir yardım konvoyunun yola çıkmaya hazır olduğu haberi gelmişti.

Ukrayna'nın şartları

Rus yetkililer, konvoyun yaklaşık 2 bin tonluk yardım paketi taşıdığını belirtiyor.

Moskova'dan yola çıkan yardım konvoyunun Ukrayna'ya girişi için daha önce bir dizi şart açıklandı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi sözcüsü Andrey Lisenko, konvoyun sadece Kiev'in kontrolü altındaki bir sınır kapısından ülkeye girebileceğini söyledi. Talep edilen bir diğer şart ise Kızılhaç'ın konvoya refakat etmesi.

Konvoyun ancak Kiev yönetiminin belirlediği güzergâhlarda ilerlemesi ve kesinlikle Rus ordusuna ait herhangi bir unsurun konvoya eşlik etmemesi de isteniyor.

Rusya daha önce bu şartları kabul ettiğini açıklamıştı.

Fakat Kiev yönetimi dün konvoyun ülkeye girişine izin vermeyeceğini açıkladı.

Kızılhaç örgütü ise Rusya'nın konvoyuyla ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

BBC’nin Rusya’daki muhabiri Daniel Standford, Rusya’daki yetkililerin açıklamasına göre konvoyun sınırı geçip geçmeyeceğinin belirsiz olduğunu aktarıyor. Standford bunun bölgedeki durumu daha da belirsizleştirdiğini söylüyor.

Kiev yönetiminin ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyon başlatmasından bu yana en az 1500 kişi hayatını kaybetti.

Özellikle Nisan ayından bu yana Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle en az 300 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Çatışma bölgesinden kaçanların büyük kısmının Rusya'ya sığındığı belirtiliyor.