BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Tuz Gölü bir günde kan gölüne döndü

Artemia’lar Tuz Gölü’nü kırmızıya boyadı. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitler buharlaşmaya neden oluyor. Bu da bembeyaz Tuz Gölü’nün rengini kırmızıya dönüştürüyor.

Abone ol

Artemia’lar Tuz Gölü’nü kırmızıya boyadı. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitlerin buharlaşmasıyla bembeyaz olan Tuz Gölü'nün rengini kırmızıya döndü.

Görenleri ürküten bu doğa olayı aslında su kuşları için vazgeçilmez bir besin kaynağı sağlıyor.

A sınıfı sulak alanlar içerisinde yer alan Tuz Gölü, tuz üretiminin yanı sıra flamingo, suna, bataklık kırlangıcı, martı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanını da oluşturuyor.

Bunun yanı sıra Tuz Gölü, dünya kültür balıkçılığında canlı yem olarak kullanılan artemia’yı doğal stok halinde bulundurması nedeniyle biyolojik açıdan da son derece önemli bir konumda bulunuyor.
0.20110909155425.jpg
GÖLÜN RENGİNİ KIRMIZI ÇEVİREN NE?

DEĞERLİ BİR CANLI YEM

Artemia su piresi gibi akua kültürde canlı yem olarak kullanılır. Kullanımının pratik ve besin değerinin yüksek olması işletmeler için zaman ve işgücü tasarrufu sağladığı için artemia çok değerlidir. Bu nedenledir ki, global pazarda artemia sistleri ve yan ürünleri artan bir taleple karşılaşır. Özel olarak üretilebilen artemia, Tuz Gölü'nde doğal yaşam alanı buluyor.

Tuz Gölü’nde konaklayan kuluçkaya yatan su kuşlarının besin zincirinde ‘artemia’ vazgeçilmez bir halkayı oluşturuyor.

Artemia salına, tuz göllerinde yaşayan, yetişkinleri 1 cm olabilen bir zooplanktondur. Artemia’nın ölümü ile oluşan asitler nedeniyle halobacteriaların çoğalması, daha az organik madde ve kırmızı renk oluşmasını sağlayarak daha hızlı buharlaşmaya sebep oluyor, bu da gölün rengini kırmızıya dönüştürüyor.

YUMURTALAR O KADAR DAYANIKLI Kİ...

Yetişkin dişi artemia uygun koşullarda yumurtlar(sist), yumurtalar o kadar dayanıklıdırki -100C’den 80C’ye kadar bozulmadan kalabilirler.

Yetişkinler çok iyi şartlar altında 2 cm ye kadar gelişip 3 aya varan sürelerde hayatta kalabilirler. Ortalama olarak her 4 günde bir yüzen larva veya yumurta üretebilirler.

AKVARYUMCULAR İÇİN DEĞERLİ BİR YEM

Tuz gölünü kırmızıya çeviren artemia, akvaryumculukta yavru balıkların beslenmesinde çok değerli bir canlı yemdir. Özellikle yavru yetiştirmede ve canlı doğuran gibi küçük yemleri toplayabilen balıkları beslemede artemia larvaları belirgin fayda sağlar. Kırmızı renkleri parlaklaştırır.