BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD'tan önce halay sonra ziyaret!

Diyarbakır'da katıldıkları bir etkinlikte Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyle halay çeken TÜSİAD üyeleri, TBMM'deki ziyaretler zincirine BDP'yle başlaması dikkat çekti.

Abone ol

Diyarbakır'da katıldıkları bir etkinlikte Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyle halay çeken TÜSİAD üyeleri, TBMM'deki ziyaretler zincirine BDP'yle başlaması dikkat çekti.


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner,  parlamentoda, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile bir araya geldi.

Ümit Boyner, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, TÜSAD'ın 40. yılı dolayısıyla hazırlanan faaliyetlere ilişkin Mecliste grubu bulanan partileri ziyaret ettiklerini belirtti.

Seçimlerin yaklaştığını ve partilerin seçim bildirgelerini hazırlamaya başladığını ifade eden Boyner, TÜSİAD olarak, Türkiye'nin önünde çözülmesi gereken meseleleri özetleyen bir çalışmayı, 1 Mart itibariyle siyasi partilerle paylaşacaklarını ifade etti.

Boyner, seçim bildirgelerini anlatmaları ve seçim programları konusunda kendileriyle bilgi alışverişinde bulunmaları için, ziyaret ettikleri siyasi partilerin temsilcilerini TÜSİAD'a davet ettiklerini söyledi.

''ANAYASAYI ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boyner, BDP'nin ''demokratik özerklik, iki dil, seçim barajı'' gibi konulardaki taleplerinin, TÜSİAD tarafından nasıl değerlendirildiğine ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

''Seçim barajıyla ilgili düşüncelerimizi daha önce de dile getirmiştik. Türkiye'de temsil adaleti, toplumun her kesiminin Mecliste temsil edilmesi çok önemli. Bu yüzden yüzde 10 barajının sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bunun indirilmesi gerektiğini defalarca söyledik.



Özellikle de yeni Anayasa'ya yürüdüğümüz bir süreçte, Meclis oluşurken, toplumun belli kesimlerinin yüzde 10 oy almayarak Meclisin dışında kalması, yeni Anayasa sürecini iyi etkilemez diye düşünüyoruz. Temsil adaleti yara alır. Ama her halükarda Anayasa'yı çalışmaya devam edeceğiz.

Diğer konularda ise TÜSİAD olarak bireyin hak ve özgürlüklerini odağa alan, bireyle devlet ilişkisini, bireyi koruyacak şekilde düzenleyen yeni Anayasa'nın peşindeyiz. Bunun tabii ki bir çok detayı olacaktır. Bizim de Anayasa çalışmamız devam ediyor. Bu çalışmamazı bütün hatlarıyla Mart ayında açıklayacağız. Ama en önemli nokta, 21. yüzyıla uygun bir Anayasa olması ve bireyi odağa koymasıdır.''

Boyner, ''iki dil talepleri de yeni Anayasa'da değerlendirilebilir mi?'' sorusuna karşılık, ''En azından BDP'nin gündeme getirdiği konular da mutlaka Anayasa içinde yer alacak. En azından onların bildirgesinde yer alacak. Toplumda da tartışılmalıdır diye düşünüyorum'' dedi.

''PAYLAŞMAYA İHTİYAÇ VAR''

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da görüşmenin önemli olduğunu düşündüklerini, çünkü ülkede en çok, diyalog kurma, konuşma ve karşılıklı olarak politikaları paylaşmaya ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

BDP olarak emeğin hakkını, çalışma yaşamında adalet duygusunu önemseyen bir parti olduklarını ifade eden Kışanak, bunun tek taraflı sağlanamayacağını bildiklerini, bu nedenle diyalogların yararlı olduğunu dile getirdi.

Sosyal sorumluluk konusunun da önemli olduğunu belirten Kışanak, ''Herkesin, bulunduğu yerden sadece kendisine odaklanması da bu ülkenin sorunlarını çözümsüz bırakan temel handikaplardan birisidir. Sosyal sorumluluk, tüm sorunlara ilişkin duyarlılık göstermeyi gerektiriyor'' diye konuştu.

Kışanak, tüm kesimlerin, sosyal sorumluluk duygusu içinde, doğrudan kendilerini ilgilendirmeyen konularda bile politika sahibi olmalarının ve dinlemek istemelerinin önemli olduğunu söyledi.

Kışanak, seçim çalışmaları konusunda, topluma ilişkin tüm politikalarını TÜSİAD ile de paylaşmayı doğru bulduklarını sözlerine ekledi.

BDP'Lİ DEMİRTAŞ HALAYLI GÖRÜNTÜLERİ SERT DİLLE ELEŞTİRDİ
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

[PAGE]



İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Diyarbakır ziyareti sırasında halay çektiği görüntülerin İzmir'den hoş görünmediğini belirterek, ''İzmir'e geldiğinde zeybek oynasaydı Diyarbakır'da halay çekmesini normal karşılardım'' dedi.

İZTO'da Yönetim Kurulu Üyeleriyle Türk Ticaret Kanunu tasarısıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Demirtaş'ın TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Diyarbakır ziyareti sırasında ortaya çıkan görüntülerin ''İzmir'den hoş görünmediği'' yönündeki ifadelerini hatırlatması üzerine Demirtaş, diğer sivil toplum kuruluşlarının ne yaptığına bakmadıklarını, ancak huzur ortamını bozacak, sorunlar yaratacak olaylardan herkesin kaçınması gerektiğini söyledi.

İzmir'in Güneydoğu Anadolu'da sanayiyi başlatmak amacıyla giden ilk Oda olduğunu, bu konudaki kararlılığın halen devam ettiğini ifade eden Demirtaş, TÜSİAD'ın da bu konuda sözden çok eyleme geçmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş, ''Sayın Boyner İzmir'e geldi ama burada zeybek oynamadı. İzmir'de zeybek oynasaydı, Diyarbakır'da halay çekmesini normal karşılardım'' diye konuştu.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli'nin Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i İzmir'e davet etmesine karşı olmadığını, ancak İzmir'de yakın geçmişte tatsız olayların yaşandığını belirten Demirtaş, şunları söyledi:

''İzmir geçmişte böyle bir deneyimi yaşadı. Bu tür bir şey tekrar gündeme gelir mi diye dikkatli olmalıyız. Karşı değilim. Ancak provokasyona açık olan şeylere dikkat etmeliyiz. İzmir çok sesli bir topluluk, demokrasiye en bağlı kenttir. Demokratik, insan haklarına saygılı, her tür açılımı saygıyla karşılayan bir kenttir. Ancak ülkenin birliği, bütünlüğü, üniter yapısı ve Atatürk ilkelerine bağlılığı en önemli değerleridir.''

Bir gazetecinin seçim öncesi siyasete girme düşüncesinin bulunup-bulunmadığı yönündeki sorusu üzerine Demirtaş, ''Beni herkes bir yere yakıştırabilir ama siyasetle hiçbir ilgim yok, olmayacak da'' yanıtını verdi.

Geçmişte her seçim öncesi siyasi partilerin il başkanlarıyla toplantı yaparak ''yerli aday çıkarın'' talebinde bulunduklarını ancak siyasetçilerin bildiğini okuduğunu, bu nedenle bu toplantıları artık düzenlemeyeceklerini ifade eden Demirtaş, ''İZTO'nun 70 bin üyesi var, yaklaşık 1 milyon insan bizim camiamızda. Ancak siyasetçi üzerinde çok etkin olamadık. Siyasetçiye çok yön veremiyoruz'' dedi.

İzmir'in ''yatırımcı ve yaptırımcı bir bakan çıkarmaya ihtiyacının olduğunu'' ifade ederek, kente en fazla yatırımı bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir'den aday olmasını talep ettiğini, ancak şu ana kadar bu konuda bir gelişme olmadığını söyledi.

İKİNCİ ZİYARET AK PARTİ'YE
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, AK Parti Genel Merkezini ziyaret etti.Boyner, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ile basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM'de Grubu bulunan bütün siyasi partileri ziyaret ettiklerini, TÜSİAD'ın 40. yıl faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiklerini söyledi.

Partilerin seçim öncesi hazırlayacakları seçim programları ve seçim bildirgelerini kamuoyu ve kendileriyle paylaşmaları için, siyasi partilere davette bulunduklarını ifade eden Boyner, buradan CHP'ye geçeceklerini belirtti.

Boyner, siyasi parti ziyaretlerini tamamladıktan sonra daha detaylı bir değerlendirme yapacaklarını da kaydetti.




TÜSİAD-CHP GÖRÜŞMESİNDE NELER YAŞANDI?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ''Türkiye'de yargının gerçekten, sadece yargıya bakış, tarafsızlık ve bağımsızlık değil, aynı zamanda kapasitesiyle, yapısıyla bir reformdan geçmesi gerekiyor'' dedi. Boyner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti.

Basına kapalı ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan ve sorularını yanıtlayan Boyner, TÜSİAD'ın 40. yıl faaliyetlerini tanıtmak, siyasi parti genel başkanlarını bu faaliyetlere davet etmek ve yaklaşan genel seçimler öncesi seçim bildirgeleri hakkında görüşmek üzere ziyaretler düzenlediklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlığa seçildikten sonra ilk kez ziyaret etme fırsatı bulduklarını ve yeni yönetimle de tanıştıklarını belirten Boyner, verimli bir görüşme yaptıklarını aktardı.

Boyner, genel seçimlere ilişkin beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine, kendileri için esas olan iki noktanın, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin devam etmesi ve dünyanın değişen ekonomik düzeni içinde ülkenin daha fazla verimlilik üreten bir konuma kavuşturulması olduğunu belirtti.

Bütün siyasi partilere en geç 1 Martta eğer kullanmayı kabul ederlerse bir kılavuz yollamayı öngördüklerini ifade eden Boyner, bu dokümanda Türkiye'nin önünde durduğunu düşündükleri meseleler ile TÜSİAD olarak geliştirdikleri müktesebatların yer alacağını anlattı.

Boyner, yargıyla ilgili tartışmaları nasıl yorumladığı ve görüşmede gündeme gelip gelmediği sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:

''Bizim TÜSİAD olarak 1998 yılında hazırladığımız bir yargı reformu raporumuz var. Bu sene içinde bunu güncellemeye karar verdik. Şurası artık çok net ortada ki, Türkiye'de yargının gerçekten, sadece yargıya bakış, tarafsızlık ve bağımsızlık değil, aynı zamanda kapasitesiyle, yapısıyla bir reformdan geçmesi gerekiyor. Çünkü gerçekten de vatandaşa kaliteli yargı hizmeti verilemiyor. Bunun için de konunun tüm taraflarının bir araya gelerek çalışması gerekiyor. Tüm siyasi partilerin ve yargının birlikte bu konunun üzerinde durması gerek diye düşünüyoruz. Adaletin daha kısa zamanda yerini bulması, adalet sürecinin işlemesi gerekli, bunun için de ne gerekliyse sanıyorum bunda da herkes hem fikir, görev bölümünün yapılarak bu reformun yapılması gerekiyor.''

''ZEVKLER VE RENKLER TARTIŞILMAZ''

Boyner, Tütün ve Alkol Piyasası Kurumu'nun (TAPDK) tütün mamulleri ile alkollü içkilerin tanıtımına, satışına, sunumuna ve tüketicilere ulaşmasına ilişkin yönetmeliğini nasıl değerlendirdiği yönündeki soruyu yanıtlarken de sorunların yasaklarla değil, özgürleşerek çözülmesinden yana olduklarını ifade etti.

Söz konusu yönetmeliğin çeşitli sektörleri değişik biçimlerde etkileyeceğini, henüz inceleme aşamasında olduklarını belirten Boyner, detaylı incelemelerinin ardından rasyonel bir yanıt verebileceklerini söyledi.

Kars'daki ''İnsanlık Anıtı'' konusundaki tartışmaların hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Boyner, ''Zevkler ve renkler tartışılmaz. Sanat ve siyaset iç içe olmamalıdır'' yanıtını verdi.

Diyarbakır ziyareti sırasında poşu takarak halay çekmesine İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'tan tepki geldiğinin ifade edildiği Boyner, değerlendirmesinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

''Kendisi saygı duyduğum bir insan, bu şekilde değerlendirmesine üzüldüm. Kendi de Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli toplantılara gidiyor, gayet iyi bilir ki, bu tip çok sayıda iş adamının, iş kadınının olduğu toplantılarda zaman zaman halay da çekilir, şarkı da söylenir. Bu o ortamda çok da doğaldır. Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım. Ama Diyarbakır da benim vatanım. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ili. Orada nasıl halay oynarsam Ege'de de zeybek oynarım, böyle bir ayrımcılığı açıkçası ben yadırgadım.''

TÜSİAD-MHP GÖRÜŞMESİNİ AYRINTILARI
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyet, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi parti genel merkezinde ziyaret etti. Boyner, yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜSİAD'ın kuruluşunun 40. yıldönümü dolayısıyla ziyaretlerde bulunduklarını, görüşlerini aktardıklarını belirterek, düzenleyecekleri etkinliklere MHP'yi de davet ettiklerini bildirdi.

Boyner, görüştükleri tüm siyasi partilerin seçim dönemini mümkün olduğu kadar yapıcı geçirmek ve Türkiye'nin gelecekteki vizyonuna uygun bir şekilde programlarını açıklamak ve kamuoyu ile paylaşmak noktasında hassasiyetleri olduğunu memnuniyetle gözlemlediklerini söyledi.

''Diliyoruz ki ve ümit ediyoruz ki, tüm siyasi partilerle bu süreci TÜSİAD olarak çalışabileceğiz, fikir alışverişinde bulunabileceğiz'' diyen Boyner, görüştükleri siyasi partilerin gündeminde, demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, yargı reformu gibi konuların olduğunu belirtti. Boyner, ''Tabii ki yaklaşımları, fikirleri farklı olabilir ama bunları da önümüzdeki dönemde hep birlikte görme, tartışma imkanı olacak. Ümit ediyoruz ki, güzel, seviyeli tartışmalarla geçen bir seçim dönemi yaşarız'' dedi.