BIST 10.250
DOLAR 32,33
EURO 34,78
ALTIN 2.389,32
HABER /  EKONOMİ

Türkiyeden yerli uçak hamlesi

Başbakan Erdoğan'ın Brezilya ziyaretinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında kendi uçağını üretmesi için önemli bir adım atıldı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın Brezilya ziyaretinde Airbus ve Boeing uçaklarından sonra dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi Brezilyalı Embraer ile ortak uçak üretimi konusunda mutabakata varıldı

2023'DE UÇUŞA GEÇİYOR

Anlaşma hayata geçtiği takdirde, iki ülke başta TAİ olmak üzere tüm yerli kuruluşları ve özel sektörünü de işin içine katarak Türkiye'de uçak yapımına başlayacak. Sao Paulo'da havacılık alanında atılan dev adımla ilgili bilgi veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'de yerli uçaklar uçuşa geçecek" dedi. Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Türk uçağının yapımını koordine edecek yeni bir resmi kurum oluşturulacağını da duyurdu.

2015'TE İLK YERLİ YAPIM UYDU HİZMETE GİRECEK

 2005 yılında aldıkları kararla 2015 yılına kadar kendi uydumuzu yapma yönünde çalışma başlattıklarını kaydeden Yıldırım, "Deneme uydusu yapılıyor. TAI ile Türksat'ın ortak girişimi olarak kendi haberleşme uydumuzu yapmak için ciddi çalışma yapıyoruz. Montaj merkezi, proje merkezi birlikte kuruluyor. Türk Uzay Kurumu'nun kurulması yönünde kanun çalışması var" diye konuştu.

PETROL VE DOĞALGAZDA İŞBİRLİĞİ

Enerji alanında işbirliğine değinen Erdoğan ise, "İki ülkenin petrol şirketleri Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Petrobras'ın, Karadeniz'de petrol arama çalışmalarının her iki taraf için verimli sonuçlar doğurmasını bekliyoruz" diye konuştu. Erdoğan, Türk mütahitleri için de talepte bulunarak, "Lula ile daha önce de görüştüğüm gibi sosyal konutta Türk müteahhitlerinin önemli bir yer almalarını temenni ediyorum" dedi.

ABDURRAHMAN EFENDİ

Erdoğan, El Turco lakaplı Brezilya'ya yüzyılın başında yerleşen Osmanlı vatandaşlarını anarak başladığı konuşmasında, Osmanlı İmaparatorluğu ile Brezilya arasında ilk teması kuran Abdurrahman Efendi'yi hatırlattı. Erdoğan, "1800'lü yıllarda Bağdat Kadısı Abdurrahman Efendi'nin de içinde bulunduğu iki Osmanlı gemisi rotasını kaybederek Rio sahillerine yanaşmış ve burada büyük bir misafirperverlikle karşılanmışlar" dedi.