BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Vergi rekortmenine tefeci suçlaması

İstanbul'da polis 2009 yılında vergi rekoru kıran iş adamı ile kızını gözaltına aldı. İşte detaylar;

Abone ol

İstanbul'da 2009 yılı vergilendirme dönemi vergi rekortmenleri listesinde ikinci sırada bulunan Salvo Taragano ve kızı Viki Taragano'nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "tefecilik yapmak" suçundan dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Faruk Erşen Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede, Viki Taragano, Salvo Taragano, Serkan Gedik, Moris Adato ve Dilek Özçakar "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne 12 Ocak 2010'da gelen isimsiz ihbar mektubuna yer verildi.

Mektupta, bir faktoring firmasının, faktoring izninin iptal edilmesine rağmen esnaflardan topladığı çekleri aylık yüzde 4 faizle kırdığı öne sürüldü.

İhbarda, çeklerde bir sorun olduğu ya da tutarlarının ödenmediği takdirde baskı kurarak faiz adı altında yeni çekler alındığı, söz konusu firmanın sahibi Salvo Taragano'nun ofisinde gayri resmi çeklerin saklandığı iddia edildi.

Salvo Taragano'nun ikamet adresinde tefecilikten kazandığı öne sürülen nakit para ve çeklerin dışında çok sayıda şahıstan baskı ve tehditle aldığı tapu senetlerinin bulunduğu ileri sürülen ihbar mektubunda, Salvo Taragano'nun kızı Viki Taragano'nun Sarıyer'deki evinde ise söz konusu firma tarafından gayriresmi olarak müşterilerden alınan çeklerin saklandığı savunuldu.

İddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün yaptığı incelemede, söz konusu firmanın faktoring izninin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) 2 Nisan 2009'da iptal edildiği ve şirketin halen faaliyette olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Söz konusu firmanın Fatih'teki adresinde yapılan aramada, 46 adet çek, 39 adet senet, 91 bin 365 TL ile 10 bin 625 USD nakit parayla çok sayıda çek ve senet fotokopisinin ele geçirildiği kaydedilen iddianamede, Salvo Taragano'nun evinde ise E.E, E.Y, M.A, M.K ve N.Ç'ye ait boş çek asıllarının bulunduğu ve bunlara el konulduğu bildirildi.

Salvo Taragano'nun 9 Ocak 2010'da yurt dışına çıkış yaptığı ve bu yüzden ifadesinin alınamadığı anlatılan iddianamede, şüpheli Viki Taragano'nun ifadesinde, söz konusu firmanın kuruluş tarihinden bugüne kadar hissedarı ve imza yetkilisi olduğunu, şirketin, BDDK tarafından faktoring çalışma izninin iptal edilmesine kadar faktoring işlemleri yaptığını, iznin iptal edilmesinin ardından müşteriden veya şirketlerden gelen çek ve senetlerle ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını söylediği belirtildi.

İddianamede, şüpheli Salvo ve Viki Taragano'nun, sahibi oldukları ilgili firmanın faktoring izninin iptal edilmesine rağmen faktoring faaliyetinde bulunarak "tefecilik" suçunu işledikleri, şüpheliler Serkan Gedik, Moris Adato ve Dilek Özçakar'ın da bu firma adına "tefecilik" yaptıklarının tüm evraklar kapsamında anlaşıldığı öne sürüldü.

TCK'nin ilgili maddeleri gereğince haklarında 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası istenen 5 şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.