BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.438,84
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Irak'a su güvencesi

1 milyar 70 milyon lira tutarındaki 3 tesisin açılışı ve 7 tesisin ise temel atımı için düzenlenen törene katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Bakan Eroğlu, burada yaptığı açıklamayla su akışı noktasında Irak'a verilen desteğin devam edeceğini belirtti.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Dicle Nehri'nde Irak'a giden bir gram suyu tutmuyoruz, gelen su geçiyor. Bir zahmet kendi içlerine baksınlar, sulama sistemlerini ona göre modernize etsinler, Musul Barajı'nı ele alsınlar." dedi.

Öte yandan Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Erdoğan'ın talimatı üzerine Ilısu Barajı’ndan Irak'ın Dicle Nehri’ne su akışının devam edeceğini belirterek, "Bu andan itibaren Ilısu Baraj’ından Irak'ın Dicle Nehri’ne su akışı devam edecek." dedi.

Eroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Silvan Projesi'nin kilit tesisi olan 175,5 metre yüksekliği ile Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyan Silvan Barajı'nın gövdesinin yapımının 2019 sonunda tamamlanacağını, 2020 yılında su tutmaya başlanacağını söyledi.

GAP'ın en önemli ayağı olan Silvan Projesi'nin 8 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) ile 23 sulama tesisinden oluştuğunu belirten Eroğlu, projenin 235 bin 123 hektar tarım arazisini suya kavuşturacağını dile getirdi.

"HANE BAŞINA YILLIK 50 BİN LİRA GELİR"

Orman Genel Müdürlüğünce çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olan fıstığı il genelinde yaygınlaştırmak ve orman köylüsüne gelir sağlamak amacıyla yürütülen proje ile dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarına aşılama yaptıklarını anlatan Eroğlu, "Hane başına yıllık 50 bin lira gelir elde edecekler. 49 yıllığına köylüler toplayıp satacak. Bütün maliyetler bize geliri 49 yıl vatandaşa ait. İl genelinde 170 bin adet menengiç ağacına aşı yapıldı yıl sonuna kadar 700 bin menengiç ağacına fıstık aşısı yapılmış olacak." diye konuştu.