BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,70
ALTIN 2.435,60
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Irak'a ihracat atağı

Irak'ta gelişen ekonomik pazar Türk yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı

Abone ol

Global kriz Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeleri kasıp kavururken, özellikle ürettikleri mallara pazar arayan Türk KOBİ'ler için yeni bir çıkış yolu doğdu.

Irak...

Ortadoğu Tanıtım İletişim ve Reklamcılık Türk firmalarını Irak pazarında tanıtmak için Türk-Irak İş Rehberi Katalogu hazırlıyor.

Arapça-İngilizce ve Kürtçe-İngilizce basılacak olan katalogun tamamı Irak'ta dağıtılacak. Ortadoğu Tanıtım İletişim ve Reklamcılık tarafından hazırlanan ve binlerce Türk firmasının bilgilerenin yer alacağı katalogla Türkiye'nin Irak'taki ihracat oranının 1 milyar dolar daha artması bekleniyor. 

İKİ ÜLKE ARASIDA ÖZEL ANLAŞMA

Irak pazarında ithalat ve ihracat yapacak Türk ve Irak ticaret şirketlerine yararlı olacağı düşünülerek, Irak Ticaret Odaları Federasyonu (FCCI) ile Ortadoğu A.Ş. arasında özel bir anlaşma yapıldı. Yapılan anlaşmaya göre, Türk firmalarının ve ürünlerinin tanıtımın yer alacağı Turkey Shopping Guide 2011 Katalogu, Arapça-İngilizce ve Kürtçe-İngilizce olmak üzere 80 bin adet basılarak FCCI tarafından Irak'ın tüm bölgelerdeki üyelerine dağıtılacak.

KOBİLER PAZARA HÜCUM EDECEK

Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeler yaklaşık 3 yıldır dünya çapında krizin etkisiyle ekonomilerinde durgunluk yaşarken, ürünlerine pazar arayan KOBİ'ler son yıllarda gözünü yeni pazarlara çevirdi. Bu pazarların başında da komşu ülkelerimiz geliyor. Yeniden yapılanma sürecinde olan ve son yıllarda güvenlik sorunu hızla düzelen Irak, Türkiye'nin de önemli ticaret partnnerlerinden biri haline geldi.

BÖLGEYE İLGİ ARTIYOR

Avrupa ve Uzakdoğu firmalarının bölgeye gösterdiği ilgi nedeniyle yatırımlar artarken Türkiye, Irak pazarında gerek sınır komşusu olması, gerekse fiyat ve kalite konusunda uygun ürünler sunması nedeniyle tercih listesinin başında bulunuyor.  Irak firmaları elektrik, elektronik, gıda, tekstil, sağlık, inşaat gibi bir çok ihtiyaç maddesini Türk üreticilerden temin ediyor.

HIZLA GELİŞEN PAZAR:GÜNEY IRAK

Hızla artan petrol gelirlerini, her türlü ihtiyaç maddesi alımı ve alt yapının yeniden oluşturulmasına harcayan Irak, kısa ve uzun vadede Türkiye için, gözde bir pazar niteliği taşıyor. Başta Ziraat Bankası, olmak üzere bir çok Türk bankasının Irak'ta şubeler açması ve THY'larının Irak'ın Bağdat, Erbil, Basra, Necef ve Musul gibi bir çok ile uçuçlar yapması, konsolosluk ve ticaret ataşeliklerimizdeki hızlı artış, Türk şirketlerinin bu pazara gösterdikleri ilgiyi de giderek artırıyor. 

KOBİLERE IRAK REHBERİ

Ortadoğu İletişim Yönetim Kurulu Başkanı Berna Can, tamamı Türkiye'de yer alan firmaların reklam ve tanıtımlarının yer alacağı, sektörel bölümlere ayrılmış katalog için şunları söyledi: 

"Turkey Shopping Guide 2012 Irak'a yönelik olarak ilk kez yapılan ve her yıl yenilenecek olan, son derece yararlı bir alışveriş rehberi ve katalogtur. 10 farklı sektörel bölümden oluşan katalogumuzda yere alacak firma tanıtım sayfaları ayrıca www.turkeyshoppingguide.com portalımızda yer alacak. Poralımızdan verilecek linkle Irak'taki işadamları ile Türk firmalarını buluşturacak dev bir ürün rehberi ve Irak pazarına açılan bir sanal mağaza niteliğindedir."

Irak Odalar ve Borsalar Birliği ile yaptığıkları anlaşmaya da değinen Berna Can,"Yaptığımız anlaşma gereği, ingilizce-Arapça, Kürtçe- İngilizce olarak tasarlanmış olan katalog yalnızca Irak'ta dağıtılacak. Böylelikle IRAK'la olan ihracat girdisini 1 Milyar dolar arttırmayı, KOBİ ve işletmelerin Irak'ın tüm bölgelerine ulaşımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.