BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94
HABER /  GÜNCEL

Tunus: Turistik bölgelere yedek asker

Başbakan Essid, Cuma günü 38 kişinin öldüğü ve IŞİD'in üstlendiği saldırının ardından bir dizi olağanüstü güvenlik önlemi açıkladı. Yedek askerler silah altına alınarak arkeolojik merkezlerde ve turistik bölgelerde görevledirilecek.

Abone ol

Tunus Başbakanı Habib Essid, Susa kentinde dün bir turistik otele düzenlenen ve 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından bir dizi olağanüstü güvenlik önlemi açıkladı.

Bu çerçevede, yedek askerler silah altına alınarak arkeolojik merkezlerde ve turistik bölgelerde görevledirilecek.

Essid, “Zehir saçıyorlar” dediği 80 kadar caminin bir hafta içinde kapatılacağını söyledi.

Ölenlerin çoğu İngiltere vatandaşı

Cuma günkü otelin plajında saldırıya uğrayan turistlerin çoğunun İngiltere vatandaşı olduğu belirtiliyor.

Ölenler arasında Tunus, Almanya, Belçika, Fransa ve İrlanda vatandaşları da bulunuyor.

Saldırıda 36 kişi de yaralandı.

Irak Şam İslam Devleti’nin üstlendiği saldırıyı (IŞİD) Saldırıyı gerçekleştiren ve adının Seyfeddin Rezgui adlı öğrenci çatışmada öldürüldü.

Tunus’ta Mart ayında Bordo Müzesi’ne düzenenen saldırıda çoğu yabancı 22 kişi ölmüştü.

Essid, düzenlediği basın toplantısında hükümetin denetimi altında olmayan bazı camilerin “terörizmi özendirmek için zehir propaganda yaptığını ve zehir saçtığını” öne sürerek bunların kapatılacağını söyledi.

Başbakan anayasal çerçevenin dışına çıkan parti ve gruplara karşı da önlem alacaklarını belirtti.

Bu tür saldırıların tekrarlanmaması için yedek askerlerin hassas bölgelerde konuşlandırılacağını kaydeden Essid, “Ülkemiz, hükümetimiz tehdit altında. İşbirliği yapmazsak, birlik içinde hareket etmezek bu savaşı kazanamayız. Bazı muharebeleri kazandık, bazılarını kaybettik ama savaşı kazanmayı amaçlıyoruz” dedi.

Bununla birlikte Tunus’ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, birçok Tunuslunun Bardo saldırısından sonra neden önlem alınmadığını sorguladığını aktarıyor.

Güvenlik yetkilileri , Imperial Marhaba oteline yüzmeye gelen biri gibi davranan ve tüfeğini güneş şemsiyesinin altına gizleyen saldırganın etrafa ateş açmaya başladığı belirtiliyor.