BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.445,21
HABER /  GÜNCEL

Almanya “IŞİD gelinleri” karşısında çaresiz

Alman güvenlik kurumlarının sayıları giderek artan “IŞİD gelinleri” karşısında endişesi giderek büyürken, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, bugüne kadar aldıkları önlemlerin fazla bir yararı olmadığını söyledi.

Abone ol

Avustralya'nın Sidney kentinde bir banliyöde duvara çizilen Müslüman kadın resmi. Avustralya IŞİD karşıtı koalisyonda yer alıyor.

Alman güvenlik kurumlarının sayıları giderek artan “IŞİD gelinleri” karşısında endişesi giderek büyürken, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére, bugüne kadar aldıkları önlemlerin fazla bir yararı olmadığını itiraf etti.

Alman basınında yer alan haberlere göre de Maiziére, genç kızların IŞİD'e katılımının genç erkeklere göre daha hızlı arttığını söyledi.

De Maiziére, “Almanya'da yaşayan insanların savaş bölgelerindeki teröre katılmalarını önlemek için çok şey yaptık. Kimliklerine, pasaportlarına el koyduk. Bugüne kadar hiç olmadığı kadar çok dava açtık. Her hafta yeni birilerinin yurt dışına çıkmasını engelliyoruz. Türkiye ve başka ülkelerin gizli servisleriyle de işbirliği yapıyoruz. Buna rağmen, gidenlerin sayısının arttığını tespit ediyoruz” dedi.

“Küçük ama artık tehlikeli olduğu kanısına vardığımız bir grup insana, IŞİD olarak adlandırılan grubun bir terör ve şiddet çetesi olduğunu kabul ettirmeyi” beceremediklerini söyleyen Almanya İçişleri Bakanı, bu nedenle şimdi bir çeşit “karşı-propaganda” için maddi kaynak ayırdıklarını vurguladı ama bu çalışmanın da henüz başarı getirmediğine işaret etti.

“En önemli olanın, IŞİD'den ayrılanların kendi deneyimlerini aktarması” olduğğunu ifade ettikten sonra de Maiziére, bu teşkilata katılan genç kızların “satıldığını, köleleştirildiğini ve insanlık onuruna aykırı muamelelere maruz kaldığını” anlattı ve “devletin aile, okul, dernek ve cami cemaatlerinin yardımına ihtiyacı var, çünkü genellikle gençlerin aileleri ve arkadaşları radikalleşmeyi fark ediyor” şeklinde konuştu.

Fakat ardından, bu çevrelerin “korku, utanç ya da ne yapacağını bilemekten dolayı” hiçbir şey yapmamasından yakındı.

Almanya’dan 100 genç kız

Alman medyasında yer alan haberlere göre, Alman makamları bugüne kadar IŞİD'e katılmak üzere Irak ve Suriye'ye giden gençlerin sayısının yaklaşık 700 olduğunu ve bunların 100 kadarının da genç kızlardan oluştuğunu düşünüyor.

Haberlerde, bu genç kızların internette faal ve “yaklaşık iki düzine kadın”dan oluşan bir grup tarafından organize edildiği öne sürülüyor ve Alman güvenlik kurumlarının bu grubu “genç kız ağı” olarak adlandırdığı bildiriliyor.

Bu “organizatörler”in sayısının daha da fazla olmasından korkuluyor.

IŞİD'e katılan genç kızların büyük bir kısmının Almanya'nın güneyindeki Baden-Württemberg eyaletinden gittiği de dikkat çekiyor.

Alman polisi ise, “genç kız ağı”nın sadece internette varolduğuna ve fiziksel olarak bulunamadığına işaret ediyor.

Alman Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) de bu konuda bir açıklama yaparak, “şimdiye kadar Almanya'dan çıkışların hedefli ve merkezi şekilde organize edildiğine dair herhangi bir kanıt” olmadığını duyurdu ve sadece birkaç vakada genç kızlarla planlı şekilde ilişki kurulduğunu açıkladı.