BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.285,22
HABER /  GÜNCEL

TTK Türk-Kürt birliğini anlatacak

Türk Tarih Kurumu Türk ve Kürt birliğini anlatacak uluslararası çapta sempozyum düzenleyecek.

Abone ol

Atatürk tarafından 1931 yılında temelleri atılan Türk Tarih Kurumu (TTK), kuruluşundan bu yana ilk kez uluslararası düzeyde akademisyenlerin katılımıyla "Tarihte Türkler ve Kürtler"in konu edileceği bir sempozyum düzenleyecek.

TTK Başkanı Mehmet Metin Hülagü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkler'in kadim bir medeniyete, adaletli bir idare ile hoşgörüye dayanan engin bir tarihe ve kültüre sahip olduklarını belirtti.

Muhtelif coğrafyalarda muhtelif millet, halk ve topluluklarla kader birliği edilerek oluşturulan engin tarih ve kültürün, beylikten imparatorluğa ve nihayet cumhuriyete intikal ettiğini ifade eden Hülagü, söz konusu "kader birliğine" verilecek örneklerden birisinin de tarihi süreç içinde yer alan, Türk ve Kürt ilişkileri olduğunu söyledi.

Hülagü, bu ilişkinin bugüne kadar yeterince tarafsız, önyargısız ve akademik olarak değerlendirilemediğini ve tartışılan konular arasında yer alamadığını vurguladı.

-"Siyasi kaygılardan uzak"

Bu nedenle TTK olarak, atfedilen tarihi ve akademik sorumluluk gereği, "Tarihte Türkler ve Kürtler Uluslararası Sempozyumu"nu düzenlemeyi gerekli gördüklerini anlatan Hülagü, "Yurt içi ve yurt dışından iştirak edecek akademisyenlerin katılımıyla, siyasi kaygılardan uzak ve arşiv belgelerine dayalı, özgün tebliğlerin sunulacağı bu sempozyumun akademik anlamda tarih çalışmalarına katkıda bulunmasını bekliyoruz" dedi.

-"Günümüz siyasi konuları ve terörle ilgili tebliğler değerlendirmeye alınmayacak"

Sempozyumun içeriğinin "Tarihsel süreç içinde Türkler ve Kürtler" başlığı altında yer alan konuları kapsayacağını dile getiren Hülagü, "Sempozyumda sunulacak tebliğlerin mutlaka akademik bir içerik arz etmesi gerekiyor. Günümüz siyasi konuları ve terörle ilgili konuları içeren tebliğler değerlendirmeye alınmayacak" diye konuştu.

Akademisyenlerin çalışmalarının özetlerini 15 Ekim'e, makalelerini de 2 Aralık'a kadar gönderebileceklerini bildiren Hülagü, sempozyumun TTK'nın ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Hülagü, 9-10 Ocak 2014'te yapılacak sempozyumda, tartışılacak makalelerin 20 Aralık'ta ilan edileceğini söyledi.