BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
HABER /  GÜNCEL

Kız kardeşin görüşteki büyük rolü!

Sadece kız kardeşleri ile yetişmiş bir erkeğin büyüdüğünde muhafazakar partilere oy verme ve toplumsal cinsiyet rolüne daha geleneksel bakma eğiliminin yüksek olduğu belirtildi.

Abone ol

Eğer bir erkek kız kardeşleri ile yaşayıp büyümüşse, erkek kardeşi yoksa o kişinin politik olarak muhafazakar ve cinsiyet rolüne bakarken geleneksel olma eğiliminin daha yüksek olduğu belirtildi.

Yapılan araştırmada uzmanlar erkeğin muhafazakar ve geleneksel olmasının sebebini bütün çocukluğunu evde kadın ve kızlarları ev işi yaparken gözlemlemesine bağlıyor. Ancak çevresinde erkek olsaydı, tam tersi, iş yükü paylaşılacaktı ve değişik bakış açısı ile büyüyecekti.

Araştırmada sürpriz olan bulgular erkek kardeşi olmayan erkek çocuğa sahip ebeveynlerin onlara özel dikkat göstermesi gerektiği vurgulanıyor. Toplumsal cinsiyet rolü söz konusu olduğunda dedesi gibi düşünebilir.

ABD'deki Loyola Marymount ve Stanford üniversitelerinin uzmanlarının iki geniş kapsamlı araştırmayı irdelemelerinden sonra ortaya çıkan çalışmada 1965'te başladı ve 1669 lise öğrencisine aralıklarla yaşamlarıyla ilgili sorular soruldu.

Araştırma sonunda sadece kız kardeşi olan erkeklerin gençliğinde diğerlerine göre yüzde 15 daha fazla kendini sağ görüşlü olarak tanımladığı ortaya çıktı. Bunun yanında erkek kardeşi olmayan ve orta yaşa gelen bir erkeğin yüzde 17 daha fazla görüşünü ev çerçevesinde veriyor. Ancak çok sonraları görüşünü yumuşattığı gözlemlendi.

Kızların politik görüşünün şekillenmesinin erkek kardeş veya kız kardeşle büyüyüp büyümesine bağlı olmadığı belirtildi. Uzmanlara göre sadece kız kardeşle büyüyen erkeklerin ev işlerini sadece kızlar yapar görüşünü benimsediğini ileri sürdü.

Prof. Andrew Healy "Biz erkek çocukların kız kardeşleri ile etkileşime geçerek toplumsal cinsiyet rolünü öğrenebileceğini beklerdik. Ama veriler diğer güçlerin politik davranışa etki yaptığını gösteriyor" dedi.