BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TSK'da kadın devrimi

TSK’ya, 4 yıllık fakülte mezunu kadın subay alınacak. Kadın subayın doğum izni artıyor. Evlat edinene de izin var..

Abone ol

TBMM’ye sunulan askerlik kanun tasarısı ile bir çok yeni düzenleme geliyor.

TSK’daki kadın subay sayısı, bu tasarı ile artacak. En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokulları bitiren kadınlar 27 yaşına, lisansüstü öğrenimi tamamlayanlar ise 32 yaşına kadar, muvazzaf subay olabilecek.

TSK’daki kadın personele doğumdan önce 8 hafta ve doğum sonrası da 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta aylıklı izin verilecek. İkiz ya da daha çok gebelik halinde, doğum öncesi izin 10 haftaya çıkacak. Doğum sonrası halen 6 ay olarak uygulanan aylıksız izin süresi ise, 12 aya yükseltiliyor. TSK mensubu olan babaya da 12 ay ücretsiz izin verilebilecek.

EVLAT EDİNENE DE İZİN

Doğum tarihinden 8 hafta öncesinden, sağlık durumu uygun olan personel, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilecek. Bu durumda çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenecek. Erken doğum halinde, doğum öncesi 8 haftalık izinden kullanılamayan süreler, doğum sonrası sürelere eklenecek.

Doğumda veya doğum sonrası aylıklı izin süresi içerisinde annenin ölümü halinde, subay veya astsubay olan babaya 16 haftaya kadar izin verilecek. Ayrıca en fazla 3 yaşında bir çocuğu evlat edinen subay ve TSK mensubu eşine de 12 aya kadar aylıksız izin verilecek. Bu süre halen 6 ay olarak uygulanıyor.