BIST 9.919
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.450,91
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

TEOG'ta bir soru iptal! Peki şimdi ne olacak?

Kasım 2013'te yapılan TEOG sınavının Fen-Teknoloji testindeki bir soru mahkeme kararıyla iptal edildi.

Abone ol

13. Ankara İdare Mahkemesi, TEOG kapsamında yaklaşık 1 milyon 270 bin öğrencinin katıldığı ve 2013 Kasım ayında düzenlenen merkezi sınavlardaki fen ve teknoloji testindeki bir soruyu iptal etti.

MEB, itiraz etti ancak bakanlığın itirazı kabul edilmezse sorular yeniden hesaplanabilir.

Ortaokul 8’inci sınıf öğrencileri 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk defa uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında birinci ve ikinci dönem ayrı ayrı 6 dersten merkezi sınavlara girdi. Öğrencilerin bu sınavlardan aldığı puanlar hem karnelerinde kullanılarak, yıl sonu başarı puanlarını etkileyecek hem de liselere yerleştirmelerde kullanılacak.
Ancak, yapılan başvuru üzerine Ankara 13. İdare Mahkemesi, ilk dönem kasım ayında uygulanan merkezi yazılıdaki fen ve teknoloji testinde yer alan bir soruyu iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise, mahkemeye itiraz etti. Bakanlığın itirazı kabul edilmezse 1 milyon 270 bin öğrencinin karnesine yansıyan ve liselere girişte kullanılacak sınav sonuçlarının yeniden hesaplanması gündeme gelebilir. Bu nedenle gözler mahkemeden çıkacak kararda.

TEOG kapsamında ilk dönem matematik ile fen ve teknoloji testlerinde soru iptalleri olduğunu ve mazeret sınavlarında soru iptali yaşanmadığını belirten uzmanlar ise, Bakanlığın mahkeme sonucunu beklemeden puanları yeniden hesaplaması gerektiği görüşünde:

“Soru iptali sıralamaları ve öğrencilerin yılsonu başarı puanını da etkileyeceği için değerlendirmenin yeniden yapılması gerekiyor. Tercih ve yerleştirme dönemine vakit olduğu için Bakanlık, mahkemenin ‘yeniden hesaplansın’ kararını beklemeden, tercih döneminden önce puanları hesaplamalı. Çünkü öğrencilerin şimdiki puanları geçersiz sayılacak ve öğrenciler yeni oluşacak puanlarına göre tercih yapacaklar.”