BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.441,06
HABER /  GÜNCEL

Taraf yazarından müthiş darbe iddiası

Darbe yapan generaller, ülkeyi bu kanunda ne yazıyorsa ona göre idare etmişlerdir; ne bir fazla, ne bir eksik. Çünkü o yasada lâzım gelen her şey vardır.

Abone ol

GAZETECİLER.COM - Taraf'ın asker kökenli yazarı Namık Çınar, yine farklı bir yazı ile adından söz ettirecek gibi görünüyor. 

Çınar, "Türkiye'de siyasal yönetime el koymak için müdahale plânları yapmak suç değildir" diyerek Ergenekon ve Balyoz gibi davalara farklı bir perspektiften baktığını ortaya koydu. Çınar darbe ile ilgili yazısında, darbelerin ve darbe planlarının en önemli yasal dayanağın yıllardır AK Parti hükümetinin de değiştirmediği Sıkıyönetim Kanunu olduğunu ileri sürdü.

İşte Namık Çınar'ın Taraf gazetesindeki yazısından çarpıcı bölümler:

DARBE PLANLAMAK TÜRKİYE'DE SUÇ DEĞİLDİR

"... zikir âyininin transa geçmiş müritleri gibi,
 doğrusu nedir, araştırmaya gerek bile duymadan, sanki linç kültürünün vantuzlarına yakalanmış burada herkes.

Evet... siyasal yönetime el koymak için müdahale plânları yapmak tabii ki suçtur.

Ama İngiltere’de olursa, Fransa’da olursa, Almanya’da olursa.

Türkiye’de değil!

Zaten uzun yıllar biteviye darbeler gerçekleştirmiş bir ordunun, kendi yaptıklarına yasal kılıf düşünmeyeceği mantıklı geliyor mu, hiç size? (...)

DARBECİLER ÜLKEYİ KANUNLARA GÖRE YÖNETMİŞTİR

"...demokratik ülkelerin bizimki gibi bir sıkıyönetim yasaları bulunmaz.

Darbe yapan generaller, ülkeyi bu kanunda ne yazıyorsa ona göre idare etmişlerdir; ne bir fazla, ne bir eksik. Çünkü o yasada lâzım gelen her şey vardır.

Bu kanun, zannedileceği gibi sadece sıkıyönetim ilân edildiğinde değil, sair zamanlarda da; örneğin bütün faaliyetler bakımından şu anda da yürürlüktedir.

Nitekim 8. Madde’de, “Sıkıyönetim ilânı ile beraber sıkıyönetim karargâhı kurulur” deniyor ise de, hemen ardından “Sıkıyönetim komutanlığı kadroları, Genelkurmay Başkanlığınca ÖNCEDEN HAZIRLANIR” ibaresi eklenerek kanuna sürekli bir hayatiyet ve kesintisiz bir yürürlülük kazandırılmıştır.

PLANLARINI VE HAZIRLIKLARINI ŞİMDİDEN YAPIYORLAR

Bu durumda, komutanın kim olduğu hariç, sıkıyönetim karargâhının bütün unsurları Genelkurmay bünyesinde normal zamanlarda da faaliyetlerini sürdürmekte, sıkıyönetimin ilânını müteakip yerine getirecekleri 3. Madde’deki görevler için plânlarını ve hazırlıklarını şimdiden yapmaktadırlar.

İşte sonradan ortaya çıkan o “Batı Çalışma Grubu” gibi oluşumlar, bu mahiyetteki organlardır.

MECLİSLER BU YASALARA HİÇ DOKUNMADI

Kanunları yapan bu ülkenin meclisidir ve darbe süreçlerinin hiçbir kurumuna ve kurallarına elini dahi sürmemiştir.

On bir senedir iktidarda olan AKP, kollarını kavuşturmuş, olanı biteni sadece kıs kıs sırıtarak seyretmekle yetinmektedir.