BIST 10.189
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.401,63
HABER /  GÜNCEL

Taraf yanlış kişiye saygı sunmuş!

Taraf Gazetesi'nin son sayfasında yayınlanan 20 sorusunun esas mucidi Madam Antoniette'ymiş.

Abone ol

Taraf'ın son sayfasında yayınlanan 20 sorusunun altında her gün "Köşenin fikir babası olan Marcel Proust'a saygılarımızı sunuyoruz" yanlışmı.

Gazetenin bugün yayınladığı haberde şu ifadelere yer veriliyor: Bu gerçeği Taraf'ın 20 sorusunun bir benzerini 16 yıldır her ay arka sayfasında ünlülere soran ve bu sorulara verilen en iyi yanıtları geçen ay bir kitapta toplayan Amerikan Vanity Fair dergisi ortaya çıkardı.

Aslında 19. yüzyıl Paris'inde çok sevilen bir salon oyunu olan 20 sorunun (farklı sayılardaki versiyonları var) arkasında bir kadın varmış. O kadın da 19. yüzyılın Fransız liderlerinden Felix Faure'un meraklı kızı antoinette Faure'muş.

Faure, çaya çağırdığı, pek çoğu edebiyatçı olan ünlü arkadaşlarına sorduğu 25 soruyu kırmızı deriden kaplı süslü defterine kaydedermiş. Bir nevi lise yıllarında kızların doldurduğu anket defterlerinin de atasıymış bu defter.

Prost'un 20 Soru'su basılınca...

Bu "20 Soru"nun tüm dünyada Marcel Proust'a mal edilmesine gelince, Faure'nun arkadaşlarından biri olan Proust bu ankete 14 ve 20 yaşlarında iki kez cevap vermiş. Proust'un cevapları 1892 yılında Salon Confidences Written by Marcel adıyla basılmış. 1922'de Proust öldükten sonra 20 soru onunla özdeşleşen br fenomene dönmüş ve ABD, Fransa ve Britanya'daki dergi ve gaszetelerde uyarlanıp yayımlanmaya başlamış.

Vanity Fair'in 16 yıldır yayınladığı 25 soru ile Taraf'ın 20 sorusu birebir aynı değil. Cevaplar da öyle

Taraf'ın 20 sorusunda en çok zkredilen kahramanlar Gandhi ve Atatürk iken Vanity Fairde Nelson Mandela,. Derlemede en ilginç cevapları verdiği söylenen Arnold Scwarzenegger'ın en korktuğu şey "Bikini ağdası", "David Bowie'ninkisi ise "kilometrenin mile çevrilmesiymiş." Ray Charles'ın hayat felsefesini özetleyen sloganı ise "Tanrı kendine yardım edenlere yardım eder."