BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50
HABER /  DÜNYA

Tahrir Meydanı yine karıştı

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yaptığı anayasal düzenlemeler ve Başsavcı Abdulmecid Mahmud'u görevden almasıyla başlayan çatışmalar hız kesmeden devam ediyor

Abone ol

Mısır 'ın başkenti Kahire 'deki Tahrir Meydanı 'na yakın bölgelerde göstericilerle polis arasında yoğun çatışmalar yaşandığı gözleniyor.

Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar 7 gündür devam ederken, olaylarda 1 kişinin öldüğü, 300'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Gösteriler ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile İsmailiye ve Port Said'de de devam ediyor. Olaylara katıldıkları ve çevreye zarar verdikleri iddia edilen 267 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Gözaltına alınanlar arasında Müslüman Kardeşler (İhvan) tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) İskenderiye Şubesi'ni yakarak tahrip eden 12 kişinin de bulunduğu bildirildi.

Tahrir Meydanı'na çadırlar kuran göstericiler, Mursi'nin söz konusu kararlarını geri çekmeden evlerine gitmeyeceklerini belirtti.

Gösterilere Vefd Partisi, liberal siyasetçiler Eymen Nur , Muhammed Baradey ve Onur Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi de destek veriyor.

Eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey , Mursi'nin anayasal düzenlemelerle ilgili kararlarını geri çekinceye kadar, ''Sivil itaatsizlik'' çağrısında bulundu.

Bu arada, Hakim ve Savcılar Kulübü'nün, Mursi'nin yargıya saldırıda bulunduğu iddiasıyla hakim ve savcılara bulunduğu grev çağrısına bazı mahkemelerin uyduğu öğrenildi.

İskenderiye, Minye ve Damanhur'da mahkemeler işlem yapmazken, hakim, savcı ve diğer adalet çalışanları greve gitti.

Bazı üniversitelerin hukuk bölümlerinin öğrencileri de Hakimler ve Savcılar Kulübü'nün grev çağrısına destek veren bildiriler yayımladı.

Müslüman Kardeşler ise Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek amacıyla salı günü milyonluk gösteri çağrısında bulundu. Mursi'ye destek gösterisinin Kahire Üniversitesi'nin önünde yapılacağı belirtildi.

Öte yandan, Mısır Borsası haftanın ilk gününe sert düşüşler yaşayarak başladı. Borsadaki 169 hissenin değeri düştü.

Bazı ekonomistler borsa açısından günü, ''Kara pazar'' olarak nitelendirdi.

Mursi, son anayasal düzenlemeyle, Başsavcı Abdülmecid Mahmud 'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılmasına yönelik kararlar almıştı.