BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.426,20
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu Cezayir'de temaslarda bulundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin ekonomik ve farklı alanlarda dikkate değer bir şekilde arttığını söyledi.

Abone ol

Cezayir 'de temaslarda bulunan Davutoğlu , Cezayirli mevkidaşı Murad Medlesi ile görüşmesi sonrasında, Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin tarihi olduğunu belirterek, her iki ülkenin de bu ilişkileri geliştirme arzusunda olduğunu dile getirdi.

''Her Türk vatandaşı, Cezayir'e karşı özel bir sevgi beslemektedir'' diyen Davutoğlu, ''İki ülke arasındaki ilişkiler ekonomik ve farklı alanlarda dikkate değer bir şekilde artış göstermektedir'' ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerin Cezayir'deki yatırım projelerinin değerinin 3,5 milyar dolara ulaştığını bildiren Davutoğlu, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin ise 4 milyar doları geçtiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin, Cezayir'deki direk yatırımlarının ise 1 milyar doları aştığına işaret eden Davutoğlu, ekonomi alanındaki işbirliği hacminin yoğunlaştırılması için iki ülkenin sahip olduğu kalifiye iş gücünden yararlanılması gerektiğini kaydetti.

HER TÜRK HEYECAN HİSSEDER

Türkiye'nin, Cezayir'i, coğrafi olarak yakın olmamasına rağmen her zaman dost ve komşu olarak gördüğüne dikkati çeken Davutoğlu, ''Cezayir halkının geçmişteki onurlu siyasi mücadelesini her zaman yakından izledik. Cezayir bayrağını gören her Türk, yüreğinde bir heyecan hisseder'' diye konuştu.

''İlişkilerimizi daha da derinleştirme zamanıdır'' diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Son dönemde ekonomik, ticaret ve yatırım ilişkilerimiz, giderek gelişmektedir. İki ülke ekonomisi birbirini tamamlar niteliktedir. Birlikte çalışıldığında, büyük başarılara imza atabiliriz. Son dönemde, Cezayir'de çalışan şirketlerimizin sayısı 160'a, ticaret hacmimiz 4 milyar dolara yaklaşmıştır. Cezayir, kadim dostumuzdur. Ekonomik ve siyasi alanlarda dostluğumuzda sınır tanımıyoruz.''

Davutoğlu, görüşmede, karşılıklı ziyaretleri, bundan sonra her yıl düzenli kılmak suretiyle ilişkileri daha da geliştirme hususunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

FİLİSTİN KONUSU GÜNDEMİMİZDE

Bölgesel işbirliği alanlarını da ele aldıklarını dile getiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'' Suriye başta olmak üzere bölgemizdeki konuları gözden geçirdik. Filistin konusu gündemimizdeydi. Filistin halkına desteğimiz sürecek. 1 Aralık'ta, İstanbul'da yapılacak, Türk-Arap Forumu'na da değerli dostumu davet ettim.''

Bakan Davutoğlu, Mali'de yaşanan krizle ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

''Mali, Sahra'da stratejik öneme sahip bir bölgedir. Timbuktu kenti, medeniyet ve kültür merkeziydi, İstanbul ve Cezayir gibi. Gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Görüşmelerimizde bu konu da gündeme geldi. Bu konuda Cezayir ile yakın istişarede bulunduk. Türkiye, mali krizi konusunda Cezayir ile görüşerek her türlü yardımı vermeye hazırdır'' ifadelerini kullandı.

MISIR'DAKİ PROTESTOLAR HAKLI GEREKÇELERLE YAPILIYOR

Davutoğlu, Mısır 'da yaşanan gösterilerle ilgili olarak da, ''Haklı taleplerin zor merhalelerden geçmesi doğaldır. Bu geçiş döneminde görüşlerde farklılıklar olabilir. Farklı görüşlerin ifade edilmesi, demokrasinin bir sınavıdır. Bizler Mısır'da bu hassas dönemde, demokrasinin kökleşmesini istiyoruz. Bu süreçten selametle çıkılması ve tüm tarafların anlaşabileceği bir çözüme ulaşılmasını temenni ediyoruz'' diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, toplantının ardından Cezayir'de faaliyet gösteren bir grup işadamını kabul etti, Ahmet Davutoğlu kabulde, işadamlarına iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri önemi vurguladı.