BIST 9.839
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.460,44
HABER /  DÜNYA

Syriza borçlar için masaya oturuyor

Yunanistan'ın yeni başbakanı, seçim sözünü unuttu. Borçların yarısını silinmesini isteyen Syriza, şimdi de AB'den yeni anlaşma için takvim istiyor.

Abone ol
Yunanistan'ın çiçeği burnunda Başbakanı Syriza, borçlar konusunda AB ile masaya oturacak. Seçim öncesi borçlarının yarısını silinmesini geriye kalan kısmını ise uygun bir takvimde ödenebileceğini söyleyen Syriza, borçların yeniden yapılandırılmasını teklif ederken, anlaşma için de zaman istedi.

Yunanistan'da dev borç yüküyle hükümeti kuran solcu Syriza'nın AB ile ilişkileri merakla beklenirken ilk temasta borçları yeniden yapılandırmayı teklif etti. Yeni anlaşma için zaman istedi.
 
Yunanistan'da Syriza'nın seçimleri kazanmasının ardından Avrupa'yla ilk önemli temasta ılımlı mesajlar çıktı. Yunan mevkidaşı Yannis Varufakis'i Paris'te ağırlayan Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) borcuna ilişkin, "Yunanistan'la yeni bir sözleşme yapmalıyız. Kamu borcu konulardan sadece bir tanesidir" açıklamasını yaptı. Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis ise "Yunanistan artık manşetlerden inmek istiyor" derken AB ekonomisinin 'patronu' Almanya'ya da "Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ile görüşmek için Berlin'e gideceğim. Berlin ya da Frankfurt" dedi. Varufakis, Yunanistan'ın yeni bir borç paketi istemediğini vurgulayıp Yunanistan borçlara bağımlı bir ülke haline geldi, halk bizi buna son vermemiz için seçti" dedi.
 
"YUNANİSTAN GEREKLİ REFORMLARI YAPACAK"
 
Maliye Bakanlığı'ndaki görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransız Bakan Sapin ise Syriza'dan gelen 'AB'ye borçları iptal etme' çıkışına "Yunanistan'ın borçlarını silme gibi bir durum söz konusu değil. İptal etmeyeceğiz ama bunu tartışabilir, erteleyebilir hatta yükünü biraz hafifletebiliriz" yanıtın verdi.
 
 "Yunanistan'la yeni bir anlaşma yapmalıyız. Kamu borcu bu konulardan sadece bir tanesidir" diyen Sapin, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), AB, Avrupa Komisyonu ve Eurogroup'un, Yunanistan'ın durumuyla ilgili diyalog içerisinde bulunması gerektiğini söyledi. Yunanistan'ın reformlar konusunda zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sapin, "Yunanistan'a güveniyorum. Yunanistan zorlukları aşacak ve gerekli reformları yapacaktır" diye konuştu. Sapin, Yunanistan'ın euro bölgesinde kalacağına inandığını kaydetti.