BIST 10.159
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.395,01
HABER /  GÜNCEL

2 Şubat İngiltere basın özeti

İngiliz bası Mısır'da 400 gün tutuklu kaldıktan sonra salıverliip sınırdışı edilen gazeteci Peter Greste'ye yer verirken, Yunanistan'ın borçları ile Rönesans ressam ve heykeltıraşı Michelangelo'nun yeni bulunan bronz heykelleri öne çıkan diğer başlıklar.

Abone ol

Financial Times, Euro Bölgesi'nin, Yunanistan'ın yeni hükümetinin izlediği ekonomik politika nedeniyle "finansal kaos"a girebileceği korkusu yaşadığını yazıyor.

Gazeteye göre, Yunanistan hükümeti, "yeni borç almama" hedefi nedeniyle, ülkeyi kaosa sürükleyebilir.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in dün Paris'te yaptığı açıklamalara yer veren Financil Times, Euro Bölgesi yetkililerinin bu açıklamalara yönelik olarak "Yunanistan'ın içinde bulunduğu finansal durumun tehlikesini anlayamadığı" yorumunu yaptığını yazıyor.

Gazeteye konuşan bir yetkili "Euro Bölgesi'nde herkes Yunanistan'la anlaşmak istiyor, ancak Yunanlar retorikleriyle bunu imkansız hale getiriyor" diyor.

Yetkililer ayrıca yeni hükümetin kurtarma kredisinin geri ödemesiyle ilgili olarak nasıl bir anlaşma yapmak istediğinin ve ülkenin finansal ihtiyaçlarının çok anlaşılamadığını belirtiyor.

"Ölümcül oyunun piyonları"

İngiliz basını, Mısır'da 400 gün tutukluluğun ardından salıverilip sınır dışı edilen Al Jazeera muhabiri Peter Greste ile ilgili haberlere de yer veriyor.

Times, Al Jazeera çalışanlarının tutukluluğuyla ilgili analiz yazısında, Peter Greste, Muhammed Adil Fehmi ve Bahir Muhammed'in Kahire ve Katar arasındaki güç mücadelesinin piyonları olduğunu yazıyor.

Analizde 3 gazetecinin Al Jazeera'nin sahibi Katar'ın Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e olan desteğini gizleme ihtiyacı hissetmediği, Mısır'ın da bu nedenle Katar'ı cezalandırmak istediği ve gazetecileri tutukladığı belirtiliyor.

Mısır'da ayaklanmanın ardından Müslüman Kardeşler'in başa gelmesiyle Al Jazeera'nin bu tavrının daha belirgin olduğunu savunan analiz yazısı şöyle devam ediyor:

"Al Jazeera İngilizce'nin önde gelen bir muhabiri, Müslüman Kardeşler sözcüsüyle agresif bir röportaj yaptıktan sonra yayından alındı. Kanalın gazetecileri dünyadaki en iyi gazeteciler arasında ve onları tutuklayarak susturmaya çalışmak 'tiksindirici' bir davranış. Ancak kanalın sahipleri, Doha'nın dikte ettiği kararların Al Jazeera'nin güvenilirliğini yıkabileceğini ve çalışanların hayatlarını riske atabileceğini farketmeli".

Daily Telegraph ise Greste'nin salıverilip sınır dışı edilmesini "Mısır yönetimine yapılan uluslararası baskının bir zaferi" olarak yorumluyor.

"Japonya alarmda"

Independent ilk sayfasında, IŞİD'in öldürdüğü Japon gazeteci Kenji Goto'nun annesinin bir fotoğrafına yer veriyor. Gazetenin olayla ilgili haberinde Japonya'nın alarmda olduğu, özellikle ülke dışında yaşayan Japonlara, tedbirli olmaları uyarılarının yapıldığı belirtiliyor.

Haberde Japonya'nın petrolünün çoğunu sağladığı Orta Doğu'da binlerce kamu çalışanı, iş adamı ve öğrencisinin bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Japonya'daki camilerde Goto için dualar düzenlendiğini yazan gazete, ülkenin en büyük camii olan Tokyo Camii'nin sözcüsü Bilal Atalay'ın "Bunu yapanların İslam'la ilgisi yok" sözlerine de yer veriyor.

Guardian'da konuyla ilgili analizde ise bu olayın Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin "proaktif pasifizm" politikası için bir test olacağı iddia ediliyor.

Abe'nin askeri harcamaları seleflerinin aksine artırdığının belirtildiği yazıda Şinzo'nun, Goto'nun ölüm haberinin ardından yaptığı açıklamada hiçbir "geri çekilme işareti" göstermediğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, Abe hükümetinin IŞİD'e karşı koalisyonu desteklemesinin bazı Japonlarca çok "provokatif" bulunduğunu ve iki Japon'un IŞİD tarafından öldürülmesiyle, Abe'nin bu politikasının daha çok sorgulandığını belirtiyor.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra hazırlanan Japon anayasası "pasifizmi" yüceltmesine rağmen, Abe göreve geldiğinden bu yana Japonya ordusunu güçlendirmeye çalışıyor.

İngiltere'de 'Açık Cami' günü

Independent, İngiltere'deki "Açık Cami Günü"ne de yer veriyor. Britanya çapında 20 caminin katıldığı aktivitede, camilerin kapılarını ateistlere, agnostiklere ve başka dinlerin mensuplarına açtığı, Müslümanların bu ziyaretçileri çay ve kekle karşıladığı yazıyor.

Haberde, geçen ay Fransa'da yapılan saldırıların ardından düzenlendiğine dikkat çekilen "Açık Cami Günü"ne katılan ziyaretçilerden birinin şu sözleri aktarılıyor:

"Hayatım boyunca hep Müslüman iş arkadaşlarım oldu ve onlardan hiçbir zaman şüphelenmedim. Ama Fransa'daki saldırılardan sonra şüphelerimin artmaya başladığını farkettim. Bu hislerimden rahatsız oldum ve kendime gerçeği hatırlatmak için buraya gelmek istedim".

"Michelangelo'nun kayıp bronz heykelleri"

Guardian, ilk sayfasında 16. yüzyıl İtalyan ressam, heykeltıraş ve mimarı olan Michelangelo'ya ait olduğu tahmin edilen iki bronz heykele yer veriyor.

Heykelleri inceleyen Cambridge Üniversitesi'nden akademisyenlerin, kesin açıklamayı bugün yapmasının beklendiği belirtiliyor.

Eğer doğruysa, heykellerin Michelangelo'ya ait günümüze ulaşabilmiş tek bronz heykeller olduğuna dikkat çekiliyor.

Panterlere binmiş iki erkek figürün işlendiği eserlerin, salı günü Cambridge'deki Fitzwilliam Müzesi'nde sergilenmeye başlaması bekleniyor.

Heykeller ismi açıklanmayan bir İngiliz'e ait.

Michalengelo'nun diğer bronz heykellerinin eritilmiş olduğu tahmin ediliyor.