BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.441,73
HABER /  EKONOMİ

Suruç patlaması doları nasıl etkiledi? Dolar ne kadar olur?

Şanlıurfa Suruç’ta meydana gelen patlama koalisyon sürecinin önüne geçerken, dolar 2.700 seviyesini test etti. Dolar ne kadar olur?

Abone ol

Yurt içinde seçim sonrasında gevşemeye başlayan USDTL, büyük koalisyon ihtimalinin artmasıyla beraber 2.6250 seviyesine kadar gevşemişti. Geçtiğimiz hafta küresel bazda Amerikan Dolarının FED’in faiz artırım sürecinin yaklaşmasıyla değer kazanmaya başlaması USDTL’de de hafta sonuna doğru toparlanmaya neden olmuş ve 2.6500 seviyesine yükselmişti. Hafta başında ise malum Şanlıurfa’daki patlama tekrardan Dolar/TL’de 2.7000 seviyesinin tekrardan test edilmesine neden oldu.

Kısa orta vadede hem FED’in faiz artırım sürecinin yaklaşması hem de yurt içi koalisyon sürecinin devam etmesi Lira’daki oynaklığın devam etmesine neden olacaktır. Olası AK Parti CHP koalisyonunun kurulabilir olması orta vade de Lira için umut verici olarak görülürken, Liradaki güçlenme sürecinin başlangıcı olabilir.

Diğer taraftan FED’in faiz artırım ihtimalinin bir yıla yakın süredir fiyatlanıyor olması, bundan sonraki süreçte ABD’den gelecek veri akışı ve faiz artırım hızı Amerikan Dolarının kaderini belirleyecektir. FED’in faiz artırım hızının yavaş ve kademeli olması USD endeksindeki hareketleri sınırlandırabilir. Amerika’da enflasyonun yüzde 2 üzerine çıkması, FED’in faiz artırım hızını etkileyeceğinden orta vadede takip edilmesi gerekir.

Bir süredir yukarı yönlü hareketler görülse de 2.7000 2.7200 bandının kırılamadığı görülüyor. USDTL’nin tekrardan bu aralığı test etmesi ve üzerinde tutunması durumunda alımların bu sefer 2.7500 2.8000 aralığına kadar devam etmesi beklenebilir. Özellikle yurt içinde gidilebilecek bir erken seçim USDTL’deki yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. Diğer taraftan orta vadede yurt içinde koalisyon kurulması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkması durumunda ise satışların 2.6250 2.5500 bandına kadar devam etmesi beklenebilir. Büyük koalisyonun kurulması Lira’da yeni bir değer kazanma trendi başlatabilir.